Obrim el quinzenal amb un reportatge des de l’interior dels murs de les presons de l’Estat espanyol. La realitat dels centres penitenciaris, desconeguda per a la majoria de la població, també s’escriu amb paraules com tortura, aïllament i dispersió. Vicent Almela i Guille Larios han contactat via correu postal amb una trentena de reclusos d’arreu de la geografia espanyola, i han constatat l’existència d’una creixent xarxa de lluita –que reivindica drets fonamentals i denuncia abusos– que el proper mes de maig prendrà forma de vaga de fam. Amb infografies de Diego Muñoz i Pau Fabregat i fotografies de Sergi Rugrand i Dànae Quiroz. La portada és obra de Marlene Krause.
L’economista Miren Etxezarreta desmunta amb dades un dels grans mantres dels últims anys: “La suposada crisi de les pensions no existeix”. Fundadora fa catorze anys del Seminari d’Economia Crítica Taifa, sosté que la pensió hauria de ser un dret de ciutadania i no hauria de dependre exclusivament de la població treballadora sinó de la riquesa que genera l’economia. Les preguntes van a càrrec de Júlia Gamissans Martínez i les fotografies són de Miguel López Mallach.
L’opinió del quinzenal la trobareu a la secció Impressions, i en aquest número l’obrim amb un article del professor d’ètica i comunicació de l’Escola Superior de Publicitat i Màrqueting del Brasil, Luiz Peres-Neto, on analitza la presó permanent revisible en un context de populisme punitiu. L’acompanya una il·lustració de Rosa Codina. La segona peça és de Vicens Valentín, professor de la Universitat Oberta de Catalunya i la titula “1 d’octubre, fallida de l’Estat espanyol i control del territori”, amb imatge gràfica de Pep Mènsula.
Les partidàries de la no monogàmia consideren que no és sostenible centralitzar tot el pes de les responsabilitats sexoafectives en un únic individu. Aquest és un dels punts de partida de la Xarxa d’Amors Rurals (XAR), de recent creació. En el reportatge de la secció Cruïlla parlem amb Xavier Zaragoza, Inés Olondriz i Tània Socias, membres de la XAR. Un reportatge de Núria Gebellí, Èlia Olivan i Jordi Sans, amb il·lustració d’obertura de Felipe Franco.
A Roda el Món ens aturem a Brasil, Salamanca i l’Iran. Marc Morató-Aragonés viatja per les espiritualitats alternatives al país islàmic, un reportatge que va més enllà dels tòpics. Giulia Tarquini i Sergi Rugrand ens porten a la comarca salamanquesa de Campo Charro, on una part de la població s’alça contra la instal·lació d’una mina d’urani a cel obert, amb potencials afectacions a l’aire, l’aigua i les terres d’una àmplia zona a tocar de Portugal. L’anàlisi l’escriu Maria Dantas des de Brasil, un text que homenatja Marielle Franco, regidora assassinada a Rio de Janeiro.
A Expressions Mercè Cama ens fa conèixer la pràctica i els objectius del Basket Beat, una activitat on la música i l’esport bateguen plegats per a transformar la societat a través de l’aprenentatge en grup a les escoles, el carrer o les presons. Ens ho expliquen en primera persona Josep Maria Aragay, Marina de la Maza i David Sitges-Sardà. Amb fotografies de Montse Giralt. Completem la secció amb un relat de Misael Alerm –il·lustrat per Edouard Monneau– i ressenyes del llibre ‘Teoria King Kong’, la pel·lícula ‘The Florida Project’ i el disc ‘K’ataka’, de la mà de Carla Mallol, Sergio Delgado i Xavier Puig i Sedano, respectivament.
Tanca la publicació una Indirecta on el protagonista és Ignacio Robles, un bomber basc que es va negar a carregar bombes en un vaixell al port de Bilbao amb destinació a l’Aràbia Saudita. Promou l’objecció de consciència i ens alerta que per les carreteres d’Euskadi cada dia hi circulen 110 camions carregats d’armament. L’entrevista Àlex Romaguera, amb una foto de Luis Ángel Gómez.
I el dotzè aniversari
A la secció Comunitat us avancem que el 28 d’abril la Directa es fa gran, i amb ella totes nosaltres. Aquest abril ens volem celebrar, ens volem gaudir i rodejar-nos de totes les que ens vulguin acompanyar en aquest brindis per molts anys més, o simplement per aquelles que els encisi la proposta musical i s’animin a passar una bona estona, ballar, petar la xerrada o petonejar-se entre cançons. L’Ateneu de Nou Barris tornarà a acollir l’aniversari obrint el teló d’un escenari que trepitjaran artistes que tenim molt plaer de presentar.
Per començar a escalfar motors i que l’humor ens envaeixi els pensaments, escoltarem els monòlegs feministes d’Oye Polo (Oye Sherman i Ana Polo) a les vuit de la tarda al bar de l’Ateneu. Seguirem amb La Otra y las Locas del Co (Madrid), que ens presentaran el nou disc, i tot seguit, Soweto, el famós octet de Gràcia amb el seu ska. Seguirem amb el desafiament a la lògica masclista del reggaeton amb l’explosiva Chocolate Remix (l’Argentina), que, reapropiant-se del seu contingut sexual en clau queer, ens presenta el reggaeton lèsbic. I, per últim, els DJ Black Sheep feat Jotaemi ens delectaran amb els hits del moment.