Viaró Global Shool, complex educatiu de Sant Cugat del Vallès sota control de la prelatura catòlica de l’Opus Dei, ha discriminat durant anys l’admissió d’alumnat per raó de les seves creences religioses. Així ho ha denunciat avui la federació d’Ensenyament del sindicat CGT. Aquesta organització sindical ha fet públic un document extret del web del centre escolar, en concret el full que conté la informació general sobre el centre, en el qual s’especificava que, entre els documents que calia presentar a la secretaria de l’escola per a nous matriculats, calia aportar una còpia de la partida de baptisme. Així figurava en aquest tríptic fins al curs 2016-2017; tant en el curs actual com en el de l’any vinent hi ha desaparegut aquest requisit, una modificació que les sindicalistes de la CGT vinculen a l’inici d’un procés de denúncia pública per part d’aquest sindicat de les polítiques discriminatòries per part de Viaró a l’hora de contractar dones per a tasques docents.
“Es tracta d’una infracció molt greu de les normes sobre admissió d’alumnes que estableix la normativa”, apunta Marta Minguella, delegada de CGT Ensenyament a les comarques tarragonines, en referència a la Llei orgànica catalana 2/2006, d’Educació, la qual, a l’article 84, estableix que “en cap cas hi ha d’haver discriminació per motius de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social” en l’admissió d’alumnes en els centres escolars. Des de la federació sindical s’afirma desconèixer si, malgrat que el requisit ha desaparegut de la informació corporativa, es continua demanant, atesa l’orientació pedagògica d’aquest centre, marcadament confessional, i s’insta el departament d’Ensenyament a verificar “si se segueix incomplint la llei”.
L’any passat, la federació d’ensenyament de la CGT va interposar una denúncia a la Inspecció de Treball contra l’escola Viaró, un centre reservat a alumnat masculí, i un dels setze existents a Catalunya que apliquen la segregació per sexes a les aules, tots ells sota l’òrbita de l’Opus Dei. La denúncia es fonamentava en el fet aquest centre escolar vetava que les dones hi poguessin exercir com a ensenyants, excepte en el cicle d’educació infantil. En paral·lel, també va adreçar una queixa al Síndic de Greuges sobre aquest fet, el qual va posar els fets en coneixement del Departament d’Ensenyament. El passat mes de novembre, la Inspecció de Treball interposava dues sancions econòmiques de 25.001 euros a D.O.I.N.S.A. (la societat mercantil titular de Viaró) per incompliment de la Llei d’igualtat en dos aspectes: la discriminació per raó de sexes en l’accés a treball remunerat i la vulneració dels drets de les dones en la promoció professional, ja que les normes internes impedien de facto que les mestres dones assolissin càrrecs de direcció. Després del període d’al·legacions, la Inspecció de Treball ha confirmat la multa, donant caràcter ferm a la seva resolució.
El 155 ha salvat els concerts segregacionistes
En paral·lel, el gener passat, la mateixa federació sindical va denunciar la política de contractació d’aquesta escola al Departament d’Ensenyament per exigir la rescissió del concert educatiu que li permet nodrir-se del finançament públic (ha rebut 38,9 milions de les arques de la Generalitat des de l’any 2001), ja que “considerem que és part responsable de les irregularitats comeses pel fet de no exigir el compliment de les obligacions del concert. Hauria de vetllar perquè els centres educatius fossin espais per combatre les desigualtats de gènere i, en canvi, contribueix a perpetuar-les amb el manteniment d’un model totalment discriminatori”, apunta Minguella. Els representants de la CGT denuncien el que es considera com tebiesa per part d’Ensenyament per combatre aquestes polítiques i, en aquest sentit, assenyalen una reunió amb Miquel Mateo, Director General de Centres Concertats i Privats de la Generalitat (que va accedir al càrrec després de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució), del qual van extreure un compromís verbal de fer complir les condicions del concert.
El sindicat CGT ha reclamat al departament d’Ensenyament la retirada del concert educatiu a aquest centre i lamenta que fins ara l’administració s’hagi limitat a fer unes recomanacions a l’escola però sense obrir un expedient
Però el passat 15 de maig, el departament d’Ensenyament va fer arribar un seguit de recomanacions a l’escola denunciada, entre les quals, que fes públiques les seves ofertes laborals al seu web, que s’informés l’administració de totes les noves contractacions de personal docent i que elaborés un pla per a la igualtat de gènere específic per al centre. El sindicat denunciant lamenta que les actuacions de la conselleria s’hagin limitat a aquestes recomanacions i que en cap cas es plantegi l’obertura d’un expedient o la imposició de sancions, com entén que estableix el Decret de l’any 1993 que encara regula els concerts educatius.
El passat mes de febrer, la Institució Familiar d’Educació (que aplega una desena d’escoles catalanes adscrites a la prelatura fundada per Josemaría Escrivà de Balaguer, però no Viaró, que depèn directament de l’Obra) van anunciar que passarien a contractar dones i a complir la Llei d’igualtat a partir del curs vinent, i que si no ho havien fet fins ara era perquè no havien tingut temps per adaptar-se a aquesta norma, en vigor des de l’any 2015. Pocs dies després, el director de l’Escola Viaró també va enviar una carta als pares i mares dels seus alumnes anunciant que “a partir d’ara els nous docents podran ser tant homes com dones” i que algunes de les mestres ja contractades del cicle Infantil impartirien classes el curs vinent. Des de la CGT es reclama al nou departament que vigili si aquest canvi d’orientació és real, més enllà de les proclames.
El passat 1 de març el recentment estrenat Parlament de Catalunya va aprovar una resolució favorable a deixar de subvencionar mitjançant concerts educatius les escoles que segreguen els alumnes pel seu sexe (una iniciativa semblant no va prosperar la passada legislatura després d’un polèmic vot en contra del grup majoritari aleshores a la cambra, Junts pel Sí). Però, amb tot, el Departament d’Ensenyament, sota control del Govern espanyol per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, va renovar poc després el concert per un període de quatre anys.
“El nostre objectiu final és l’eliminació dels concerts educatius, perquè creiem en el model d’escola pública –assenyala Marta Minguella– però, d’entrada, exigim que les escoles que es beneficien del concert compleixin les condicions”. La sindicalista també apunta que “observem amb preocupació que s’estan eliminant places d’escola pública, de manera que en ciutats com Badalona hi ha famílies que ho han demanat que no hi tenen accés i se les deriva a centres concertats, en el que entenem que és una forma d’afavorir interessos privats mitjançant l’eliminació de recursos públics”. En aquest sentit, el sindicat recorda que, durant els darrers anys, mentre la dotació pressupostària per a les escoles públiques s’ha retallat, la partida destinada als concerts amb centres privats s’ha mantingut.