Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ’Directa’ 454?

I després de la fi d’ETA, què? Mirem al futur i viatgem al passat per entendre les claus de la dissolució de l’organització armada. Àlex Romaguera s’endinsa en la reconciliació; Nora Miralles i Zuriñe Rodríguez analitzen les particularitats del procés de pau en comparació amb l’IRA, les RAF alemanyes i les Brigades Roges italianes i, per tancar el reportatge, David Bou detalla la petjada d’ETA a Catalunya. Amb fotografies de Dani Blanco, de la publicació Argia, i l’Editorial Txalaparta. Complementem aquesta edició centrada en el País Basc post-ETA amb una entrevista a Aitziber Blanco. Àlex Romaguera hi parla sobre el diàleg entre diferents als municipis bascos, però també recull la seva experiència als conflictes de Colòmbia i el nord d’Irlanda. Amb fotografies de Miguel López Mallach.

A la secció Impressions afrontem un tema controvertit. Lluís Fatjó-Vilas, director del Banc dels Aliments de Barcelona, i Xavier Montagut Guix, economista i president de la Xarxa de Consum Solidari, responen a la pregunta “El Banc dels Aliments és útil per pal·liar la pobresa?”. Ho acompanya una il·lustració d’Anna Bohigas. A continuació, Elena Sintes –cap de projectes de la Fundació Jaume Bofill– ens porta una reflexió sobre la millora d’horaris a les escoles. Amb il·lustració de Jennifer Tapias.

Portada de la Directa 454

A Cruïlla parlem d’allò que cultivem i allò que mengem. Paula Duran ens porta la història de la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, una entitat que promou l’agroecologia i la conscienciació amb una bona alimentació. Les fotografies són de Lucas Guerra, que va assistir a la setena Trobada per la Terra, celebrada a finals de març al municipi castellonenc de Vistabella del Maestrat.

Burkina Faso, l’Argentina i els Estats Units configuren el recorregut planetari de la secció Roda el Món. Àlex Meyer ha indagat sobre l’origen dels CDR, no els de Catalunya, sinó els de l’antic Alto Volta i actual Burkina Faso, un país que va viure una revolució liderada per Thomas Sankara. Berta Camprubí ha viatjat a Neuquén (l’Argentina) per explicar-nos la situació actual de la fàbrica Zanon, col·lectivitzada fa disset anys per la plantilla. Ampliem aquesta temàtica amb una entrevista de Mariana Cantero a la contraportada, on parla amb Andrés Rugieri, membre del grup de suport de les Empreses Recuperades per Treballadores. I, per últim, en l’àmbit internacional, comptem amb una acurada anàlisi de William D. Hartung –de l’agència Alai– sobre la despesa militar creixent del govern de Donald Trump.

A la secció Expressions ens centrem en la controvertida decisió d’enderrocar el centre cultural l’Artesà del Prat de Llobregat. Ivan Alcázar Serrat ens apropa a la veu de les entitats crítiques amb la destrucció d’aquest edifici catalogat. El relat literari de la quinzena és de Míriam Cano, amb il·lustració de Clare Nelson. En aquest número, Xavier Pijoan, David Bou, Victor Serri i Bart Grugeon ressenyen l’obra de teatre En Alquiler, el llibre de l’Editorial Txalaparta ETA. Una història en imatges i el web interactiu “La plaça ordinària”, respectivament.

 

 

Suplement de cinema africà

Aquesta quinzena les 32 pàgines habituals de la Directa s’enriqueixen amb 16 pàgines del suplement del Cicle de Cinema africà a Sant Feliu de Llobregat. No només coneixereu la programació del festival que se celebra del 24 al 28 de maig al Cinebaix, sinó que gaudireu d’una extensa crítica cinematogràfica d’Ignasi Franch i de cinc reportatges que complementen el suplement. Carlos Bajo Erro, Fernando Díaz Alpuente, Jordi Sant Gisbert, Alison Carney i Eloi Pareja Seca ens il·lustren sobre aspectes rellevants de la realitat africana.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;