A tot arreu on mirem ens envaeix la desolació. Ací el planeta mostra sense embuts les seues ferides. Més d’un segle d’activitat minera ha descarnat el paisatge i diversos forats de centenars de metres de profunditat han deixat a l’aire la capa freàtica, contaminant l’aigua i dessecant les fonts. El poble està envoltat de cinc mines a cel obert; la mitjana és de més de setanta hectàrees de superfície per cada explotació. El trànsit de camions amb la matèria primera és constant i, sobretot en dies de vent, la població queda submergida en un núvol de pols de sílice, cosa que afecta directament la seua salut. Podríem pensar encertadament que aquest tipus de situacions es donen en un context llatinoamericà, però seria un error pensar que només ocorre en l’altra riba de l’Atlàntic.
Aquest treball aborda alguns conflictes sobre el territori al País Valencià i a Centreamèrica, alhora que vol agermanar resistències organitzades a banda i banda
La situació descrita està situada a escassos cinquanta quilòmetres de la ciutat de València, a Villar del Arzobispo, una localitat que obri la porta d’accés a la comarca dels Serrans. Quina és la causa –o potser en són diverses?– que motiva la nostra sorpresa? Una pot ser la falta d’informació en temes que tenen a veure amb el nostre territori. D’altra banda, pot resultar més còmode per a la consciència pensar que aquestes situacions ocorren sempre lluny del lloc on vivim.
Aquest treball aborda alguns conflictes sobre el territori al País Valencià i a Centreamèrica, alhora que vol agermanar resistències organitzades a banda i banda. S’entén la solidaritat internacional com la idea de passar a l’acció en la defensa d’un sol territori i casa global: el planeta.
Durant el mes de novembre de 2019, l’associació Perifèries del Món, amb el suport de Brigades Internacionals de Pau, va dur a terme aquest exercici. Defensores del territori i persones pertanyents a resistències indígenes de Guatemala i Hondures van conéixer sobre el terreny conflictes i resistències al País Valencià. Representants de lluites contra projectes hidroelèctrics a Ixquisis i mines d’or a San Rafael las Flores, integrants de la xarxa de guaridores ancestrals de Guatemala i defensores del riu Gualcarque a Hondures han compartit experiències i eines de lluita amb membres d’Ecologistes en Acció dels Serrans i persones defensores de l’Horta de València de la Punta, el Forn de Barraca a Alboraia, l’associació de veïns de Castellar i la Coordinadora per la Protecció de les Moles de Paterna.
*Article original publicat al suplement ‘Indígenes de les dues ribes‘