Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Lectures per devorar i no ser devorades (pel sistema)

Diversos llibres de publicació recent aborden relats que cultiven l’empatia i les emocions compassives, indispensables per generar solidaritat i sentiment de comunitat. Per això us plantegem un menú pensat per satisfer la fam d’una societat més justa i lliure

Vivim en un món de desigualtats creixents i desesperança, on els partits extremistes guanyen terreny. Ens cal un discurs ideològic sistematitzador, que aconsegueixi explicar la complexitat de la realitat a partir d’uns fonaments sòlids i compartits. Ara bé, també són fonamentals els relats que cultiven l’empatia i les emocions compassives, indispensables per generar solidaritat i sentiment de comunitat. Per això us plantegem un menú pensat per satisfer la fam d’una societat més justa i lliure.

De primer plat, us portem l’assaig Capitalisme caníbal, de Nancy Fraser (Tigre de Paper, 2023), on l’autora aconsegueix exposar els principis bàsics del marxisme i unir-los a les reivindicacions dels moviments feministes, ecologistes i antiimperialistes. Amb una capacitat d’anàlisi molt lúcida, Fraser ens proposa ampliar els conceptes de capitalisme i de socialisme. L’autora fa ús de la metàfora de l’uròbor –una serp que es mossega la cua i s’acaba devorant a si mateixa– per mostrar-nos les contradiccions del sistema capitalista: un model econòmic que, per continuar produint sense límits i per sostenir-se a ell mateix, destrueix el que és indispensable: depreda la naturalesa, esclavitza els països de la perifèria, invisibilitza i parasita les tasques reproductives i deslegitima els poders públics. Par aturar tot això, clama Fraser, cal tornar a posar la vida i els vincles al centre. Segurament, no expliquem res de nou a militants i erudits, però Capitalisme caníbal és un bon llibre per endreçar les idees i oferir un punt de vista global de les lluites de les esquerres. Vaja, ideal per anar obrint la gana.

De segon, per a qui que creu que la veritat es veu més clara a través de la ficció, Leila Mottley ens explica les misèries d’un sistema socioeconòmic depredador a Criatures nocturnes (Edicions del Periscopi, 2023), però no fa referències a acadèmics, ni utilitza arguments analítics ni històrics. Ho fa a través de Kiara, una adolescent que ha crescut en una ciutat californiana, Oakland, en procés de gentrificació, a qui li arriba una ordre de desallotjament. La història de Mottley és dolorosa per la realitat que desprenen les seves tragèdies, però ens aboca a la tendresa quan trobem refugi en els lligams entre els personatges.

Per postres, tot i que llegir llibres punters i autores influents en la nostra llengua sempre ve de gust, no cal anar als Estats Units perquè ens expliquin les deficiències del capitalisme. L’obrador català no els té res a envejar en aquest aspecte. Tenim escriptores que saben captar la dificultat d’escollir lliurement el camí a seguir en un món controlat per la mà invisible del mercat i, tot i això, encara trobar espais per l’admiració i l’amor. Per posar-ne un exemple, Òmnia L’Bakkali s’acaba d’estrenar amb Un far a tres minuts de casa (Columna, 2023), que narra les vivències d’una jove, filla d’immigrants marroquins, que intenta emancipar-se en una societat mercantilitzada i racista.

Per acabar de llepar-se’n els dits, a les arrels de les esquerres dels Països Catalans trobem grans intel·lectuals i polítics que han analitzat la realitat històrica, econòmica i social de la nostra terra des de diversos vessants del catalanisme popular. Alguns estan sent recuperats a la col·lecció Fil Roig, també de Tigre de paper. I si algú s’ha quedat amb gana, pot tastar No siguis tu mateix, d’Eudald Espluga (Destino, 2022), un assaig sobre els efectes del neoliberalisme en el benestar i la salut mental de la generació millennial.

Us ha quedat un budell buit? Això esperem! Les històries i reflexions d’aquestes lectures omplen més si ens inspiren a organitzar-nos i traslladar-les a les nostres lluites quotidianes, així que, per matar el cuc, us recomanem que les discutiu i les porteu a la pràctica amb els vostres companys i companyes.

 

La Llibreria Les Voltes va obrir les portes el 1963 a la plaça del Vi de Girona, fruit de les inquietuds i esforços de més de quaranta persones. Nascuda durant la dictadura franquista com un espai de resistència per la defensa de la llengua, la seva tasca principal és difondre la literatura i la creació cultural en català, així com promoure el coneixement del territori i la història dels Països Catalans.

Article publicat al número 572 publicación número 572 de la Directa

NARRATIVA

'Criatures nocturnes'
Leyla Mottley
Traducció de Núria Busquet Molist
Edicions del Periscopi, 2023
376 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU