Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La vida i la resistència palestina a Hebron, revelades al Museu d'Història de València

Estela Vidal i Germán Caballero, amb la col·laboració de BDS País Valencià, inauguren l’exposició fotogràfica "Hebron, vida i resistències", que narra la vida rutinària de la població palestina que viu sota l’assetjament diari dels colons israelians i que es podrà veure fins al 24 de novembre

L'exposició es pot visitar fins al 24 de novembre | German Caballero

La ciutat palestina d’Hebron, situada a Cisjordània, és una de les ciutats on l’apartheid israelià és més present. 800 colons israelians, protegits per vora 600 soldats, hi omplen els assentaments que fan de la vida dels prop de 40.000 palestins que viuen a la ciutat, un avern. La presència del colonialisme provinent de l’Estat d’Israel a l’urbs, que va de la mà del racisme, a més dels vint-i-tres punts de control presents a aquesta, converteixen la ciutat en un indret replet de vulneracions dels Drets Humans.

Estela Vidal i Germán Caballero són una activista i un fotoperiodista que han dedicat part del seu treball a documentar la vida a la ciutat. Però la vida no sols entesa com allò que veiem les primeres hores que trepitgem una ciutat desconeguda, sinó aquella que es converteix en rutinària, que s’amaga entre els murs i esdevé la vertadera resistència. Així, emplenen el Museu d’Història de València amb una exposició fotogràfica que parla de la ciutat anomenada “Hebron, vida i resistències” i que s’inaugurava el 23 d’octubre. La mostra es podrà visitar fins al 24 de novembre.

Caballero explica que “és fonamental ser didàctic amb temàtiques que pot ser per al públic en general són desconegudes perquè si no correm el risc que no entenguen res o es porten una idea equivocada del que es pretén mostrar”

“Crec que és extremadament important [visitar l’exposició] perquè moltes vegades sobre “la qüestió Palestina” tenim moltes referències vagues.” Explica Jorge Ramos, membre de BDS País Valencià, “Ens falten precisament imatges quotidianes, resistències quotidianes. Veure el paper extremadament important i actiu de moltes dones palestines, en tots els aspectes de la vida. És molt important també per canviar la imatge que tenim -en especial de les dones- de països de majoria àrab o musulmans”.

Per la seua part,  Germán Caballero explica que “és fonamental ser didàctic amb temàtiques que pot ser per al públic en general són desconegudes o tenen una idea molt llunyana perquè si no correm el risc que no entenguen res o es porten una idea equivocada del que es pretén mostrar. Entendre Palestina i ser conscient de què ocorre allà diàriament és fonamental per entendre el segle XX i les vergonyes dels països del nord actualment.”

Conjuntament amb BDS País Valencià i la feina dels dos fotoperiodistes, l’exposició rep el suport de l’Ajuntament de València, que estreta els seus vincles amb la ciutat d’Hebron des que el 31 de maig de 2018 la ciutat de València es declarava “Espai lliure d’Apartheid Israelià”. “Vam aconseguir que València s’adherís a Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) i passés a ser la ciutat més gran adherida a aquest moviment. Dins d’aquest marc, vam aconseguir que la ciutat de València s’agermanés amb la ciutat d’Hebron i per tant va venir també a la inauguració el vicealcalde
d’Hebron i gent d’Hebron”, explica Ramos.

L’exposició rep el suport de l’Ajuntament de València, que estreta els seus vincles amb la ciutat d’Hebron des que el 31 de maig de 2018 la ciutat de València es declarava “Espai lliure d’Apartheid Israelià”

L’exposició compta amb un ample recull d’imatges que narren la quotidianitat d’Hebron sense ometre la duresa de la realitat. “Es divideix en dues parts: vida i resistències. I això és precisament el que més crida l’atenció d’Hebron. El primer cop és molt dur: una ciutat fantasma amb poca vida als carrers on colons armats es passegen per carrers amb tots els comerços tapiats, carrers tapiats, reixes, fil d’aram… Però quan ‘rasques’ un poc més i coneixes a les palestines i palestins que viuen en la ciutat antiga et sorprèn la seua resiliència i la seua capacitat per a resistir i tirar endavant, d’intentar fer una vida el més normal possible tot i el règim militar i d’apartheid al qual són sotmesos. Els somriures d’aquestes persones i la seua actitud davant la vida et pot fer sentir a prop d’elles,” explica el fotògraf.

L’exposició, que també ofereix la possibilitat de visualitzar el documental de Veus Produccions Filles de la Nakba,  es podrà visitar al Museu d’Història de València fins al 25 de novembre de 2019.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU