La Tancada Migrant de L’Hospitalet torna a assenyalar el consistori com a responsable de la situació de “desemparament” en què es troben les persones migrants a la ciutat del Baix Llobregat. Després que el passat divendres els Mossos d’Esquadra desallotgessin sense previ avís l’immoble que ocupava l’Ateneu La Pua, on vivien set persones migrades, el col·lectiu va tornar ahir a manifestar-se a les portes del consistori per denunciar que l’autoritat municipal “miri cap a un altre costat” davant del que consideren “una doble situació de desemparament”: per una banda, el desallotjament de l’ateneu, i per l’altra, el bloqueig a l’accés a la ciutadania. Tres de les activistes del col·lectiu van compareixer ahir en roda de premsa davant els mitjans a les portes de la casa consistorial per exposar la seva situació actual i denunciar els “entrebancs administratius” i la “manca d’alternatives” amb què es troben aquestes persones, segons ha explicat l’activista Cristina Extremera.
Les integrants de tancada han trobat una alternativa habitacional a l’Ateneu El PAHtio, al barri de Pubilla Cases, on ara mateix hi viuen vuit persones migrades més
El passat divendres, 18 d’octubre, es va executar el desnonament de l’edifici que havia ocupat fins fa poc l’ateneu sense previ avís. Dins hi vivien set persones que formaven part de la tancada migrant. Algunes d’elles no es trobaven allà en el moment del desnonament i denuncien que algunes de les seves pertinences van quedar-se a dins. Les integrants de tancada han trobat una alternativa habitacional a l’Ateneu El PAHtio, al barri de Pubilla Cases, on ara mateix hi viuen vuit persones migrades més. Una d’elles, l’Omar, va arribar a Barcelona procedent del Marroc fa només dos mesos, i abans de sumar-se a la tancada va estar vivint al carrer. L’Omar es mostra agraït al PAHtio i assegura que la situació ara està “millor” en comparació al moment del desnonament.
“La resposta digna, com és habitual en aquesta ciutat, ha vingut de la xarxa de persones solidàries que ens van acompanyar durant la jornada de desnonament”, es va exposar a la roda de premsa i, en concret, va destacar el suport de la plataforma Can Trinxet Viu, que reclama un ús social per aquest recinte fabril, actualment en desús. I per aquest motiu, la Tancada ha cridat a sumar-se a la jornada del dissabte 27 organitzada pel col·lectiu patrimonialista al mercat de Santa Eulàlia, amb l’objectiu que la ciutat “recuperi la solidaritat entre la seva gent com el més valuós patrimoni a preservar”, segons les activistes.
Moció suspesa al plenari
La roda de premsa ha coincidit amb la celebració del ple municipal del mes d’octubre. El mes passat també el col·lectiu migrant també va manifestar-se davant la Casa de la Vila coincidint amb la presentació d’una moció conjunta d’ERC, CanviemLH i la CUP-PA que demanava fer efectiu el dret a l’empadronament universal a la ciutat i que va ser rebutjada amb els vots en contra de la majoria del PSC. Fonts del col·lectiu han expressat el seu malestar amb l’actitud del grup socialista que, segons fonts de la tancada, s’ha mostrat comprensius amb les seves demandes en les successives reunions que han mantingut amb el tinent d’alcalde de Benestar Social, Jesús Husillos (fins a quatre, segons les esmentades fonts), però que durant el plenari van votar-hi en contra.