La Campanya Estatal pel tancament dels CIE va publicar la setmana passada un comunicat exigint l’alliberament de les persones internes a tots els centres de l’Estat davant la pandèmia del COVID-19. Posteriorment, 43 interns del CIE de Zona Franca van demanar dissabte el seu alliberament després que les autoritats els informaren que prohibien les visites i que no tenien instruccions de com procedir per efectuar les deportacions. La Fundació Migra Studium va intentar visitar el centre aquell dia, com fa cada setmana, però els funcionaris els van vetar l’entrada i els van informar que han de deixar de realitzar l’acompanyament davant la situació d’emergència.
El director del centre també va comunicar a l’entitat la prohibició de rebre visites de familiars i d’ONG atenent a les indicacions del Ministeri d’Interior espanyol. Els interns denuncien la situació “absurda” en la qual estan sent retinguts, ja que més de 30 països han adoptat la restricció d’ingrés de persones provinents de l’Estat espanyol, fet que dificulta les deportacions. Davant d’aquesta situació, tots els interns van començar a mig matí de dissabte un acte de resistència i es van negar a anar al menjador i a pujar a les cel·les. “Ens estan amenaçant dient que si no pugem a les cel·les, ens pegaran, però estem decidits a començar una vaga de fam i a quedar-nos aquí fins que no ens donin una solució”, advertien. Els interns, la majoria originaris del Marroc i Algèria, reclamaven una resposta com més aviat millor: “les fronteres dels nostres països estan tancades, no té sentit que ens deixin aquí”.
Els interns haurien patit agressions per part dels funcionaris fins al punt que, a dos quarts de cinc de la tarda de dissabte, un d’ells hauria estat colpejat fins que li van obrir la cella
Finalment, s’ha pogut confirmar que la nit de dissabte a diumenge van ser deportats quinze dels interns d’origen algerià que estaven entre els que mantenien la protesta. Segons el relat d’un intern que ha pogut recollir la Directa, dissabte mateix els van obligar a deixar la vaga de fam i a pujar al menjador a dinar. També haurien patit agressions per part dels funcionaris fins al punt que, a dos quarts de cinc de la tarda, un intern hauria estat colpejat fins que li van obrir la cella. Les restriccions de viatges entre l’Estat espanyol i Algèria entraven en vigor a partir de la mitjanit de dilluns 16 de març, motiu pel qual les autoritats espanyoles s’haurien afanyat per procedir a la deportació forçosa.
Les entitats defensores de drets humans Irídia, Migra Studium, SOS Racisme i la plataforma Tanquem els CIE han presentat una queixa al jutge de control del CIE i sengles escrits a les agències de salut pública de Barcelona i de Catalunya, així com a l’Ajuntament i la Generalitat. Així mateix, des d’Irídia assenyalen: “No hi ha cap justificació per mantenir tancades a persones que no podran ser deportades, demanem la seva llibertat i cessin els nous internaments. A més, aquestes persones no poden comunicar-se amb els seus familiars en una situació d’extrema gravetat, estan vulnerant un dret a la comunicació bàsic”.
Des de la Campanya Estatal pel Tancament dels CIE sol·liciten al Consell General del Poder Judicial que “es donin instruccions per no efectuar més internaments atenent a la impossibilitat de les expulsions o les devolucions” i que alliberin als actuals interns. Des de Migra Studium recorden que el centre de Zona Franca no té les condicions sanitàries per fer front a un contagi en cas que es produís.
La gestió sanitària del Centre d’Internaments d’Estrangers de Zona Franca està en mans de Clínica Madrid, grup sanitari privat que, segons les entitats defensores de drets humans, “no té un servei 24 h al CIE i no està dotat per abordar aquesta crisi”. Així mateix, aquests centres d’internament no compleixen amb les condicions sanitàries necessàries per crisis com l’actual: “comparteixen cel·les col·lectives, comparteixen lavabos, no tenen accés a productes sanitaris i no es pot garantir la desinfecció del centre, ja que el personal encarregat de gestionar el centre no està exempt de ser transmissor-receptors del virus”. Ni el director ni el cap de seguretat del CIE han donat cap resposta positiva a les demandes dels interns i les entitats de defensa de drets humans.