“Sempre has estat boja, però aquesta és la primera oportunitat que has tingut d’expressar-te”, deia Susan Sarandon a la mítica pel·lícula Thema i Louise (1991). Aquell any, quan l’actriu estatunidenca va triomfar amb el relat de dues dones que lluiten contra el patriarcat i el masclisme, a Madrid es va celebrar la Conferència de Pau que va obrir camí als acords d’Oslo. Susan Sarandon sempre ha estat una actriu compromesa, no pels seus papers, sinó pels seus posicionaments davant d’injustícies i conflictes, com l’actual massacre contra el poble palestí.
El 21 de novembre la premsa anunciava que Sarandon havia estat acomiadada de la seva agència per posicionar-se a favor de la pau, del poble palestí i per denunciar la invasió de Gaza. Un cas que no és excepció. L’actriu mexicana Melissa Barrera ha estat apartada del repartiment de la saga Scream per parlar de “genocidi” i “neteja ètnica” a les xarxes i escriure que Gaza “s’està convertint en un gran camp de concentració”.
Què està passant a Hollywood i a l’Star-system estatunidenc? Alguns experts i expertes parlen d’una persecució sionista contra tot aquell que es posiciona a favor de Palestina i de la pau, una mena de “maccarthisme sionista” que sorprèn poca gent, perquè la indústria cultural mainstream dels Estats Units està copsada pel lobby proisraelià.
Fins i tot Tom Cruise ha alçat la veu en defensa de la seva agent Maha Dakhil, destituïda de l’agència CAA per titllar de “genocidi” el que està passant a Gaza
Altres actors i actrius han estat fortament assenyalats per demanar la pau i un alto el foc. L’actor i guionista John Cusack, molt actiu a les xarxes socials, està fent una campanya intensa perquè s’aturin els bombardejos: “Ens solidaritzem amb qui vol justícia, pau, seguretat a curt i llarg termini. Atureu les matances ara. Alto el foc per a Palestina, per a Israel, per als ferits i els morts, per als que moren ara a Gaza, per als ostatges que encara han de ser alliberats, per aturar l’augment de la marea de l’antisemitisme i la islamofòbia. Els éssers humans no acceptaran la mentida que la seguretat d’un país depèn de l’extermini d’un altre poble”, piulava el passat 23 de novembre. Cusack denuncia que ha patit censura a X pels seus comentaris, així com altres famosos a xarxes com Facebook o Instagram. Fins i tot Tom Cruise ha alçat la veu en defensa de la seva agent Maha Dakhil, destituïda del seu càrrec a l’agència CAA per titllar de “genocidi” el que està passant a Gaza.
El sionisme domina la indústria
A la revista de la comunitat jueva progressista d’esquerres i antisionista dels EUA, Jewish Currents, assenyalen que s’està produint una reacció “maccarthista” contra qui dona suport al poble palestí o bé demana un alto el foc. L’article explica que s’estan generant tensions entre institucions universitàries, com Yale o Oxford, i els grups de suport al poble palestí.
Molta gent recorda l’era McCarthy, quan 151 professionals del món de l’entreteniment i de les arts van ser assenyalats per simpatitzar amb el Partit Comunista i les persecucions van reforçar un ecosistema asfixiant per a tota la gent que lluitava pels drets humans o es considerava d’esquerres. Guionistes, actors o directors van ser fortament perseguits. Ara mateix, en la indústria del cinema estatunidenc hi ha una majoria de gent que forma part o dona suport al lobby sionista. Christians United for Israel o l’AIPAC són alguns dels lobbies més influents, i al món del cinema les principals agències de talents mostren reiteradament el seu suport a Israel: UTA, CAA i WME.
La United Talent Agency (UTA), presidida per Jeremy Zimmer, és l’empresa que ha acomiadat Susan Sarandon. Zimmer pertany a una de les famílies jueves més importants de la indústria de Hollywood, la seva àvia era una de les caps de la productora i distribuïdora Metro-Goldwyn-Mayer. Segons Variety, a Hollywood predomina el suport al sionisme. La periodista Tatiana Spiegel assenyala en un article com l’agència Creative Artists Agency (CAA) va afanyar-se a condemnar els atacs de Hamàs i donar el seu ple suport a Israel públicament. De fet, ha acomiadat diverses treballadores: Jouman Barakat per dir que Israel era un règim feixista o Regina Jackson i Saira Rao, entre altres. Rao per piular a les xarxes: “Els sionistes estan començant a sentir pànic perquè cada cop més persones del món els veuen com a dimonis genocides assedegats de sang”.
Spyglass, la productora que ha deixat fora Melissa Barrera de Scream VII, diu que no donarà suport aquells que promoguin un “discurs antisemita”. Per la productora, el fet de criticar l’atac que està duent a terme l’Estat d’Israel i l’ocupació de terres des de 1948 és antisemitisme. El discurs que s’està conformant té un biaix perillós, ja que s’estan equiparant ambdós termes. A Hollywood, la majoria d’actors van fer ús dels seus altaveus per condemnar el terrorisme, però pocs es van atrevir o van voler reconèixer que la resposta estava sent terrorífica. La família Kardashian, l’actriu Natalie Portman o Madonna, personatges amb milions de seguidors, van donar el seu suport a l’Estat d’Israel.
