El passat mes de gener, la cadena de televisió Al Jazeera va treure a la llum el documental The Lobby, un reportatge d’investigació que destapa el modus operandi dels grups de pressió sionistes al Regne Unit, i de com aquests es monitoren i financen des de l’ambaixada d’Israel. Tal com explica la investigació, una de les principals funcions d’aquests grups és desprestigiar les activistes propalestines, especialment del moviment Boicot, Desinversió i Sancions a Israel (BDS), utilitzant l’estratègia de vincular l’antisemitisme -odi cap als jueus- amb l’antisionisme -no reconeixement de l’Estat d’Israel-. Per desenvolupar la tasca, el ministeri de propaganda hebreu (Hasbara) destina un pressupost anual de 25 milions de dòlars, i des del 2014, ha fixat el moviment BDS com la seua principal amenaça.
A l’Estat espanyol, dues de les principals organitzacions que actuen contra les activistes propalestines són l’associació Acción y Comunicación en Oriente Medio (ACOM) -que a través del seu president Ángel Mas s’ha encarregat d’iniciar procediments judicials contra la majoria de consistoris que s’han adherit a la campanya del BDS- i el Comité Legal contra el Antisemitismo y la Discriminación, una associació presidida per l’advocat Abel Isaac de Bedoya Piquer. Aquest lletrat figura com acusació particular en l’última querella presentada contra nou activistes propalestines, acusades d’incitació a l’odi i amenaces, per participar en una campanya a les xarxes socials per demanar que no es contractés el cantant sionista Matisyahu al festival Rototom durant l’estiu de 2015, perquè amb les seues cançons justifica les actuacions militars de l’exèrcit d’Israel i el genocidi a Palestina.
Abel Isaac de Bedoya, a banda de presidir el Comitè, també és director i expert en dret penal del bufet d’advocats Beker, Bernaude & Cohen -empresa ubicada al número 11 del carrer Mateu Inurria de Madrid -, col·labora amb el Bufete Borrell de Barcelona i és membre de la International Association of Jewish Lawyers. Bedoya també assessora jueus safardis a obtenir la nacionalitat espanyola mitjançant el projecte Nacionalidad para Sefardies, i s’encarrega de defensar els interessos dels jueus que denuncien delictes d’odi per antisemitisme a l’Estat espanyol. Tot i que en una entrevista a ràdio Sefarad el 2014, Bedoya afirmava que els delictes per antisemitisme anaven “en augment”, segons dades del Ministeri de l’Interior de l’any 2015, havien caigut un 62% respecte a l’any anterior, suposant un total de 9 -un 0,7%- dels 1324 casos per delictes d’odi que es van reportar el 2014.
La seua feina militant en defensa de la comunitat jueva i el sionisme no és, a priori, el que li dóna menjar. De fet, el principal motiu pel qual el nom de Bedoya és conegut als entorns judicials és per ser l’advocat de Lorenzo Sanz -ex-president del Reial Madrid-, que el 2009 va ser condemnat a abonar la quantitat de 4,45 milions d’euros per un deute amb l’empresa Beach Resort -del grup Globalia-. Sanz es va declarar insolvent, però el jutge va desestimar el recurs i finalment va ordenar l’embargament de béns de la seua propietat per valor de 7,28 milions d’euros. L’empresari madrileny també figura a la llista de morosos publicada per l’Agència Tributària de 2016, amb un deute d’1,3 milions d’euros. Un altre escàndol amb la participació De Bedoya com a lletrat va ser el cas Gescartera, on va representar la defensa de Carlos Pascual Ortín Barrón, captador de clients de l’empresa, finalment condemnat a tres anys de presó per apropiació indeguda.
Defensa d’un membre de Bastión
Les coses no li van malament al seu bufet, Beker, Bernaude & Cohen, que segons la Sociedad de Administración de Bienes y Inmuebles actualment compta amb un capital social de 364.045 euros. Segons el registre, l’empresa va obtenir un dels seus últims millors resultats durant l’any 2011 –quan es va celebrar el judici del cas Gescartera–, amb uns ingressos d’explotació de 193.572 euros, i acumulant un capital total de 649.857 euros.
Tot i que l’acusació de Bedoya contra les activistes es basa en delictes d’odi, resulta curiós que l’advocat madrileny també s’encarregués de la defensa de Carlos Alfonso de Bedoya, membre del grup ultra Bastión
Tot i que l’acusació de Bedoya contra les activistes es basa en delictes d’odi, resulta curiós que l’advocat madrileny també s’encarregués de la defensa de Carlos Alfonso de Bedoya, un dels detinguts arran de l’assassinat del jove basc Aitor Zabaleta als voltants de l’estadi Vicente Calderón l’any 1998. Carlos Alfonso de Bedoya va ser finalment absolt, però era destacat membre del grup ultra Bastión –responsable de la mort de Zabaleta– i de l’organització neonazi TNT.
Respecte a l’extrema dreta, Omar Barghouti, un dels fundadors del moviment BDS, explica en una entrevista per la Directa fa una setmana que “avui en dia Israel està molt més a prop, per les seves aliances recents, dels règims d’extrema dreta, partits antidemocràtics i partits feixistes a Europa, als Estats Units i a la resta del món. Per tant no és precisament el més indicat per predicar i denunciar sobre aquest tema”.