Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Estrenem el reportatge audiovisual 'Diàspora kurda a Europa, la resistència d'una identitat a l'exili'

El passat mes de febrer, un equip de la 'Directa' va ser convidat pel moviment kurd exiliat a Europa per a acompanyar durant dues setmanes la marxa transeuropea organitzada per aquesta comunitat en la diàspora

Prop d’un milió de kurdes a Europa (concentrades sobretot a Alemanya – 800.000–, l’Estat francès –500.000–, Suècia, Bèlgica o Suïssa –150.000) s’articulen per tot el continent en una xarxa organitzativa extremadament activa i plural que manté viu el moviment d’alliberament del Kurdistan. Aquesta xarxa va ser l’encarrgada d’organitzar la marxa transeuropea que va recórrer a peu diferents països com França i Suïssa i travessant Lausana, Ginebra o Estrasburg; ciutats de rellevància simbòlica pel seu paper en la divisió del Kurdistan i/o on actualment es troben les seus de les Nacions Unides i del Tribunal de Drets Humans, a on es van fer concentracions i proclames. Les manifestants exigien el reconeixement d’un estatus pel Kurdistan, l’alliberament del líder del poble kurd Abdüllah Ocalan i el fi de les hostilitats militars turques a Afrin.

A través del testimoni de diferents militants i activistes kurdes participants en la trobada, el documental pretén ser una breu aproximació a les seves vivències i experiències, al sentit de la seva militància a milers de quilòmetres de casa i l’exploració d’una identitat marcada per l’exili i la resiliència vers els continus atacs des de qualsevol dels quatre països que fragmenten la nació kurda.

Així, ens acostem a l’activitat política de la diàspora kurda, explorant els diferents nivells de responsabilitat i implicació d’algunes de les milers de kurdes que s’entrellacen i participen dins el paraigua que representa el megaentramat del Congrés de la Societat Kurda Democràtica a Europa (KCDK-E en kurd). Una organització que ha resistit per dècades i a més de 4.000 quilòmetres de distància el sentit d’arrelament a un territori i a una cultura perseguida i invisibilitzada en l’àmbit global. Una fórmula organitzativa de trobada i acció a través de la qual apaivaguen el desig pel retorn a un territori llunyà i anhelat, comparteixen la vivència pel llarg camí recorregut fins al lloc on els ha tocat viure i les dificultats burocràtiques, polítiques i emocionals que troben a Europa.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU