Era el 27 de maig de 2014, després d’una de les manifestacions de protesta pel desallotjament del centre social Can Vies, quan Bernat, Miquel i Joan denuncien que van ser colpejats per cinc agents dels Mossos d’Esquadra dins un portal de la plaça de Sants de Barcelona. Ara, tres anys després, el jutjat d’instrucció número 14 de Barcelona ha decidit portar a judici els fets. S’acusa els agents d’un delicte de lesions i contra la integritat moral, que podrien comportar unes penes des d’un any de presó i dos anys i sis mesos d’inhabilitació, fins a tretze anys de presó i nou d’inhabilitació, en funció de l’agent.
L’escrit d’acusació descriu que aquella nit de 2014, els tres joves i dues persones més, una periodista, “van introduir-se dins el portal ràpidament per refugiar-se”. Els policies també van entrar-hi, sota les ordres del màxim comandament de la unitat, Lluis Miquel Venteo, que alhora és responsable dels operatius de seguretat dels Mossos al camp del RCD Espanyol. A un vídeo que va publicar la Directa, un dels joves, Miquel, relata com es va protegir amb el braç, però el van colpejar a l’esquena i al cap, provocant-li un trau a l’orella. Una altre, Joan, denuncia que també van colpejar-lo al cap: “vaig quedar molt estabornit i vaig perdre una mica la noció del temps”. Tots tres van patir ferides que han requerit tractament mèdic. Quan els agents van adonar-se que una de les persones dins el portal era periodista, van obrir la porta i la van fer fora. Simultàniament però, altres periodistes van fotografiar i enregistrar l’escena en què es veuen els agents corrent cap a l’interior del portal i com colpegen les persones que hi ha a l’interior amb porres.
A diferència de la fiscalia, l’acusació ha presentat una acusació de màxims i acusa igualment de lesions l’inspector Miquel Venteo: “tots els agents actuaven de comú acord, de forma coordinada i concentrada”
A diferència de la fiscalia, l’acusació ha presentat una acusació de màxims i acusa igualment de lesions l’inspector Miquel Venteo: “tots els agents actuaven de comú acord, de forma coordinada i concentrada” i, per tant, una de les lletrades Anaïs Franquesa, considera que “cadascú és responsable del que fan els altres”.
L’organització antirepressiva Alerta Solidària, celebra la notícia i subratlla la importància d’atrevir-se a denunciar, “superar les pors, enfrontar-se de nou als seus agressors, ara en seu judicial”. A més, recorda que “aquest va ser un capítol més de la violència viscuda en plenes mobilitzacions veïnals en defensa del centre social”. Actualment, hi ha dos procediments més oberts per agressions durant les mobilitzacions per Can Vies: el cas conegut com les Quatre Roses, en què els manifestants van ser condemnats, però els policies estan sent investigats per agressions, i el cas del noi a qui van rebentar l’orella, que ha estat reobert per odre de l’Audiència de Barcelona.