El número 14 del carrer Sant Agustí del barri de Gràcia de Barcelona i l’edifici del carrer Llançà 20 a la Nova Esquerra de l’Eixample estan units pel mateix entramat empresarial i il·lustren el negoci de l’habitatge. L’empresa immobiliària New Amterdam Developers (NAD) va comprar els dos edificis el 2023 per expandir el seu modus operandi: no renovar els contractes de lloguer residencials, expulsar el veïnat i convertir els pisos en coliving, és a dir, fragmentar un habitatge en diverses habitacions i llogar-les, obtenint així molt més benefici. Aquest model de negoci, com els lloguers de temporada, és una forma d’esquivar la regulació de preus -vigent a Catalunya des del març de 2024- que ha tendit a l’alça.
El negoci immobiliari de Jeffrey Todd Kaye i Paul Christiaan Petermeijer va molt més enllà d’aquestes dues finques. La Directa ha rastrejat l’entramat d’empreses per mitjà de les quals els dos inversors d’origen holandès són propietaris d’almenys una desena de blocs a la ciutat de Barcelona i d’un total de 102 habitatges, 21 comerços i 4 oficines, segons el cadastre. A més, per mitjà d’una filial –Inmobiliaria Canadell SA–, tenen alguna finca més a Madrid i Palafrugell. Aquest mitjà ha intentat contactar amb NAD a través de l’administradora d’una de les seves finques, però no havia obtingut resposta en el moment de publicar l’article.

Constituïda el 2021, NAD ha anat articulant una teranyina societària. Per a cada compra, una societat: Santa Madrona 27 S.L., Santa Peronella 13 S.L., NAD Llançà S.L. o NAD Balmes S.L. –sense cap finca en cartera en l’actualitat–, que en el passat va denominar-se com altres carrers de Barcelona: NAD Cartagena fins a l’agost de 2023 i NAD Vilamarí fins al novembre del mateix any.
A tocar de la plaça Espanya de Barcelona, al número 20 del carrer Llançà, s’aixeca l’edifici modernista Casa Fajol, més conegut com a Casa Papallona, perquè la seva façana està coronada per un trencadís amb aquest insecte. Des que l’agost de 2024, NAD va adquirir-lo, els lloguers no s’han renovat i en l’actualitat més de la meitat del veïnat està fora de contracte. Tres dels catorze pisos ja estan buits i els estan reformant, unes reformes que han provocat esquerdes i forats. Per aquesta raó, el Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya ha traslladat a la propietat dues demandes: la renovació de tots els contractes i l’aturada de totes les obres.

“En una de les reunions amb els advocats de la propietat, ens van deixar clar que NAD no vol renovar, sinó disseccionar els pisos per llogar habitacions”, explica la veïna Anna Olesti. Ella hi viu des de fa tres anys, però altres inquilines ja en fa trenta. Tant Olesti com Marina Parés, portaveu del Sindicat, alerten que tant el lloguer de temporada com el d’habitacions s’han convertit en tendències a l’alça a l’àrea metropolitana. “Ara mateix, la partició de pisos en habitacions és una de les maneres d’incrementar la rendibilitat dels habitatges”, denuncia Parés, qui considera que “tant les regulacions existents com els recursos públics estan demostrant-se totalment insuficients i impotents”.
Txema Escorsa és un dels veïns que ha decidit quedar-se. “És imprescindible que es reguli el lloguer d’habitacions i que els edificis no puguin ser hostals encoberts”, reclama
El veïnat del número 14 del carrer Sant Agustí en té l’evidència empírica. La filial NAD Gracia guanya tres vegades més per cada pis on ha implementat el coliving, sobrepassant amb escreix el topall que marca l’índex de preus de lloguers. Si una llogatera pagava vora 900 euros al mes, ara és el que cobren per una habitació. Des de 2023 fins ara, la inversora ha dut a terme la reforma integral de quatre pisos per llogar-los com a coliving, però encara hi ha sis unitats de convivència de dotze que es resisteixen a ser expulsades.
Txema Escorsa és un dels veïns que ha decidit quedar-se. “És imprescindible que es reguli el lloguer d’habitacions i que els edificis no puguin ser hostals encoberts”, reclama. Des que conviuen amb els coliving, la rotació de persones i les festes setmanals són la norma. Berta Munné, del Sindicat d’Habitatge de Gràcia, subratlla que aquest cas il·lustra les dues potes del problema: “Hi ha les propietats que compren els blocs per treure’n rendiment i les empreses de gestió dels coliving, com Enter Coliving, Haaus o Aticco. Aquest model atrau llogateres amb una elevada mobilitat, sense arrelament ni vincle al barri, i augmenta els preus”.

L’aliança de NAD amb Enter Coliving
La inversora New Amsterdam Developers necessitava una aliança estratègica per rendibilitzar els habitatges dels blocs que anava comprant a través de diferents filials. Per això, el gener de 2023, va signar un acord amb l’empresa Enter Coliving amb què li cedia un mínim de 200 pisos, que s’han sumat a una cartera que en l’actualitat suma unes 500 habitacions per llogar.
El gener de 2023, va signar un acord amb l’empresa Enter Coliving amb què li cedia un mínim de 200 pisos, que s’han sumat a una cartera que en l’actualitat suma unes 500 habitacions per llogar
Liderada per Erwin Groenendijk, Adrià Creixell i Cristoph Rosenthal, Enter Coliving preveu facturar entre quatre i cinc milions enguany, i recentment, després d’una rehabilitació, ha activat 90 habitacions en 20 apartaments al número 60 del carrer Buenos Aires.
La relació de NAD amb aquesta empresa de lloguers temporals d’habitacions va arrencar el 2022 i ja s’ha consolidat. Al seu web ofereixen almenys habitacions de quatre edificis de la immobiliària: al número 80 del carrer València –propietat de la filial Teisamont Tres SL–; a Santa Peronella, 13; a Sant Agustí, 14, i a Santa Madrona, 27.