Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

"El policia va voler pegar-me amb la porra al cap, però el vaig aturar amb el braç i me’l va trencar"

Pape Magatte s'enfronta a un judici el pròxim 19 de desembre acusat per dos policies d'atemptat contra l’autoritat, resistència i delicte de lesions a un agent. No obstant, ell també ha denunciat que la policia el va agredir físicament i amb insults racistes mentre venia cervesa al carrer, i va trencar-li el braç

Pape Magatte | Lucas Guerra

La matinada del 10 de juny de 2017, Pape Magatte (Dakar, 1971) va patir una agressió que li va provocar la ruptura del cúbit del braç esquerre i 59 dies impedit en les seues ocupacions habituals. Es trobava al carrer Quart de València, prop de la plaça del Tossal del barri valencià del Carme, on acudia alguns dissabtes amb la seua motxilla per vendre cerveses i refrescos. Eixa nit dos policies locals el van vore i es van dirigir a ell per a demanar-li la seua documentació. Magatte va començar a córrer tot i que portava el pes de la motxilla i camina amb dificultat, ja que arrossega diferents molèsties en les cames fruit d’altres agressions. De fet, estava recuperant-se d’una operació del genoll el febrer del mateix any i acabaven de donar-li l’alta mèdica feia unes setmanes.

Quan els agents van començar a córrer darrere d’ell, un va caure a terra durant la persecució i es va trencar un dit de la mà. Fins a aquest punt, la responsabilitat penal de Magatte era una desobediència lleu (una multa administrativa) per eixir corrent de la policia, que actualment està despenalitzat. No obstant això, tal com descriu Magatte, el segon agent el va atrapar pegant-li en una cama per frenar-lo i va provocar que caiguera a terra. “En eixe moment em va cridar ‘negre de merda’”, assegura. Moments després va arribar el primer policia al lloc on ja estava reduït i, segons la versió de Magatte, va pegar-li amb la seua porra amb la intenció de colpejar-li al cap.

Segons l’informe mèdic, el colp li va causar la ruptura en el cúbit esquerre i va requerir, a més de la primera assistència facultativa, tractament mèdic traumatològic, motiu pel qual va posar una denúncia contra els policies per agressió

L’advocat de Pape Magatte, Paco Solans, explica que “afortunadament Pape va parar el colp”.“Si li haguera donat al cap no sé què haguera passat. El va colpejar amb la porra en el centre del cúbit del braç esquerre i li va trencar l’os. Després, es va produir una situació molt desagradable: l’agafen, l’engrillonen, el porten al cotxe, ell diu que va cridar de dolor perquè és molt dolorós trencar-se un braç i, malgrat tot, l’emmanillen i el detenen”, detalla l’advocat. “Després, em van portar a l’hospital i vam estar una hora dins del cotxe esperant amb el braç trencat mentre el metge atenia a un dels agents”, explica Magatte. Dins de l’hospital va ser transportat en cadira de rodes perquè “no podia ni caminar” i després de l’atenció mèdica va ser traslladat al CIE, d’on va eixir poques hores després. Segons l’informe mèdic, el colp li va causar la ruptura en el cúbit esquerre i va requerir, a més de la primera assistència facultativa, tractament mèdic traumatològic, motiu pel qual va posar una denúncia contra els policies per agressió.

Els agents de la policia local implicats però, tenen una altra versió dels fets d’aquella nit. Segons el seu relat, van emprar la força mínima necessària per reduir-lo i el detingut no es va queixar en cap moment del dolor del braç trencat. També neguen haver utilitzat la porra i afegeixen que la ruptura del dit de l’agent no es deu a la caiguda mentre perseguia Magatte, sinó que va ser durant el forcejament perquè es va “resistir fortament”. Per tot això, el van denunciar per atemptat contra l’autoritat, resistència i delicte de lesions a un agent. En total, els advocats dels agents demanen penes que sumen fins a sis anys de presó més una indemnització i l’absolució dels agents.

La Fiscalia, per la seua banda, demana una pena d’un any de presó i tres mesos per a Pape Magatte i l’acusa de delicte d’atemptat i una indemnització de 1.620 euros per a l’agent que es va trencar el dit i 120 euros per a l’altre

Demà dimecres 19 de desembre, el jutjat de l’Audiència provincial tercera de València haurà d’escoltar les dues versions. “Pape reconeix que estava amb una motxilla plena de cerveses i sap que està prohibit. La policia li va donar l’alto i ell va tindre por i va eixir corrent”, explica l’advocat. Segons la versió de Magatte, en cap moment es va “resistir fortament” ni va emprar violència cap a ells. “Jo no puc barallar contra dos policies. Vaig començar a córrer, però no molt perquè la motxilla pesa molt i em fan mal els ossos. El primer em va pegar en les cames i el que s’havia caigut a terra, es va alçar, va vindre cap a mi i va voler pegar-me amb la porra al cap, però el vaig aturar amb el braç i me’l va trencar”, sosté Magatte. Segons ell, l’agent li va dir aquella nit: “Vaig a denunciar-te i em pagaràs molt”.

