Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Revolta contra la incineració

El dissabte 25 de gener es va celebrar a Berga una jornada de debats entorn els efectes de la incineració sobre l’aire que respirem i la nostra la salut. També es va aprofundir sobre el model de gestió de residus a Catalunya. La cita, al pavelló de Suècia de la capital berguedana, va servir com a punt de trobada de diferents plataformes ciutadanes i ecologistes d’arreu del país que lluiten contra l’impacte negatiu dels fums que s’emeten durant la crema de residus urbans i industrials.

A les instal·lacions de l’antiga central tèrmica de Cercs, el promotor privat Lluís Bassiana i l’antiga regidora d’UDC a Manresa, Olga Sánchez,  han fet les primeres passes administratives per intentar obrir-hi una incineradora

No va ser casual el punt de convocatòria. A poc més de cinc quilòmetres d’on s’estaven fent els debats es troben les instal·lacions de l’antiga central tèrmica de Cercs, on el promotor privat Lluís Bassiana i l’antiga regidora d’UDC a Manresa Olga Sánchez han fet les primeres passes administratives per intentar obrir-hi una incineradora. Al Berguedà la notícia s’ha rebut com un malson i les pancartes, banderoles i cartells d’oposició són ben visibles a carrers i balconades.

És en aquest context que la Directa ha elaborat el documental Revolta contra la incineració –38 minuts d’entrevistes i informació relacionada, que es va poder visionar en preestrena al pavelló de Suècia de Berga– que parteix del cas de Cercs i viatja a Juneda (les Garrigues) i Sant Adrià de Besòs (el Barcelonès) per posar sobre la taula casos paradigmàtics de la geografia de la incineració i de com s’està responent des del territori. Una de les reivindicacions unitàries en el marc de la plataforma Residu Zero és l’exigència d’una moratòria de llicències d’incineració al Govern de la Generalitat, que ben aviat es debatrà al Parlament de Catalunya a partir d’una proposició presentada per la CUP i els Comuns que, per ara, també ha rebut el suport d’ERC.

Si voleu aprofundir sobre la problemàtica, podeu llegir l'”A Fons” que obria la nostra edició en paper 491, amb una completa infografia i on entrevistem al reconegut professor Eduard Rodríguez-Farré que conclou: “les incineradores tenen un impacte molt important sobre la salut de les persones”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!