Si durant aquesta setmana passeu per davant l’oficina d’Aigües de Barcelona, al carrer Consell de Cent 396 de Barcelona, probablement trobareu algú de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) explicant que l’empresa ha denunciat tres persones per l’ocupació del 27 de febrer amb què reivindicaven la condonació del deute de les famílies. L’acció, recorda Maria Campuzano, una de les denunciades, “buscava posar fia l’angoixa que patien les famílies per l’endeutament amb la subministradora i tornar a explicar que les ajudes d’Agbar no eren suficients”. Tot i que l’acció es va desenvolupar sense cap incident, el mateix dia de l’acció, Agbar va presentar una denúncia davant dels Mossos d’Esquadra contra Campuzano, Mònica Guiteras i Josep Babot per usurpació i coacció.
A la denúncia, l’empresa es refereix a “activitats pertorbadores”, com “empaperar els vidres amb proclames publicitàries, posar música molt alta, asseure’s a ocupar en el sentit més literal de la paraula l’espai físic del local”
Fins ara, mai cap subministradora havia interposat una denúncia contra l’APE. En aquesta ocasió, explica Campuzano, encara sorprèn més perquè al cap de deu dies, l’empresa va acceptar gairebé la totalitat de les demandes: “va condonar gairebé el 100% del deute a Barcelona i altres municipis i per tant, va reconèixer que el que plantegem és possible i legítim”. D’accions similars, tant a Agbar com a les companyies elèctriques, l’APE n’ha fet en més d’una ocasió. El 27 de febrer, durant vuit hores fins que els Mossos d’Esquadra els van fer sortir, van protestar dins les oficines. A la denúncia, l’empresa es refereix a “activitats pertorbadores”, com “empaperar els vidres amb proclames publicitàries, posar música molt alta, asseure’s a ocupar en el sentit més literal de la paraula l’espai físic del local, proferint crits i càntics, impedint, d’aquesta manera, als empleats el desenvolupament de les seves habituals funcions”.
Avui han tornat a Consell de Cent, per explicar la situació en roda de premsa i amb el suport de la PAH, Aigua és vida, Bombers Indignats, la FAVB, l’ANC, la Marea Pensionista o la Renda Garantida Ciutadana. De moment, ja són una quarantena les entitats que donen suport a l’APE i rebutgen “la deriva repressiva d’Agbar”, que asseguren “no farà canviar la nostra manera de lluitar en favor dels drets de la ciutadania i les famílies en situació de vulnerabilitat”. Entre els suports, també hi figuren organitzacions internacionals, com European Water Movement, Fuel Poverty Action o Transnational Institute.
En la llarga lluita contra les pràctiques de les entitats bancàries, Lucía Delgado, portaveu de la PAH Barcelona, ha recordat que han rebut moltes denúncies, però que totes han acabat arxivades; només a Barcelona, una quarantena. De fet, precisament avui, vuit famílies que ocupen un bloc a Capellades de la Sareb tenien un judici. La PAH Anoia denuncia que l’edifici estava vuit des de fa sis anys i lamenta que la Sareb hagi denunciat totes les persones que l’habiten i hagi demanat el seu desnonament immediat. Finalment, el judici s’ha suspès a petició de la mateixa Sareb per obrir un periode de negociació, segons que informen fonts de la PAH anoïenca.
Ja són una quarantena les entitats que donen suport a l’APE i rebutgen “la deriva repressiva d’Agbar”, que asseguren “no farà canviar la nostra manera de lluitar en favor dels drets de la ciutadania i les famílies en situació de vulnerabilitat”
Tant Quim Pérez d’Aigua és Vida i d’Ecologistes en Acció, David Fernández de Bombers Indignats, com la presidenta de la FAVB, Anna Menéndez, han lamentat l’intent per part d’Agbar de silenciar els moviments socials. L’activista veïnal, a més, ha recordat que la denúncia forma part d’una campanya que inclou recursos contra la participació ciutadana -en referència als recursos presentats per l’empresa per impedir la consulta popular sobre la municipalització de l’aigua- i una “publicitat obscena”. Des de l’ANC, Josep Antolí ha assegurat que no conceben una república sense el respecte als drets socials i ha recordat que hi ha diverses lleis socials anul·lades al Tribunal Constitucional, aprovades al Parlament de Catalunya.
El judici se celebrarà el pròxim 16 de maig i fins aleshores, l’APE pretén recollir més suport i aconseguir que Agbar es faci enrere.