Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

En marxa la liberalització del Codi del Treball francès

En marxa la liberalització del Codi del Treball francès. Avui l'Estat francès viu la primera vaga general contra la reforma laboral de Macron, un antic projecte del seu predecessor que ja va portar la població a manifestar-se durant sis mesos

| Arxiu

L’actual Govern ha fet de la reforma del Codi del Treball una prioritat del seu mandat amb l’objectiu de reduir l’atur a l’Estat francès. Sota el pretext que es tracta d’una urgència, el Govern francès ha decidit actuar sense debatre el projecte amb els diputats a l’Assemblea, només ho farà amb ordenances (recordem que el partit del Macron. La República en Marxa. té la majoria de seients a l’Assemblea). Es tracta d’una reforma que ha provocat la crispació d’una part de la població, ja que preveu canvis que van més enllà de la Llei El-Khomri.

Una de les propostes més destacables és el fet de deixar a cada empresa la llibertat de fixar tota una sèrie de regles laborals, creant un codi de treball a la carta. A partir d’ara, l’empresariat podrà decidir el salari per hora suplementària (de moment, el Govern no ha gosat modificar les 35 hores de feina setmanal), modular els drets familiars, criteris i cost d’acomiadament, entre altres. Passant d’una empresa a una altra, treballadors i treballadores podrien estar subjectes a regles i condicions de treball diferents. El projecte vol donar un poder inèdit a la classe empresarial i, de facto, reduir significativament els drets laborals. Amb aquesta nova reforma ja no serà la llei de l’Estat la que decideix l’organització i les regles del món laboral, sinó que cada empresa podrà tenir un funcionament propi, és a dir, sobrepassar els preceptes del Codi de Treball estatal.

Una de les propostes més destacables és el fet de deixar a cada empresa la llibertat de fixar tota una sèrie de regles laborals, creant un codi de treball a la carta

Per facilitar aquesta transició, el Govern ha decidit aïllar els sindicats de la presa de decisions a les empreses. Per exemple, cada empresa podrà fixar les seues regles amb una part de la plantilla, que substitueix les representants sindicals. Això significa negar la utilitat dels sindicats, però també crea una relació directa entre una empleada i el seu amo sense cap intermediació. Un aïllament per tal de trencar les dinàmiques col·lectives de les plantilles. S’està iniciant un canvi de polaritat en la legislació del món laboral: es deixa de costat el Codi del Treball que protegia treballadors i treballadores, i es posa al capdavant una llei de protecció de les empreses i de creixement econòmic de l’Estat.
No cedir amb els mandrosos”

El passat divendres 8 de setembre, el President Macron va aprofitar una roda de premsa a Atenes per enviar un missatge de cara al 12 de setembre: el Govern no vol “cedir amb els mandrosos”. Una manera d’estigmatitzar les persones més precàries, que seran també les més vulnerables de cara a aquesta nova organització laboral.

Més enllà dels drets de les treballadores, l’actual Govern ataca altres sectors: posa fi als contractes “aidés” (contractes de treball on l’Estat pagava una part del salari), fa retallades en les ajudes socials, redueix a cinc euros les Ajudes Personalitzades per l’Allotjament (APL) o instaura selectivitats per entrar a la universitat, sinònim de què no tothom tindrà accés a la universitat pública. En paral·lel, el Govern ha anunciat la supressió de l’Impost de Solidaritat sobre la Fortuna (ISF), que paguen les persones més riques de l’Estat.

Recentment elegit, els primers passos del President no semblen seduir el poble: segons un sondeig (Harris) el 62% de la ciutadania francesa es declara insatisfeta amb la seua acció.
La creació del Front Social

Militants reparteixen pamflets per anunciar la manifestació del 12 al mercat Sant Martí de Perpinyà. “La gent s’adona que la política del Govern serà dura”, reconeix Florian, militant del Nou Partit Anticapitalista que forma part del Front Social. “Si bé prou gent pren els pamflets, tampoc no els veiem més animats. Hem acabat amb el bipartidisme PS/LR i Macron es presentava com una alternativa. Ara la gent entén quina serà la seua política i no veuen més alternatives, no tenen consciència de les forces que tindríem units i mobilitzats”.

La creació d’un Front Social d’esquerres arreu de l’Estat francès mostra la urgència de la situació. A Catalunya Nord els actors del Front Social es preparen per a la mobilització del proper 12 de setembre. Volen aprofitar aquesta data i les seues mobilitzacions per alertar la població sobre la política antisocial que vol desplegar el govern francès i preparar la resistència. Florian conclou que “hi han interessos comuns entre sindicats i el Front Social. Si no actuem junts perdrem segur. Cal una convergència de les nostres lluites, suport mutu. Les polítiques antisocials es multipliquen a tot arreu, transcendir les fronteres i les escales estatals és essencials”.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;