Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Ebri Knight denuncia la cancel·lació d'un concert a València per "motius polítics"

| Arxiu

La banda Ebri Knight no serà aquest dissabte a la Sala Amstel Art de València on tenia un concert previst amb Herba Negra. La gerència de la sala va condicionar l’actuació del grup al compromís de no manifestar cap missatge polític ni religiós durant l’actuació, ni tampoc vendre cap material amb continguts d’aquest tipus, segons que s’explica des del grup. Davant la negativa d’Ebri Knight, unes hores després, a plegar-se a assumir aquestes condicions, la gerència va comunicar que cancel·lava el concert.

El grup denuncia que es tracta d’un “clar atac a la llibertat d’expressió i als drets fonamentals”, que consideren “inadmissible”. En un comunicat han advertit que emprendran accions legals. Segons el relat d’Ebri Knight, la gerència va manifestar-los que no els agradava la línia de la banda després d’haver consultat les xarxes socials.

El grup denuncia que es tracta d’un “clar atac a la llibertat d’expressió i als drets fonamentals”, que consideren “inadmissible”

La Sala Amstel Art està gestionada pel grup La Sucursal i Heineken, la primera, sota la denominació jurídica de Rescorval SL i la marca comercial La Marítima de Veles e Vents. El seu administrador únic és Javier Andrés Salvador, un dels quatre germans que han heretat el negoci familiar de la coneguda cuinera valenciana Loles Salvador.

El grup Heineken, a través del seu gabinet de comunicació, argumenta que “és fals” que el concert no s’hagi autoritzat per motius polítics, sinó que atribueix la suspensió a l’incompliment de diverses formalitats, en concret, que “no s’han complert els terminis requerits per l’organització d’un esdeveniment d’aquest tipus” i “que no es va enviar la documentació necessària a temps”; entre altres, segons aquesta font, mancava una còpia de la pòlissa d’assegurança de responsabilitat civil. L’empresa cogestora de la sala de concerts valenciana també aclareix que es tracta d’un “espai obert de cultura contemporània amb cabuda per a totes les disciplines artístiques i per a tots els públics de l’escena cultural actual” però que han de complir “totes les mesures de seguretat necessàries per garantir que qualsevol esdeveniment celebrat a les instal·lacions respecti la legislació vigent”.

Heneiken, cogestora de la sala de concerts, nega que la cancel·lació sigui per raons polítiques i l’atribueix a defectes formals en la tramitació dels permisos

Però el grup barceloní, en un missatge publicat a Twitter hores després del frustrat concert, assegurava que Heineken “menteix” amb la seva explicació amb el fet que “a algú no li agrada el que diem”, en al·lusió a certs missatges que hauríen arribat a la sala de concerts des de determinats àmbits polítics demanant que no es fes l’actuació. En concret, els components d’Ebri Knight relacionen la suspensió amb un missatge publicat al web del partit polític Avant Valencians, el passat dijous, en el qual, amb el títol de l’“odi entra al Veles e Vents” (així és com s’anomena l’edifici que alberga la sala Amstel Art) acusava el grup català de fomentar “l’odi a altres ideologies, l’independentisme català i la seva idea dels falsos països imaginaris per construir sobre aquesta entel·lèquia una afrenta a l’estat, la Unió Europea i contra els mateixos valencians, contra la Constitució espanyola i el nostre Estatut d’Autonomia” i mostrava la seva sorpresa pel fet que tingués cabuda a la programació del Veles e Vents. L’article incloïa un model de petició per adreçar a la sala de concerts valenciana, de la qual s’indicava un correu electrònic.

En una nova entrada al web, un cop ja anunciada la cancel·lació del concert, la formació es felicitava pel que qualificava d’“objectiu aconseguit amb treball i esforç”. Avant Valencians és un partit polític amb ínfima representació insitucional, nascut l’any 2011 per gent procedent de diverses formacions de l’espectre blaver i anticatalanista, com ara l’extinta Unió Valenciana o el Grup d’Acció Valencianista. Es defineix ideològicament com de “centre-esquerra” i es presenta com a federat amb la marca ecologista Los Verdes.

Un edifici a l’ombra de la Copa Amèrica

L’any 2015, el Consorci València 2007, integrat per l’Ajuntament de València, la Generalitat valenciana i l’Administració General de l’Estat, va adjudicar per set anys la concessió de l’edifici –anomenat Veles e Vents–, on es troba la sala, a l’aliança empresarial formada per Rescorval i Heineken, que paguen una renda anual de 360.000 euros.

Una formació de l’espectre blaver, Avant Valencians, va difondre dijous una crida a enviar correus a la sala demanant que no acollís un grup “independentista”

L’edifici, de l’arquitecte David Chipperfield va ser el balcó de les personalitats convidades, patrocinadors i espectadores VIP al camp de regates de València durant la celebració de la Copa Amèrica del 2007. Precisament, i almenys fins el juliol del 2017, l’Ajuntament, la Generalitat i el Govern espanyol continuen discutint el pagament dels 440 milions d’euros de deute que la competició esportiva va deixar al Consorci València 2007.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;