La periodista Tatiana Spiegel explica com el productor de La La Land, Marc Platt, va enviar un missatge als líders de William Morris Agency (WME) instant a acomiadar el guionista Boots Riley per dir que s’havia de boicotejar una projecció d’imatges sobre els atemptats de Hamàs, ja que “fonamentaven la propaganda assassina i que els crims que s’estan duent a terme a la Franja, acabarien al Tribunal de la Haia”.
Solidaritat malgrat les pressions
Cada cop afloren més veus a favor de la pau que estan sent perseguides. La cantant Dua Lipa ha estat assenyalada d’antisemita i de demonitzar l’Estat Israel per un religiós jueu a The New York Times. Altres veus que han estat molt crítiques amb Israel són l’actriu Jessica Chastain, Mark Ruffalo o l’actor de Joc de Trons, Liam Cunningham. Més enllà de Hollywood, cal destacar el cas de Bella Hadid i Gigi Hadid, dues models estatunidenques d’origen palestí. El seu pare, Mohammed Hadid, és refugiat arran de la Nakba del 1948. La mateixa Bella Hadid explica que ha rebut múltiples pressions per posicionar-se, així com amenaces de mort.
Molts s’estan organitzant per demanar la pau i la solució a un conflicte que està actiu des de fa més de 75 anys. La plataforma Artistes per l’alto el foc, integrada per personalitats com l’actriu Jenna Ortega –protagonista de la sèrie Wednesday–, America Ferrera, Jennifer Lopez o Rooney Mara, entre altres centenars, demana la mediació dels Estats Units en el conflicte.
Altres veus que han estat molt crítiques amb Israel són l’actriu Jessica Chastain, Mark Ruffalo o l’actor de Joc de Trons, Liam Cunningham
El moviment també té el seu homòleg a països com Nova Zelanda o el Regne Unit. Artistes per Palestina UK ha recollit més de 2.000 signatures d’artistes com Tilda Swinton o Peter Mullan. La plataforma recull testimonis i reflexions de les persones influents del món de la cultura sobre els posicionaments d’altres companys de professió com JK Rowling, que ja l’any 2015 va rebutjar unir-se al Boicot Cultural a Israel, juntament amb 150 personalitats. De fet, l’autora de Harry Potter va compartir fa unes setmanes una fotografia d’una fan del mag segrestada per Hamàs i va titllar d’”injustificable” el segrest d’infants innocents, però no va fer cap menció als milers de menors detinguts i els centenars de presos pel Govern israelià durant dècades.
A l’Estat espanyol, la recent gala dels premis Ondas va ser l’escenari escollit per l’actor Juan Diego Botto i el cantant Jorge Drexler per a demanar un alto el foc. A principis de novembre, més de 300 personalitats del món de la cultura espanyola van presentar un manifest condemnant la violència, demanant un alto el foc i l’obertura de corredors humanitaris. Entre els firmants trobem l’actriu Marisa Paredes o el cantant Ramoncín. Als Països Catalans, més de 250 artistes, entre els quals hi ha Joan Miquel Oliver, Clara Peya o Àlex Rigola, van impulsar un manifest contra “la massacre del poble palestí”. Un dels esdeveniments culturals més potents va ser un concert solidari, celebrat el 29 d’octubre, on cantants de Hip Hop van fer una crida per la pau i la fi de l’apartheid a la sala Paral·lel 62 de Barcelona. L’esdeveniment va aplegar figures com la rapera Sara Socas o la cantant xilena Ana Tijoux.
Acusacions d’antisemitisme
La ideologia sionista ha estat lligada a les comunitats jueves i cristianes dels Estats Units i Europa històricament. En un article de The Hollywood Reporter, durant l’Operació Marge Protector de 2014, la periodista Tina Daunt ja va assenyalar que tot aquell que es posicionava contra els atacs d’Israel a Gaza era acusat d’antisemita o bé de ser proterrorista. Ara mateix, dir que estàs a favor de la pau i de la solució del conflicte o assenyalar l’Estat d’Israel com a “genocida” o inclús “terrorista” està afectant també una part de la comunitat jueva pacifista i antisionista dels Estats Units i altres parts del món.
La valentia de figures com Susan Sarandon és excepcional. La cantant Rihanna va esborrar un tuit amb el hashtag #FreePalestine pocs minuts després de publicar-ho i el seu representant va emetre un comunicat dient que no volia posicionar-se. Si estirem una mica més dels milions de fils que travessen aquesta ideologia, veurem com els interessos econòmics sempre estan darrere del silenci. Rihanna, per exemple, és la imatge de Puma, una de les marques que patrocina la selecció israeliana i té equips i negocis als territoris ocupats. Susan Sarandon va etzibar en una piulada: “No has de ser palestí per preocupar-te pel que està passant a Gaza. Jo estic amb Palestina. Ningú serà lliure fins que tothom ho sigui”. Eliminada.