Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una acció a Barcelona reclama a Endesa que "signi ja" el conveni que protegeix les afectades per la pobresa energètica

Una cinquantena de persones han respost a la crida de les entitats veïnals pel dret a l’energia i activistes del moviment contra l’emergència climàtica i s'han manifestat a la seu de la companyia elèctrica de la capital catalana per exigir a l'empresa que signi el conveni de protecció de les famílies vulnerables presentat per la Generalitat de Catalunya el passat desembre

| Arxiu

Membres d’entitats veïnals pel dret a l’energia i activistes del moviment contra l’emergència climàtica han realitzat aquest dimecres 19 de febrer una concentració davant les oficines comercials d’Endesa per “assenyalar-la com a màxima responsable de la Pobresa Energètica i l’Emergència Climàtica”. “Endesa és una de les principals empreses de l’oligopoli i d’un model energètic injust i insostenible”, rebla en un comunicat l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), un dels col·lectius convocants de la concentració d’aquesta tarda.

Segons les dades de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, l’empresa ocupa la primera posició del rànquing de companyies elèctriques per volum de consumidores, amb més de 10, 5 milions d’usuàries l’any 2018, el que representa un 36% del total de l’Estat espanyol i situa Endesa per davant d’altres firmes com Iberdrola o Naturgy -antiga Gas Natural-. Aquest volum de negoci va generar uns beneficis de més de 1.400 milions d’euros l’any 2018, segons explica l’elèctrica a la seva pàgina web. Des de les entitats convocants de l’acció d’avui, també recorden que “Endesa és, amb diferència, l’empresa espanyola que més gasos d’efecte hivernacle emet: 30 milions de tones el 2018”. “Mentre aquesta informació sortia a la llum el passat desembre, la gran elèctrica va encarregar-se de ‘netejar’ la seva imatge a la passada COP de Madrid“, assenyalen els col·lectius.

Entre les mesures principals del conveni, destaca la demanda que sigui la companyia qui assumeixi la totalitat del deute acumulat per les famílies protegides de talls per la Llei 24/2015, així com que sigui la mateixa Endesa qui assumeixi el 60% dels possibles futurs impagaments

Un dels resultats esperats pel moviment pel dret a l’energia és que Endesa signi la proposta de conveni presentada per la Generalitat de Catalunya el passat mes de desembre i que s’ajusta a la Llei 24/2015 “de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica”. Entre les mesures principals del document presentat per la Generalitat -que ha estat consensuat per les administracions de Catalunya i les entitats socials- destaca la demanda que sigui la companyia qui assumeixi la totalitat del deute acumulat per les famílies protegides de talls per la Llei 24/2015, així com que sigui la mateixa Endesa qui assumeixi el 60% dels possibles futurs impagaments. Des de l’APE van valorar positivament la publicació del document el passat desembre, però recordaven que “malgrat que hi ha hagut contactes entre Endesa i la Generalitat des d’abans d’estiu, la companyia ha continuat assetjant moltes persones mitjançant empreses de recobrament i fins i tot ha començat a portar als tribunals a persones per cobrar el deute acumulat”.

Aquest és el cas de la Dolors, una veïna de Lleida de 51 anys que té un contracte de lloguer social -amb el qual va evitar un desnonament per impagament de la hipoteca- i un informe de vulnerabilitat des de l’any 2015. Les dificultats econòmiques de la dona, però, van fer que acumulés un deute que ronda els 5.000 euros amb la companyia elèctrica. “Des de fa temps, la Dolors ha rebut cartes i correus electrònics per part d’Endesa recordant-li el deute pendent i amenaçant-la de tall”, expliquen des de l’APE. “No contenta amb aquest assetjament, l’empresa ha decidit demandar-la per la via civil per reclamar-li el total de les factures impagades”. Una situació que s’hauria evitat si la companyia hagués signat el conveni proposat per la Generalitat.

A més, els col·lectius que han portat a terme l’acció denuncien “els talls de llum massius i indiscriminats que han patit centenars de famílies del barri de la Mina (Sant Adrià del Besòs) i que encara avui dia pateixen diàriament als barris de la Font de la Pólvora (Girona) o Sant Roc (Badalona) són un exemple claríssim de la deixadesa d’Endesa pel que fa a les seves responsabilitats a l’hora de mantenir correctament la xarxa”. La protesta d’avui s’emmarca en la Setmana contra la Pobresa Energètica i ha estat convocada juntament amb altres entitats i moviments com la PAH Barcelona, Fridays For Future, Bombers Indignats, la Xarxa per la sobirania energètica, Rebel·lió o Extinció Catalunya, la Plataforma per la Dignitat Font de la Pólvora de Girona, la Plataforma Som Sant Roc Badalona i l’Associació de Veïns i Veïnes de La Mina.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!