Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les repartidores de Deliveroo denuncien que l'empresa, que no les reconeix com a treballadores, els signa les factures

| Arxiu

Una vintena de repartidores de la multinacional britànica de transport urgent Deliveroo (especialitzada en repartiment de menjar a domicili) s’han concentrat aquest matí davant de la delegació de la Inspecció de Treball de Barcelona, al carrer de Sant Antoni Maria Claret, on una delegació de riders (com així les anomena la mateixa companyia), mitjançant la plataforma Riders per Drets, recentment creada, sota l’auspici de la Intersindical Alternativa de Catalunya, ha presentat una denúncia a l’òrgan inspector.

Amb aquesta denúncia, les repartidores volen traslladar a l’administració la situació irregular la que han de fer la seva feina, ja que són treballadores donades d’alta en el règim d’autònoms (sense cobertura sanitària ni de sinistres laborals per part de l’empresa, que ni tan sols reconeix que hi hagi una relació laboral), però alhora és Deliveroo qui imposa les condicions, horaris i les tarifes que perceben pels serveis. En aquest sentit, la denúncia apunta el fet inversemblant que és Deliveroo qui firma les factures que giren als restaurants pels seus serveis quan, com apunta un portaveu de Riders per Drets, “si realment fóssim autònoms, seríem nosaltres qui giraria aquestes factures”.

La plataforma Riders per Drets ha convocat una vaga de 48 hores els propers dissabte i diumenge, que se suma a la de diumenge passat

La denúncia a la inspecció, alhora, assenyala la modificació de les condicions laborals que imposa la filial estatal de Deliveroo, i que ha portat a la constitució i la plataforma Riders x Drets i a una inèdita vaga que va viure el primer capítol diumenge passat, entre les 8 i les 12 de la nit, l’horari en què totes les repartidores que presten serveis per a la companyia han d’estar disponibles. Fins ara les treballadores havien de complir un horari mínim, però tenien assegurades un mínim de dues comandes diàries; a partir del nou conveni, que l’empresa vol que tot el personal signi abans del 9 de juliol, aquest mínim desapareix, amb la qual cosa, segons s’explica “només cobrarem per serveis, però hi haurà dies que, tot i estar disponibles, no cobrarem res”. També detallen que el nou contracte no detalla la retribució prevista per comanda, com fins ara, que està fixada en 4 euros.

Concentració de riders davant de l’Ajuntament de Barcelona, aquest dimecres al matí |Arxiu

Riders per Drets ha convocat dues noves jornades de mobilització els pròxims dissabte i diumenge, en aquest cas durant les 48 hores i, des de la plataforma es denuncia que, des que van començar les mobilitzacions, Deliveroo ja ha deixat de comptar amb un nombre d’entre 11 i 15 repartidores (entre Barcelona i Madrid), per la seva significació en les protestes, i “està buscant nou personal per substituir-les”. També apunta que els dies vinents grups de riders de la capital de l’Estat, i també a València i Saragossa, també tenen previst presentar sengles denúncies a les corresponents delegacions de la Inspecció de Treball.

Un cop abandonada la seu de la inspecció, un grup de riders, s’ha desplaçat fins a la plaça de Sant Jaume, entre crits de “no cobrem, no rodem”. Allí, han estat ateses per la regidora de Mobilitat de Barcelona, Mercedes Vidal, a la qual han entregat una carta en la qual es demana que s’impulsi una moció al plenari que condemni les pràctiques “que suposen una vulneració de drets fonamentals”, i demanen que Deliveroo sigui declarada “empresa no grata” per part de l’ajuntament.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;