Dones i criatures ja viuen al cinquè bloc de l’Obra Social de Sabadell. El dissabte, la PAHC va ocupar l’edifici al carrer Bonavista número 66 de la ciutat i ja l’habiten cinc dones i set menors d’edat. La Maternitat d’Elna ret homenatge a l’edifici que entre el 1939 i el 1944 va acollir dones republicanes embarassades que s’havien exiliat als camps de concentració del sud de l’Estat francès, perquè donessin a llum, i algunes també eren mares jueves que fugien de la persecució nazi.
La PAHC de Sabadell subratlla que el nou bloc a més de ser una solució habitacional, visibilitzar “el problema social que suposa tenir cases sense gent i gent sense casa”. Però a més, en aquesta ocasió ho fan en clau de gènere. Esther, que actualment viu al bloc Guillem Agulló, recorda que la PAH és “un matriarcat”. Cada setmana, explica, arriben entre vuit i vint casos nous a l’assemblea i la majoria són dones amb criatures, “les més vulnerables”. És per aquesta raó, que han decidit dedicar la nova ocupació a donar-hi resposta.
Cada setmana arriben entre vuit i vint casos nous a l’assemblea i la majoria són dones amb criatures, “les més vulnerables”. És per aquesta raó, que han decidit dedicar la nova ocupació a donar-hi resposta
Com en els altres blocs -Guillem Agulló, Campoamor, Lorca, Gràcia-, es tracta d’un total de 79 famílies que no han trobat resposta per part de l’administració i no podem assumir els preus actuals d’un habitatge: “ocupar no és un caprici, sinó l’última opció”, expliquen. Helen Sánchez és una de les dones que hi ha entrat amb les seves quatre criatures de dotze anys, deu, dos i tres mesos. No té la situació administrativa regularitzada i per aquest motiu, no pot accedir a la mesa d’emergència. De moment, des de serveis socials van oferir-li un allotjament provisional a una pensió, on ja va passar algunes setmanes. “Hi havia xinxes que picaven els meus fills i no podia cuinar”, lamenta Sánchez. Fa molts anys que viu a Catalunya, però tot i haver treballat per a diverses empreses, mai li han tramitat els papers.
Tot i que des del 2015, la Plataforma no recuperava cap nou bloc buit, el mes de juny passat, una quarantena de famílies, van aconseguir regularitzar la seva situació a l’edifici del carrer Sant Ferran del barri de Gràcia, propietat de la Sareb. L’edifici l’havien ocupat el 13 d’abril del 2013 i després d’una llarga lluita van aconseguir un lloguer social, almenys durant cinc anys.
Així mateix, l’objectiu per a La Maternitat d’Elna és negociar amb la propietat per poder fer efectius lloguers socials “que permetin a les famílies regularitzar el seu domicili i arribar a solucions de consens”. La propietat, explica Esther, és un gran tenidor des que es va acabar de construir el 2012 sempre ha estat buit. De fet, les cuines no estan instal·lades a cap dels pisos i de moment, tampoc tenen aigua. Tot i així, per a Helen Sánchez, suposa un canvi important: “m’omple de felicitat tenir un lloc on viure i demostrem que la lluita col·lectiva ho fa possible”.