Als baixos d’un edifici del carrer de Sobreroca de Manresa, la tardor del 2016, la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi del Bages (PAHC) iniciava un projecte per donar suport a criatures provinents de famílies amb risc d’exlusió social, moltes d’elles afectades per desnonaments hipotecaris. La idea era generar un espai en què nens i nenes poguessin gaudir de reforços escolars i activitats de lleure, impulsades per una xarxa de voluntàries. De retruc, la vida del barri es revitalitzaria.
Actualment, gairebé 60 alumnes fan ús de l’Escola Popular, més coneguda a la capital del Bages com l’Escoleta. El projecte compta amb suport social del veïnat, però el pròxim 17 de juliol podria trobar-se amb un mandat judicial que l’obligués a tancar les seves portes. És la conseqüència del procediment judicial iniciat per la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB) –el conegut com banc dolent– que aplega els actius immobiliaris procedents de les entitats financeres rescatades pel Govern espanyol i que és titular de la finca. La PAHC pretén portar a terme tota una campanya de suport a l’Escoleta que involucri el veïnat del barri, amb diverses accions previstes, com una manifestació convocada pel 5 de juliol vinent. També han posat en marxa una iniciativa per a penjar banderoles de suport als balcons del barri antic de Manresa. De qualsevol manera, també ha anunciat que, independentment del resultat de la sentència judicial, no hi ha cap intenció dabandonar l’espai de l’Escola.
La PAHC del Bages confia que l’Ajuntament de Manresa s’acabi involucrant en la defensa del projecte, ja que considera que fa un servei públic d’educació comunitària, però el consistori, de moment, es manté en silenci respecte al litigi judicial
Des de la PAHC confien que la pressió popular aconsegueixi frenar un possible desallotjament de l’Escoleta. Argumenten que no es tracta, només, d’un immoble ocupat, sinó d’un projecte educatiu comunitari. El col·lectiu impulsor del projecte preten ajudar a forjar un esperit crític en infants i joves que en fan ús. Es tracta de generar un espai de col·laboració i pedagogia crítica, més enllà del simple reforç escolar. Així, des de l’Escoleta s’argumenta que es podria considerar com un servei públic autogestionat, però, de moment, l’Ajuntament de Manresa declina pronunciar-se al respecte. Malgrat aquest silenci, la PAHC va anunciar en una roda de premsa celebrada el 13 de juny que confiava que, arribat el moment, el consistori els donaria suport.
El projecte de l’Escoleta es pot considerar capdavanter a l’Estat espanyol, ja que es tracta d’una de les primeres iniciatives impulsades per una PAH que va més enllà de la lluita pel dret l’habitatge. A més, la iniciativa s’emmarca en tota una sèrie de projectes de revitalització del barri antic de Manresa, algunes d’elles agrupades en el moviment L’Antic, nascut la primavera del 2016. Aquest projecte aplega comerciants, veïnes i voluntàries amb l’ànim de visibilitzar i omplir de vida sociocultural aquest barri.
L’Ajuntament també va impulsar en aquest període de 2016 la creació d’un Comissionat del Centre Històric de Manresa. L’any passat, un cop superat el primer any de feina del Comissionat, les conclusions del consistori se centraven en el fet que la gran problemàtica del barri estava lligada a l’habitatge. A la zona es concentraven (i segueix d’igual manera en l’actualitat) un important nombre d’edificis desocupats, en bona part per l’estat d’inhabitabilitat en què es troben. L’espai que ara ocupa l’Escoleta era un d’aquests casos quan la PAHC decidí ocupar-lo i rehabilitar-lo.