L’Audiència Nacional (AN) espanyola ha manat empresonar Julen Ibarrola per complir una pena d’un any de presó, acusat d’haver pintat un anagrama d’ETA fa tres anys amb un retolador. Tan sols li van donar 10 dies per ingressar a la presó i aquest termini vencia diumenge 11 de febrer.
Julen ja va tenir un judici anterior a l’AN sota l’única consigna –segons la fiscalia– que “eren coneguts a la caserna [de la Guàrdia Civil] de Laudio”
La plataforma de suport Julen Lliure ha deixat clar que no és la primera vegada que arremeten contra aquest jove d’Amurrio de 24 anys, que ja va tenir un judici anterior a l’AN semblant a aquest, del qual va sortir absolt. Aleshores, va ser jutjat al costat d’un altre noi del seu mateix poble sota l’única consigna –segons la fiscalia– que tots dos “eren coneguts a la caserna [de la Guàrdia Civil] de Laudio”.
Divendres 9 de febrer, centenars de persones van recórrer els carrers d’Amurrio per exigir que el jove de la localitat alabesa no hagi d’anar a presó. La mobilització va ser sorollosa durant tot el recorregut, ja que com havia demanat la plataforma Julen Lliure, centenars de cassoles van posar so al malestar del poble davant aquest nou cas repressiu.
En l’acte final de la campanya, Ibarrola va denunciar que “m’estan segrestant per ser jove i estar organitzat. Una salutació a totes aquestes persones dispersades i a Alfredo”, en al·lusió a la primera persona empresonada a l’Estat espanyol per haver escrit un tuit reivindicatiu, Alfredo Remirez, veí del mateix poble. Amics i companys de militància van recordar que “Julen ha estat absolt pel poble. L’han condemnat a les mateixes casernes tacades de tortura i corrupció”.
Els presents van restar importància al fet d’haver escrit amb retolador en una paret: “Aquesta decisió i actituds només es poden comprendre en una lògica política de venjança”
Així mateix, es van poder escoltar les paraules d’Alfredo Remírez des de la presó de Basauri ironitzant: “Jo també volia fer casserolada, però aquí els coberts són de plàstic”. Tot això, al mateix temps que diferents persones del poble pintaven un mural amb la consigna maite zaitugu (“t’estimem” en èuscar). Els presents van restar importància al fet d’haver escrit amb retolador en una paret: “Aquesta decisió i actituds només es poden comprendre en una lògica política de venjança”.
Els últims dies han estat intensos a Amurrio: concentracions, mobilitzacions, caravanes de cotxes, aturades… El mateix divendres 9 una altra manifestació va recórrer els carrers del poble. En acabar la marxa, un jove va ser identificat per l’Ertzaintza per pintar amb un retolador “Julen Lliure”. Paral·lelament, dijous dia 8 una massiva caravana de cotxes –més de 100– va aturar Amurrio per denunciar la situació i aquest mateix dia al matí va haver-hi aturades d’estudiants a les escoles de la comarca.
*Article publicat originalment a Hala Bedi