Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Policia Nacional espanyola desnona dues veïnes de l'edifici Caixers 2 de València

Cap a les sis i mitja del matí d'aquest dijous, al voltant d'una trentena d'agents han arribat al número 2 del carrer Caixers per executar el desnonament. Sense encara la presència de la comitiva judicial, la policia ha obligat les veïnes a buidar el pis i ha acordonat la zona. Al carrer, una cinquantena de persones s'han concentrat per intentar aturar-lo

Imatge del desnonament de l'habitatge número 5 del bloc, executat en setembre de 2022 | Jaume Ferrando

El pròxim 30 de setembre es compliran tres anys del llançament de la campanya “Caixers es queda”. Tres anys de lluita veïnal a l’edifici número 2 del carrer Caixers, del districte Ciutat Vella de València, amb l’objectiu de resistir als intents de desnonament per part de la propietària, la mercantil valenciana Good Capital Investment SL. Malgrat el pas dels anys i l’expulsió de quasi totes les llogateres durant aquest temps, la finca roman en peu de guerra. Aquesta setmana l’edifici ha sigut testimoni de com començaven a arribar desenes de veïnes de València i d’altres municipis, i s’hi quedaven a dormir per intentar aturar el desnonament d’un dels habitatges, ara ocupat per dos joves, Noèlia i Carles, en situació de vulnerabilitat confirmada per Serveis Socials. Després de dos intents aturats, finalment, la Policia Nacional espanyola l’ha executat aquest dijous al matí.

Des d’abans de les deu de la nit d’aquest dimarts, convidades per algunes de les veïnes, diverses persones van acudir a l’edifici per donar suport i organitzar la jornada del 14 de setembre, quan estava previst que s’executara l’ordre. La mostra de solidaritat no és la primera. Fa just nou dies, amb motiu del primer intent de desnonament de Noèlia i Carles, es van convocar activistes en defensa de l’habitatge i veïnes de tota la ciutat a desdejunar davant de l’edifici i resistir-hi juntes. “És la nostra forma d’estar preparades i de lluitar contra un dels tants casos d’especulació immobiliària”, manifesta una de les veïnes a la Directa. A les huit del matí del dimecres, ja hi eren quasi un centenar de persones les que es concentraven a la porta del bloc, preparades per rebre la comitiva judicial i la policia, i aturar el desnonament dels joves. Per ara, “un jutge de primera instància ha decretat l’execució, però sense esperar que la segona instància puga revocar la mesura […] i, a més, fent cas omís a un recurs d’apel·lació acceptat per l’Audiència Provincial”, expliquen.

Good Capital Investment SL va denunciar les noves veïnes per okupació i, a més, ho va fer tramitant les demandes en jutjats diferents, la qual cosa ha comportat que cadascuna de les noves residents tinga una causa, jutge i data d’execució diferents

Des de primera hora del passat dimecres, quatre agents van estar vigilant l’entrada al carrer Caixers, mentre que la gent, després de celebrar una performance representant un casament entre la justícia i els fons voltor, romania asseguda davant de l’edifici, mentre cantava la cançó “L’estaca”, de Lluís Llach; i cridava “Ni gent sense casa, ni cases sense gent”. La comitiva judicial, tot i que en un principi va informar que s’anava a tirar endavant el desnonament, finalment, va comunicar que se suspenia, però posava una nova data per executar-lo: aquest dijous, 15 de setembre, a les huit del matí. “No ens podran fer fora tan fàcilment, hem tornat a demostrar-nos que juntes podem parar l’especulació dels nostres barris i lluitar per un dret a l’habitatge real”, expressaven des del col·lectiu Entre Barris de València.

Les mostres de solidaritat i resistència veïnals han tornat a estar presents aquest dijous. Cap a les sis i mitja del matí, al voltant d’una trentena d’agents de la Policia Nacional espanyola han arribat al carrer Caixers per executar el desnonament, tot i que encara no havia arribat la comitiva judicial. Alguns policies han accedit a l’edifici colpejant amb força i forçant la porta de la finca, catalogada com a patrimoni de màxima protecció; i han obligat les veïnes a buidar el pis. La resta del veïnat ha encès les llums de les seues cases i ha tret el cap pels balcons per solidaritzar-se amb les dues joves. Al carrer, abans de les sis i mitja ja hi havia gent concentrada per intentar aturar, sense èxit, el desnonament; així com denunciar l’augment dels preus de lloguer i la conversió dels habitatges en apartaments de luxe o turístics. Durant la convocatòria en suport, tal com ha denunciat la Unió de Periodistes a través d’un comunicat, un periodista, de la Directa, ha patit agressions verbals i físiques; i altres dos periodistes, verbals, per agents de la Policia espanyola. Un dels policies ha espentat el periodista d’aquest mitjà perquè s’apartara del lloc dels fets i tot i que ha informat que estava fent cobertura del desnonament, el policia li ha respost “em suen els ous”.


Un edifici en peu de guerra

Noèlia i Carles van participar en el procés d’okupació de l’edifici que es va iniciar en 2020. Amb l’aprovació de les dues llogateres que encara hi resideixen i amb el suport d’un equip jurídic, es van alliberar els sis immobles que havien quedat buits per tornar a donar-los vida. Les demandes, però, no es van fer esperar. Good Capital Investment SL, propietat de la família Tamarit Campos i de la constructora romanesa Guna & Rosh Construct; va denunciar les noves veïnes per okupació i, a més, ho va fer tramitant les demandes en jutjats diferents, la qual cosa ha comportat que cadascuna de les noves residents tinga una causa, jutge i data d’execució diferents.

La Policia Nacional espanyola ha acordonat la zona i rodejat les persones concentrades |Jaume Ferrando

 

Durant els últims dos anys, de manera assembleària i autogestionada, les noves veïnes, segons exposen a través d’un comunicat, han estat participant en la recuperació i manteniment de l’edifici: “Ens fem càrrec de la neteja de l’escala i de les gestions que van sorgint”. I afegeixen: “Hem tractat amb total respecte la finca i les antigues habitants”. Fins i tot, van condicionar el baix de la finca, on a principis d’aquest 2022 van inaugurar el centre social Ca la Caixeta. “A poc a poc, i amb molta gent implicada amb l’edifici i el centre social, vam buidar i netejar l’espai”, van contar a la Directa el dia de la inauguració. “Ara —continuen— hi tenen lloc classes de guitarra, de ioga, assajos d’un cor, una cicloficina, tallers de gràfica…”.

L’objectiu de l’empresa propietària, tal com va avançar la Directa, era rehabilitar la finca per construir habitatges de luxe i, així, poder augmentar el preu dels lloguers a les futures inquilines o destinar els pisos a apartaments turístics. Tanmateix, les contínues protestes de les veïnes de l’edifici, amb el suport de Veïnat en Perill d’Extinció, la xarxa de col·lectius, veïns i veïnes de Ciutat Vella contra l’especulació; van obligar l’Ajuntament de València a posicionar-se i negar qualsevol intent de construir apartaments de luxe a l’edifici. Es complia, així, el Pla Especial de Protecció (PEP) de Ciutat Vella, que regula i limita els apartaments i els habitatges turístics. Així mateix, la Conselleria d’Habitatge es comprometia a establir una negociació amb la propietat per tal de trobar alternatives als desnonaments.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU