Els Quatre Roses evitaran la presó tot i la sentència condemnatòria

La jutgessa Maria del Pilar Calvo Resel condemna als quatre joves detinguts l'any 2014 durant la tercera nit de protestes al barri de Sants pel desallotjament i enderroc frustrat de Can Vies
Un jove ha estat condemnat a dos anys de presó, dos més a nou mesos i un quart a quatre mesos, però no hauran d'ingressar en un centre penitenciari per no comptar amb antecedents penals
Gorka Leiza
David Bou 20/06/2016

La jutgessa del penal número 7 de Barcelona ha condemnat els joves processats pel cas conegut com els Quatre Roses. Els fets jutjats el passat dimarts 31 de maig es remuntaven a la darrera setmana de maig de l'any 2014, durant l'anomenat Efecte Can Vies. Els quatre acusats van ser detinguts al carrer Rosés i els set agents dels Mossos d'Esquadra que van participar en les detencions resten a l'espera de judici per un delicte de lesions, arran de les denúncies dels ara condemnats per les ferides que van patir aquella mateixa nit. El testimoni d'aquests mateixos policies ha estat determinant per la decisió de la magistrada, que en l'escrit de la sentència sustenta tot el seu relat –única prova de càrrec del procediment– en les seves declaracions durant l'audiència pública i afirma que "no s'aprecia element o circumstància que permeti dubtar de la seva imparcialitat".

Tot i la condemna de dos anys de presó per un dels joves, aquest també eludirà la presó pel fet de no tenir antecedents penals

Dos dels joves han estat condemnats a nou mesos de presó com a responsables d'un delicte de desordres públics i a vuit mesos de multa a raó de cinc euros diaris per un delicte de danys. Un tercer ha estat condemnat pels mateixos delictes a una pena de quatre mesos de presó i quatre més de multa, després que la jutgessa estimés la "circumstància atenuant molt qualificada d'alteració psíquica" fruit de la síndrome de Tourette que pateix. En darrer lloc, el quart dels acusats ha rebut la mateixa condemna que els dos primers i 15 mesos més de presó per atemptat contra un agent de l'autoritat. La jutgessa considera provat que el jove va llençar una pedra que va impactar contra un antidisturbis dels Mossos d'Esquadra, i per aquest fet també el condemna a vuit mesos de multa a raó de cinc euros diaris per una falta de lesions i a indemnitzar el policia amb 210 euros. Tot i la condemna de dos anys de presó aquest jove també eludirà la presó pel fet de no tenir antecedents penals.

Tot i que la jutgessa ha rebaixat les peticions del ministeri públic i de l'acusació particular, exercida per la Generalitat de Catalunya, sí que ha donat total veracitat al relat dels Mossos d'Esquadra. En el text de la sentència afirma que el 28 de maig cap a les vuit del vespre es va convocar una concentració "per col·lectius antisistema i anarquistes" a plaça de Sants. Continua explicant que "amb la finalitat comuna d'alterar el normal desenvolupament de la vida quotidiana", diversos grups de persones van tombar contenidors, ocasionar desperfectes i llençar objectes contra efectius policials i considera acreditada l'autoria dels danys atribuïts als acusats encara que "no s' hagi pogut determinar la seva concreta participació i els prejudicis realment ocasionats per cada un d'ells". Els quatre joves van ser detinguts quan van quedar atrapats entre dues furgonetes de l'Àrea de Recursos Operatius (ARRO) de la policia autonòmica, que perseguien un grup format per entre una vintena i una trentena de persones.

La jutgessa condemna els joves tot i que "no s' hagi pogut determinar la seva concreta participació i els prejudicis realment ocasionats per cada un d'ells"

Pel que fa al llançament de la pedra, Calvo Resel ressol que "no s'ha descrit i determinat el tipus de pedra llançada, existint dubtes sobre les dimensions de la mateixa, així com de la trajectòria efectuada". Tot i això, condemna al jove esgrimint que "no hi ha dubte" de l'autoria de l'acció d'acord amb el testimoni de tres dels policies. Fruit de l'impacte l'agent va patir una "erosió a la cara interna del colze dret que va trigar a guarir-se set dies, sense impedir-li l'exercici de les seves ocupacions habituals".

Els joves sempre han reivindicat la seva innocència en els fets pels quals ara han estat condemnats i les seves defenses, ostentades per l'advocada Anaïs Franquesa i el lletrat Eduardo Cáliz, ja han anunciat que presentaran recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Barcelona.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades