Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les Candidatures Alternatives del Vallès denuncien irregularitats en la construcció i la gestió del Centre de Tractament de Residus

| Arxiu

Les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV), sota la coalició municipalista CUP-Poble Actiu, han denunciat una sèrie d’irregularitats que afecten el Consorci de Residus del Vallès Occidental per la licitació, construcció i gestió del Centre de Tractament de Residus (CTR), ubicat a Vacarisses. Les CAV han fet públic un informe de la Sindicatura de Comptes que apunta que el procés va incomplir la Llei de contractes de les administracions públiques i insta el Consell Comarcal (de qui depèn el Consorci), i presideix l’alcalde de Castellar del Vallès Ignasi Giménez (PSC), a pronunciar-s’hi abans de portar-ho a la Fiscalia Anticorrupció.

L’informe 14/2016 de la Sindicatura de Comptes, que apunta 32 observacions sobre el Consorci, de les quals 14 fan referència al contracte de construcció i gestió del CTR, es remunta a actuacions del 2006 vinculades amb la licitació de la construcció de la planta i l’execució, “assenyalant que es tracta d’irregularitats especialment destinades a afavorir la concessió d’una empresa concreta” i que “haurien de ser investigades per la justícia i les administracions competents”.

L’informe 14/2016 de la Sindicatura de Comptes ha apuntat 32 observacions sobre el Consorci, de les quals 14 fan referència al contracte de construcció i gestió del CTR

L’obra per tant es va licitar abans de saber-se les característiques essencials dels treballs i sense respectar el període d’informació pública. Teresa Carceller, portaveu del grup comarcal de les CUP-PA, considera que “les conclusions de l’informe deixen clar que l’única actuació correcta de l’administració hauria de ser demanar la nul·litat del contracte” que gestiona el servei, “i licitar-ne un de nou o internalitzar-lo”. Les CAV volen dur el tema a la justícia i obrir els expedients informatius i sancionadors necessaris per depurar responsabilitats, i si és el cas, “revaluar” les responsabilitats dels càrrecs de confiança actuals que van participar del desenvolupament del contracte.

El CTR rep les deixalleries d’una vintena de municipis i recupera materials reutilitzables com paper, metalls o envasos. La seva posada en marxa ha de permetre la clausura i progressiva recuperació del dipòsit controlat de Coll Cardús, que rep les deixalles dels municipis del Vallès Occidental durant 30 anys. El CTR de Vacarisses és gestionat des de 1985 per l’empresa Tratesa, propietat actual del holding Grup Hera, que és propietat de la família madrilenya Solesio López-Bosch amb contractes arreu del món i seu a Barcelona.

Segons l’informe, en moment d’atorgar la concessió a Tratesa, es va modificar substancialment el contracte, fent que el cost dels treballs recaigués en la Generalitat i no en l’empresa

Segons l’informe, en el moment d’atorgar la concessió a Tratesa, es va modificar substancialment el contracte, fent que el cost dels treballs recaigués en la Generalitat i no en l’empresa. El Consorci estava presidit aleshores per Joan Carles Sánchez (PSC) -successor de Manuel Bustos a l’alcaldia de Sabadell. El pagament va superar els 90 milions d’euros més interessos, tot i que els costos de construcció van ser només de 75 milions, fet que suposa un increment d’un 30% respecte al projecte.

Les CAV consideren que la licitació es va fer a mida per a Tratesa i asseguren que “s’han pogut cometre delictes de prevaricació, malversació de cabals públics i tràfic d’influències”. Carceller recorda que recentment “al ple del Consell Comarcal es va ometre la informació dels ens dependents del Consell” i alerta de la necessitat de “deixar de treballar sobre unes bases que se salten tots els procediments legals establerts” marcades per “l’ombra del clientelisme i la corrupció”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;