Portar joguines a nenes, fer concerts, mostrar la solidaritat internacionalista. Aquests són, a parer del Govern ucraïnès, els delictes de la Caravana Antifeixista pel Donbass organitzada pel famós grup musical italià Banda Bassotti. L’executiu de Kíev va demanar la setmana passada, a través del ministeri d’Afers Exteriors, la col·laboració activa dels governs de la Unió Europea per detenir i extradir una cinquantena de persones de procedència italiana, grega i de l’Estat espanyol que, al seu entendre, ha violat les lleis antiterroristes ucraïneses: totes les participants en la darrera edició de la Caravana, entre les quals les membres del grup romà.
La caravana antifeixista és un projecte de solidaritat internacionalista amb les poblacions del Donbass (territori siuat a l’Oest de l’actual república d’Ucraïna), creat pel grup musical italià Banda Bassotti. Les raons es remunten als als fets del 2014, quan es va instaurar un nou govern a Kíev, gràcies a un cop d’estat de partits “ultranacionalistes i xovinistes, amb el suport de la UE, l’OTAN i EUA i va començar la repressió amb violència de les protestes ciutadanes en les regions orientals d’Ucraïna” segons Marco Santopadre, periodista del mitjà alternatiu romà Contropiano.
Va ser en aquell moment que la Banda Bassotti va llençar una crida internacional en suport a les poblacions del Donbass, les quals, mentrestant, havien constituït les repúbliques populars del Donetsk i Lugansk. El suport també estava dirigit a totes les antifeixistes d’arreu d’Ucraïna, objecte de la repressió del règim de Kíev. Marco va participar en la primera caravana el maig de 2015 amb més de cent activistes de l’entorn comunista i llibertari (moltes d’elles italianes).
Entre les membres de la caravana assistents també hi figurava Eleonora Forenza, secretaria nacional del Partit de Refundació Comunista i europarlamentària per l’Esquerra Unitària Europea
Enguany la caravana ha pogut transportar només una cinquantena de participants, principalment italianes. A la vegada, cada cop ha eixamplat més la base: hi han participat tant membres de la Unió Sindical de Base com de la Xarxa de Comunistes. A més, entre les membres de la caravana assistents també hi figurava Eleonora Forenza, secretaria nacional del Partit de Refundació Comunista, europarlamentària per l’Esquerra Unitària Europea i membre del col·lectiu Feministes Noves. Forenza ha estat la primera representant del parlament europeu a visitar els territoris d’Ucraïna Oriental autodeclarats independents el 2014. A més d’això, s’han afegit set integrants provinents de l’Estat espanyol i els Països Catalans (de la Brigada Rubén Ruíz Ibarruri), dos gregues i altres provinents d’Ucraïna, Rússia, Alemanya i Gran Bretanya.
“Medecines, roba, aliments, joguines…”
Uns dels joves participants de l’Estat espanyol, que prefereix mantenir l’anonimat, explica a la Directa que “els motius de la meva participació han estat principalment humanitaris. Hem volgut donar suport a una població civil colpejada per un conflicte i, a més, volíem entendre realment el que passava, sense els filtres dels mitjans de comunicació”. Segons que detalla aquest testimoni, el descobriment de la caravana va ser gràcies a la Banda Bassoti i als seus concerts, on en feien promoció.
Prèviament a la caravana es van organitzar actuacions i xerrades per recollir diners i materials pels orfenats del Donbass, material que va ser redistribuït en els cinc dies de viatge: Medicines, roba, aliments, joguines i diners recollits en els països de provinença de les activistes van ser entregades als infants de dos orfenats, a les ferides als hospitals i a un projecte de casa-acollida per a persones refugiades de les localitats més bombardejades. A més, es van organitzar xerrades i debats amb el rector de la Universitat Nacional Tècnica de Donetsk, amb el president de la República Popular de Lugansk, Igor Plotnitsky, i amb militants dels partits comunistes de la regió. La banda també va oferir dos concerts: un d’ells, aquest passat Primer de Maig, després d’haver assistit a la manifestació pel dia de les treballadores.
No és la primera vegada que el govern ucraïnès acusa de terrorisme a activistes, sindicalistes i periodistes que han mostrat la seva solidaritat amb les poblacions del Donbass, o que han anat en aquestes repúbliques sense el permís del Kíev, a través de Rússia. Les autoritats d’Ucraïna afirmen que aquests territoris són ocupats i sostrets. “Sostrets i ocupats per part de qui? Dels mateixos que hi vivien?”, es pregunta Santopadre.
L’activista provinent de l’Estat assegura que “de columnes o símbols de l’exèrcit rus no es veu res. La presència de combatents seria equivalent a les brigades internacionals: individual i per raons personals”. Santopadre ho corrobora tot afirmant que no s’han vist aquests batallons de soldats russos que, segons el govern actual de Kíev, han ocupat el Donbass. “Si les tropes de Kíev i els nazis no han pogut prendre el control de les repúbliques de Donetsk i Lugansk és només perquè la majoria de la població d’aquest territori ho ha impedit”, conclou.