Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Endesa porta a judici una veïna de Lleida en situació de vulnerabilitat

Tot i que Dolors Ortiz compta amb informes de vulnerabilitat dels serveis socials des de l’any 2015, l’empresa va decidir engegar el procediment judicial per l’impagament d’uns 5.000 euros. Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica qualifiquen el cas de "xantatge", perquè l’empresa negocia amb la Generalitat la signatura d’un conveni que s’ajusti a la llei catalana de 2015 "de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica"

Acció a l'oficina comercial d'Endesa a la Gran Via de Barcelona, el passat 19 d'abril | Sònia Calvó

Si res no canvia, avui Endesa portarà a judici Dolors Ortiz, una veïna de 52 anys que viu amb la seva filla de 22 al barri de la Bordeta de Lleida, per l’impagament d’uns 5.000 euros en factures de subministrament elèctric. “Es tracta del primer cas del qual tenim constància l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) en el qual una companyia ha demandat una persona en situació de vulnerabilitat”, explica Maria Campuzano, portaveu de l’APE. Per aquest motiu, el col·lectiu ha convocat al matí d’aquest dimecres 16 de setembre accions simultànies a Barcelona i Lleida per denunciar les pràctiques de l’empresa. Finalment, el judici s’ha celebrat i ha quedat vist per a sentència avui mateix. “Endesa encara pot fer marxa enrere. Encara que hi hagi sentència condemnatòria, pot no exigir l’execució i posar fi al maltractament a la Dolors”, han explicat des del col·lectiu un cop ha acabat la sessió.

La companyia elèctrica va tallar per primer cop el subministrament de llum a Dolors Ortiz l’any 2015, quan l’afectada va rebre el primer informe de vulnerabilitat per part dels serveis socials de Lleida. Des d’aleshores, l’informe ha estat actualitzat anualment, un extrem que coneixia l’empresa però que no ha servit per aturar el procés judicial, tal com denuncien l’afectada i l’APE. “Des de fa temps, la Dolors ha rebut cartes i correus electrònics per part d’Endesa recordant-li el deute pendent i amenaçant-la de tall”, expliquen des de l’APE. Ortiz, que viu amb un lloguer social al pis que va entregar al banc perquè no podia pagar la hipoteca, pateix artrosi degenerativa, desgast de peus, urticària crònica i ansietat, unes patologies que s’han vist agreujades en la seva situació actual.

“Des de fa temps, la Dolors ha rebut cartes i correus electrònics per part d’Endesa recordant-li el deute pendent i amenaçant-la de tall”, expliquen des de l’APE

Segons el col·lectiu, “no contenta amb aquest assetjament, l’empresa ha decidit demandar-la per la via civil per reclamar-li el total de les factures impagades”, una situació que s’hauria evitat si la companyia hagués signat el conveni proposat per la Generalitat. Precisament aquest és l’objectiu de l’APE, almenys a curt termini: que Endesa signi la proposta de conveni presentada per la Generalitat de Catalunya el desembre 2019 que s’ajusta a la Llei 24/2015, “de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica”.

Acció contra Endesa perquè doni una solució a Dolors Ortiz |Arxiu

 

Entre les principals mesures del document presentat per la Generalitat –que ha estat consensuat per les administracions de Catalunya i les entitats socials– destaca la demanda que sigui la companyia qui assumeixi la totalitat del deute acumulat per les famílies protegides de talls per la Llei 24/2015, així com que sigui Endesa qui assumeixi el 60% dels possibles futurs impagaments.

“Si els convenis entre les empreses de subministraments i la Generalitat s’haguessin signat l’any 2015, no estaríem ara en aquesta situació”, rebla Campuzano. Per la portaveu de l’APE, els documents haurien de servir per determinar qui afronta els impagaments i anul·lar el deute acumulat que es genera per a les famílies. “Han passat anys des de l’aprovació de la llei, i les empreses i la Generalitat encara no s’han posat d’acord. Entenc la posició d’Endesa, ja que s’està enriquint i no vol deixar de fer-ho, però i la Generalitat?”, es pregunta Ortiz.

Des de l’APE qualifiquen de “xantatge” l’estratègia judicial que ha començat Endesa i l’assenyalen com una eina de pressió en la negociació que està mantenint l’empresa amb el govern català. “Ens sembla incomprensible que es faci servir el patiment d’una persona com a eina de pressió en una negociació”, explica la portaveu del col·lectiu. Encara més quan l’empresa sap, tal com expliquen Campuzano i Ortiz, que l’afectada no podrà pagar els costos si és condemnada, com demostren els informes de vulnerabilitat dels serveis socials que Ortiz té des de l’any 2015.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!