Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La plataforma EntreBarris denuncia la pressió turística als barris de València amb motiu del Dia Mundial del Turisme

La plataforma veïnal contra l’especulació urbanística de València va organitzar el dissabte una acció de protesta a la plaça de la Mare de Déu per visibilitzar la pressió turística que sofreixen alguns barris de la ciutat, com Russafa o el Cabanyal

| Maria Menouni 

La pressió turística i, en conseqüència, la gentrificació i l’augment del preu del lloguer, fa anys que amenacen els barris de València. El Cabanyal o Russafa són alguns dels barris que lluiten contra tota especulació urbanística. Per això, amb motiu del Dia Mundial del Turisme, celebrat el passat dijous, 27 de setembre, la plataforma veïnal EntreBarris va organitzar el dissabte una acció de protesta a la plaça de la Mare de Déu, per tal de visibilitzar l’expulsió del veïnat que està provocant la gestió insostenible del turisme. El col·lectiu està format per diferents associacions veïnals, assemblees i persones a títol individual de diversos barris de València.

Mentre que els actes oficials celebrats a diferents ciutats de l’Estat espanyol estaven presidits pel lema “Mil milions de turistes, mil milions d’oportunitats”, EntreBarris va reivindicar una ciutat lliure d’especulació urbanística sota el lema “Ens estan expulsant”. De fet, les assistents a la protesta van acudir amb maletes, caixes de mudança i fardells, símbols de l’expulsió contínua que sofreixen alguns dels barris de València. Així mateix, també van repartir follets informatius per informar “de la realitat dels barris de la Capital del Túria”.


La pujada del preu del lloguer i la transformació del Cabanyal

“No hi havia res a celebrar el dia 27. El turisme està canviant els barris i destruint el que era el teixit social”, afirma una de les portaveus de la plataforma, Sílvia Cortés. Un exemple és el barri del Cabanyal, un dels barris de València on l’empresa Airbnb disposa d’un major nombre de pisos. Aquesta forta presència d’Airbnb es tradueix en un augment del preu del lloguer, per l’expectativa de beneficis que genera l’ús turístic de l’habitatge, expulsant així al veïnat i, sobretot, a la gent més desfavorida i precaritzada que no pot fer front al lloguer.

La forta presència d’Airbnb es tradueix en un augment del preu del lloguer, per l’expectativa de beneficis que genera l’ús turístic de l’habitatge, expulsant així al veïnat i, sobretot, a la gent més desfavorida

A tots aquests elements se suma el canvi d’estètica que sofreixen els barris. “Per exemple, està canviant l’estètica dels bars i dels restaurants del barri”, explica Cortés. En efecte, a València, hi ha nous bars que s’han remodelat per tornar a obrir amb una estètica nova i molt diferent de la que hi havia abans, però molt pareguda a la dels establiments més moderns. “La gentrificació està comportant una homologació moderna, si es pot dir així, de tota l’hostaleria al Cabanyal”, matisa la portaveu.

 

A més a més, hi ha problemes de convivència entre turistes i autòctones del Cabanyal. Les queixes per part del veïnat han augmentat durant l’últim any, sobretot, degudes al soroll que es generen des dels pisos turístics i els bars de copes que es troben per la zona del carrer Pavia i del carrer d’Eugènia Vinyes.


L’economia local desapareix

La plataforma denuncia que no és gens fàcil viure en un barri turístic. Per a una altra de les portaveus d’EntreBarris, Mijo Miquel, viure a Russafa transmet una sensació “surrealista”. “A vegades és com si estigueres vivint en una ciutat de vacances, en què sempre és estiu”. L’economia local ha experimentat grans canvis. Els xicotets comerços han tancat o estan tancant, per tant, la xarxa que existia entre veïnes i propietàries està desapareixent. “L’esfera laboral, l’esfera domèstica i la del carrer estan dividides i tallades”, destaca Miquel. Són barris turístics amb comerços que trauen profit de la vida dels turistes.

A Russafa, també s’està produint l’expulsió del veïnat, a causa de la no renovació de molts contractes i en dedicar aquests al lloguer vacacional

A Russafa, també s’està produint l’expulsió del veïnat, a causa de la no renovació de molts contractes i en dedicar aquests al lloguer vacacional. S’estan expel·lint totes les persones que no tenen possibilitat de parar aquests efectes negatius, perquè són majors o les veïnes tenen poc poder adquisitiu i no poden pagar lloguers tan cars. “Això es tradueix en una neteja de la població que vivia al barri en favor de la població flotant, o siga els turistes”, denuncia Miquel. Així mateix, ara hi ha el costum de deixar el fem al balcó dels apartaments turístics, perquè així les “kellys” els recullen quan netegen el pis abans que entre un altre turista. “Així es poden acumular bosses de fem cinc o sis dies, fins que els turistes no se’n van del pis. Són coses que pareixen petites, però de mica en mica s’omple la pica i cada dia el barri es fa més invivible”, postil·la.


El barrri de Russafa reivindica ser declarat Zona Turísticament Saturada

Davant d’aquesta situació, la Plataforma Russafa Descansa i Russafa Veïnal va presentar el dijous passat una moció a l’Ajuntament de València per tal de demanar que el barri es declare com a Zona Turísticament Saturada (ZTS). Una acció que es va emmarcar dins de la campanya europea organitzada per celebrar el dia internacional del Turisme.

Al districte de Ciutat Vella, l’Ajuntament de València ja està tramitant el Pla Especial de Protecció, PEP Ciutat Vella, per tal d’aconseguir la recuperació i potenciació del teixit residencial

Al districte de Ciutat Vella, l’Ajuntament de València ja està tramitant el Pla Especial de Protecció, PEP Ciutat Vella, per tal d’aconseguir la recuperació i potenciació del teixit residencial, procurant l’equilibri entre el veïnat i els usos terciaris i empresarials. Per a això, el PEP Ciutat Vella preveu canviar l’actual llei d’usos i així controlar i limitar la implantació d’usos terciaris hotelers per afavorir el desenvolupament residencial prioritari. En canvi, “al barri de Russafa no hi ha previst cap pla de protecció en aquest sentit i és per això que presentem la moció”, explica la plataforma del barri.

A banda de declarar el barri com a ZTS, també han exigit suspendre la tramitació i atorgament de noves llicències i declaracions d’obres i activitats de qualsevol tipus de vivendes d’ús turístic (VUT) o nous usos terciaris hotelers en qualsevol edifici del barri de Russafa.


Nova Llei de Turisme

El passat mes de maig, la Generalitat Valenciana va aprovar la nova Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat. La norma dóna poder als ajuntaments per autoritzar els habitatges d’ús turístic i també regular-los. “La nova Llei de Turisme obliga a un major control i supervisió entre autonomia i ajuntament dels apartaments turístics, de forma que ambdues administracions puguen controlar que el pis turístic complisca la seua legalitat”, explica Miquel. Així mateix, també contempla més obligacions per a les plataformes digitals i col·laboradors que ofereixen pisos turístics irregulars, a més de sancions amb multes de 30 mil euros a les plataformes que no compleixen la legalitat.

No obstant això, EntreBarris defensa que la llei necessita obligatòriament tindre pressupost, eines i inspectors, “cosa que ara mateix no existeix”. A més a més, la llei no satisfà les exigències de les plataformes, perquè es continua permetent l’existència de nous apartaments turístics individuals o d’edificis sencers destinats a l’ús turístic.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!