Censura d’una obra a la Fira Arco, la segona pena de presó per al raper Hásel, la imputació del regidor i pallasso de Sant Joan de Vilatorrada… una noia va encaixant amb estupefacció una notícia rere l’altra fins que s’assabenta que ara és ella la investigada per haver acusat de corrupte Rajoy al Facebook. Amb aquesta seqüència, Òmnium Cultural, juntament amb Irídia, Novact, FundiPau i l’Institut dels Drets Humans de Catalunya ha llançat el vídeo de campanya Demà pots ser tu, en defensa dels drets fonamentals davant la repressió de l’Estat espanyol.
Més de 20.000 persones van ser sancionades o investigades a l’Estat espanyol per exercir les seves llibertats el 2017
Més de 20.000 persones van ser sancionades o investigades a l’Estat espanyol per exercir les seves llibertats el 2017, i avui, durant la presentació de la campanya a l’espai de Can Batlló, a Barcelona, s’han escoltat algunes d’aquestes veus; només un dia després de la presentació a la Model de Barcelona de la Setmana per la Llibertat d’Expressió, impulsada per la plataforma No Callarem. De fet, diverses cares, com la del vicepresident d’Òmnium Marcel Mauri o la del raper Hásel, hi han tornat a ser. Tal i com ha subratllat Mauri, així com l’advocada d’Irídia Anaïs Franquesa, la vulneració de drets fonamentals va molt més enllà de l’independentisme: va “contra tots aquells que gosen qüestionar el règim del 78”. El vicepresident de l’entitat sobiranista ha volgut llegir una carta del president Jordi Cuixart que fa 172 dies que està empresonat sense judici, on ha recordat que impulsen una campanya “que no haurien volgut fer mai”.
Demà pots ser tu pretén conscienciar la societat de la repressió i despertar la mobilització col·lectiva. Per fer-ho, ha donat veu a diferents persones afectades per procediments judicials i condemnes a presó: els rapers Hásel i Valtònyc, el cantant de Def Con Dos César Strawberry, la periodista de Catalunya Ràdio Mercè Alcocer -multada amb la llei mordassa-, el regidor i pallasso Jordi Pesarrodona, l’escriptora i feminista Cassandra Vera o l’activista Helena Maleno. Els àmbits des d’on s’expressen el conjunt de testimonis mostra el que metafòricament Mauri ha descrit com “la democratització de la repressió” i dóna el sentit a Demà pots ser tu.
Mentre que Strawberry, Hásel i Valtònyc estan condemnats a penes de presó per uns twits el primer i per les lletres de les seves cançons els segons; Alcocer, Pesarrodona i Maleno estan immersos en procediments judicials i Vera va ser absolta pel Tribunal Suprem. En el cas del regidor i membre de Pallassos Sense Fronteres, que avui s’ha tornat a posar el nas, el mes de febrer la jutge va decidir assenyalar-lo com a “líder tumultuós” a més d’imputar-li els delictes d’odi i de resistència greu a l’autoritat durant l’1-O. Pesarrodona ha insistit en què “els pallassos hi seran sempre davant de qualsevol injustícia”. Per la seva banda, el fruiter i cantant de rap mallorquí Valtònyc, condemnat pel Tribunal Suprem, ha insistit en què “no pot haver-hi violència en la lletra d’una cançó com no pot haver-hi democràcia en uns cops de porra” i ha titllat l’Estat espanyol de “feixista”. La majoria de testimonis han fet una crida a no retrocedir en la defensa de drets i llibertats.
La campanya viral vol impulsar la unitat d’acció en la diversitat i per això està oberta a què s’hi sumin entitats i organitzacions d’arreu de l’Estat espanyol. Alhora, Òmnium també s’implicarà en la celebració de diversos actes en el marc de Setmana per la Llibertat d’Expressió, organitzada per No Callarem.