Sembla que el futur de la zona anomenada els Ametllers de Can Grau és el totxo. Aquest espai agrícola de Canet de Mar va ser considerat un terreny no urbanitzable fins a l’aprovació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) el 2019, quan es va pactar que s’hi construiria el nou Institut Sunsi Móra.
La decisió va ser ben rebuda per la majoria del plenari, menys pel regidor local de la CUP, qui la va rebutjar per motius ambientals. Recentment, ha nascut la Coordinadora Emergència Ambiental de Canet (CEAC) amb els objectius de reobrir el debat al voltant del POUM —que ja té el vistiplau del Departament Territori i Sostenibilitat, però no el de l’ecologisme canetenc— i aturar la construcció del segon institut del municipi en aquest espai agrícola.
“Moltes decisions del POUM les trobem encertades, com el fet que s’hagi acordat que el creixement de Canet no sigui extensiu, però el problema d’aquest programa és que no respecta la preservació de la nostra anella verda i posa en risc la biodiversitat del municipi amb la construcció a la zona dels Ametllers”, explica a la Directa una de les membres del CEAC, Mercè Girona, fent referència al compromís de conservar-la que va prendre el consistori el 2004.
Des de l’Ajuntament canetenc argumenten que el POUM va fer-se de manera “totalment participativa” i que la construcció del nou institut “és una qüestió urgent”, ja que els seus alumnes fa aproximadament deu anys que estudien en barracons
Les activistes recorden que aquest cinturó verd que envolta Canet serveix per preservar la zona agrícola que separa el poble del Montnegre: “abraça el poble, opera com a pulmó verd, representa un espai lúdic pels ciutadans, manté la identitat agrícola i frena el creixement urbanístic”. És per això que han començat a mobilitzar-se per aturar la construcció del Sunsi Móra, que preveu ocupar 12.200 metres quadrats dels Ametllers i que posarà en risc un territori reconegut dins del Pla territorial metropolità de Barcelona com a zona de protecció especial d’interès natural i ambiental.
Sigui com sigui, des de l’Ajuntament canetenc argumenten que el POUM va fer-se de manera “totalment participativa” i que la construcció del nou institut “és una qüestió urgent”, ja que els seus alumnes fa aproximadament deu anys que estudien en barracons. “El Departament d’Educació està esperant que cedim un terreny i no ho podem endarrerir més. Ara ja hem trobat la zona per construir l’institut, i reobrir el POUM voldria dir allargar el procés dos anys més. Els alumnes no poden viure més temps en aquestes condicions i, a més, a canvi del terreny dels Ametllers estem cedint un nou espai rústic al municipi (la zona a prop del santuari de la Misericòrdia). També ens assegurarem que el nou Sunsi Móra sigui un centre verd on es compagini l’entorn amb l’Institut”, explica el regidor d’Urbanisme de Canet, Lluís Llobet (ERC), que no entén per què aquesta construcció ha generat tant “rebombori”, quan fa poc es van construir cases particulars en uns terrenys veïns dels Ametllers i “ningú va dir res”.
D’altra banda, des del CEAC argumenten que hi ha molts altres llocs possibles on situar l’institut i consideren “injustificat” que l’estat precari en el qual es troba el Sunsi Móra serveixi com excusa per destruir “un espai que serveix de refugi per a fauna forestal i agrícola i que enriqueix de forma substancial el poble”. Girona subratlla que “hi ha arbres fruiters, terrenys agrícoles cultivats, terrenys agrícoles sense cultiu, marges ruderals i boscos d’alzinars i pinedes. I també un gran nombre d’espècies que cal mantenir”.
En aquesta línia, l’exregidor de la CUP canetenca, Marc Jiménez, proposa que el centre educatiu ocupi l’espai de l’antiga fàbrica de punt Jover, que va entrar a concurs de creditors fa anys. Actualment, la nau industrial es troba en mans d’un inversor privat, per aquest motiu, els cupaires plantegen que “s’expropiï i s’utilitzi com a equipament municipal”. La mateixa idea també la defensa el regidor de Primàries Canet, Jordi Castellà. “Es podria fer una expropiació forçosa des del consistori i es resoldria el problema de l’institut sense perjudicar un espai feréstec, en el qual hi ha molta fauna i flora”, opina. Però, segons el regidor Lluís Llobet, “aquesta maniobra costaria molts diners”.
Malgrat el poc espai urbanitzable que hi ha a Canet, el CEAC ha proposat diverses solucions perquè l’alumnat del Sunsi Móra pugui abandonar els barracons i rebre educació en un espai digne. Entre les propostes dels ambientalistes hi ha l’espai de La Carbonella, la fàbrica Jover, les pistes d’atletisme, el camp de futbol o la municipalització d’alguns centres educatius privats. Però, la coordinadora informa que l’equip de govern no està posant facilitats perquè es creï una Comissió específica per consensuar una nova ubicació pel Sunsi Móra. “Tota l’oposició ens ha escoltat, però l’equip de govern sembla que no vol treballar en aquesta línia”, conclou Girona.
La moneda de canvi dels Ametllers
Els Ametllers de Can Grau de la Muntanya són uns terrenys privats en mans de dos propietaris. Durant el POUM del 2019, els propietaris van cedir-los a l’Ajuntament de Canet, que els va compensar donant-los el permís per edificar a l’espai de la Carbonella (PAU 4 La Carbonella-Can Grau).
Abans del POUM, a La Carbonella (un espai en desús que ara s’utilitza com a pàrquing) només es podia edificar amb habitatges unifamiliars per respectar l’homogeneïtat del paisatge del passeig de la Misericòrdia. Per aquest motiu, cap inversor s’havia interessat en l’espai, “ja que les construccions que hi cabrien seguint aquest format eren poques i resultaven econòmicament poc rendibles”, segons informen des del CEAC. Ara, amb el nou pla urbanístic, els dos antics propietaris dels Ametllers ja podran construir pisos a La Carbonella.