La Fiscalia, per la seua banda, demana una pena d’un any de presó i tres mesos per a Pape Magatte i l’acusa de delicte d’atemptat i una indemnització de 1.620 euros per a l’agent que es va trencar el dit i 120 euros per a l’altre. I també demana per a un dels policies, un any de presó i tres mesos per delicte de lesions, a més d’inhabilitació del mateix temps i una indemnització a Pape Magatte de 4.470 euros per les lesions causades, ja que en el dictamen fiscal sí que es reconeix que l’agent “va extraure la seua defensa reglamentària i va colpejar a l’acusat en l’avantbraç esquerre, que este havia col·locat per a repel·lir el colp”.

Segons l’advocat, en aquests casos, les denúncies creuades són “un clàssic”, perquè quan els policies saben que pot haver-hi una denúncia contra ells per algun fet, “s’avancen i denuncien també”

Per això, una de les preguntes que li farà Paco Solans al jutge dimecres serà: I si no haguera parat el colp amb el braç, què haguera passat si li dóna en el cap? L’advocat vol l’absolució total de Magatte i demana cinc anys de presó per a l’agent que va agredir-lo amb la porra i inhabilitació per als agents amb un agreujant per motivació racista per cridar “negre de merda”. La prova més contundent de la versió de Magatte, demanada per l’advocat Solans, és “l’etimologia” de la ruptura del braç. Segons l’informe mèdic forense, “les fractures aïllades de cúbit, freqüentment són per mecanisme directe (colp amb pal, bastó o objecte similar) en la vora cubital de l’avantbraç”. “Volíem conéixer si de la ruptura es podia deduir quina era la raó i el forense va dir que no era per caiguda, sinó per un pal o alguna cosa dura que l’havia colpejat. No és el mateix una ruptura per torsió o caiguda que per un colp fort amb altre objecte”, explica Solans.

Segons l’advocat, en aquests casos, les denúncies creuades són “un clàssic”, perquè quan els policies saben que pot haver-hi una denúncia contra ells per algun fet, “s’avancen i denuncien també”. “Els policies pretenen justificar-se unflant la declaració. Exageren els fets perquè saben que és una forma de defensa enfront de l’altre denunciant i, lamentablement, és una estratègia que sol anar bé”, argumenta Solans.


“No vull aparcar cotxes ni vendre cervesa”

Magatte té una memòria sublim per a les dates. Recorda que el 29 d’agost de 2006 va agafar un vaixell per eixir de Senegal, on havia treballat com a electricista però va deixar d’haver-hi feina per a ell. Al seu país va deixar els seus fills i filles, la seua dona i la resta de la seua família. Quatre dies després d’eixir de Dakar, un helicòpter va visualitzar l’embarcació al mar i va avisar perquè els serveis marítims els traslladaran a un camp tancat a Tenerife on va arribar el 4 de setembre. Amb ell viatjaven unes 65 persones més i també hi havia dones i menors.

Al seu país va deixar els seus fills i filles, la seua dona i la resta de la seua família. Quatre dies després d’eixir de Dakar, un helicòpter va visualitzar l’embarcació al mar i va avisar perquè els serveis marítims els traslladaran a un camp tancat a Tenerife on va arribar el 4 de setembre

El seu camí va continuar cap a Madrid, on els van portar des de Canàries, i poc després va vindre a València, on hi vivia el seu germà des de l’any 1992. També recorda que el dia 22 de juliol de l’any 2015, quasi deu anys després, va regularitzar la seua situació administrativa, va obtindre finalment la residència i va tornar a Senegal per visitar la seua família, que no veia des que va deixar el seu país.

Malgrat la seua experiència com a electricista, durant els anys que ha viscut a l’Estat espanyol s’ha vist forçat a fer treballs que no li agraden i amb condicions precàries: vendre cervesa o música com a venedor ambulant al carrer, o ajudant a aparcar cotxes. “Jo no vull aparcar cotxes, ni vendre cervesa, volem treballar. Vaig a la platja de la Malva-rosa o quan hi ha partit de futbol a aparcar cotxes per buscar-me la vida… Ens donen 30 o 50 cèntims, hi ha gent bona i generosa, però altres ens criden coses o ni ens miren ni ens donen les gràcies ni res”, conta. De fet, diu que fa molts mesos que no pot enviar diners a la seua família.

L’altra opció laboral és anar al camp a fer la recollida de fruites o verdures, però diu que a l’hivern és “molt difícil i dur” per a ell, ja que el fred no li deixa agafar molt de pes perquè li fan mal els ossos de les cames i del braç. Magatte arrossega diferents molèsties des de l’any 2007, quan assegura que també va patir una agressió per part de dos agents de policia a Xàtiva. Segons conta, es trobava venent discs de música aprofitant les festes i li van espentar des d’un mur. En eixe moment no va posar cap denúncia, però va passar huit mesos amb muletes per ruptures en el peu i el genoll que, hui dia, continuen provocant-li coixera.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!