Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L’empresa pública Mercavalència crea una nova societat per evitar la contractació de les falses autònomes

El sindicat CNT-València i una part de les treballadores de Mercavalència, gestionada per l’Ajuntament i l’empresa pública espanyola Mercasa, denuncien que la plantilla ha rebut amenaces per tal de signar el contracte amb la nova societat i que la suposada regularització de les falses cooperativistes podria ser il·legal

Mobilització contra les falses autònomes a la plaça de l'Ajuntament de València | CNT València

Xavi, nom fictici perquè no vol revelar la seua identitat per por a les represàlies, treballa a l’escorxador de l’empresa pública Mercados Centrales de Abastecimiento de València SA, més coneguda com a Mercavalència, des de fa catorze anys. Va començar com a autònom contractat per la cooperativa Treballadors Associats de la Indústria Càrnia (TAIC) fins al 2015, quan part de la plantilla va passar a formar part de l’empresa de treball associat Work Man ACP, que no funciona realment com una cooperativa de treballadores que vetlle pels seus drets. La Inspecció de Treball, organisme del Ministeri de Treball espanyol, va confirmar, fa ara quasi un any, que es tracta d’una falsa cooperativa, un instrument de Mercavalència per eludir l’obligació de donar d’alta en règim general a la plantilla i utilitzar mà d’obra barata.

El model de falses autònomes a Mercavalència ha afectat un total de 429 treballadores durant el període de quatre anys abastat per la Inspecció -ara, la plantilla està formada per 226-. Aquesta setmana la situació es vol revertir, però no de la manera com agradaria a les empleades. El passat mes de març, l’Ajuntament de València, que té el 51% dels actius de la mercantil; Mercasa (49%), empresa pública gestionada per la Societat Estatal de Participacions Industrials i el Ministeri d’Agricultura; Incarclopsa, proveïdor de Mercavalència i de Mercadona; així com els dos sindicats majoritaris -la Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO)-, van arribar a un acord. Mercavalència s’ha compromès a assumir la contractació del personal que treballa a l’escorxador (46 persones), mentre que la plantilla de la sala d’especejament (180 persones) es contractarà en règim general a través d’una nova empresa càrnia, Procesos Industriales del Túria SL, que es va crear exclusivament per a aquesta comesa el passat 1 d’abril, segons diverses pàgines d’informació mercantil.

La plantilla també ha denunciat amenaces directes per part d’alguns encarregats i directius de Mercavalència, com el regidor de Comerç i Espai Públic i expresident de Mercavalència, Carlos Galiana (Compromís)

L’acord es va ratificar en dues assemblees de treballadores. Per una banda, la plantilla de l’escorxador va celebrar una assemblea en què totes les electores van votar-hi a favor. Per l’altra, la plantilla de l’àrea d’especejament va fer una altra votació, en la qual el 89,31% va acceptar-lo. Tanmateix, des de la CNT adverteixen que el resultat de la votació es “deu a la por i a la situació de necessitat que està vivint la plantilla”. En efecte, Mercavalència va anunciar que només podia fer-se càrrec del personal de l’escorxador, ja que si contractava també les professionals d’especejament, “dispararia el personal en un 330%”, veient-se obligada a trencar el contracte amb Incarclopsa, el seu principal client, i provocant l’obertura d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO). És per això que la plantilla, entre l’espasa i la paret, s’ha vist obligada a signar el contracte amb Procesos Industriales del Túria. “També ens han dit que Work Man no deixarà d’existir. Té altres centres a l’Estat espanyol, el més pròxim en Castella la Manxa i, per tant, podríem anar allà a treballar. Al final, ens hem vist forçats a signar-lo”, denuncia Xavi. Tot i l’advertiment de la fallida que comportaria la contractació de tota la plantilla per part de l’empresa, l’informe d’Inspecció assenyala que la mercantil “ha augmentat la producció i rendiment a aconseguir pel personal de la cooperativa […], pràcticament duplicant el nombre d’unitats de porcí sacrificades” de l’any 2014 fins al 2018.

A banda de la pressió a la qual ha estat sotmesa, el treballador explica que hi ha persones que també han denunciat amenaces directes per part d’alguns encarregats i directius de Mercavalència, com el regidor de Comerç i Espai Públic i expresident de Mercavalència, Carlos Galiana (Compromís). “El mateix regidor ens va dir que o acceptàvem l’oferta o anàvem al carrer”, relata. A més, assegura que els encarregats han amenaçat en acomiadar algunes empleades si organitzen o secunden qualsevol tipus de mobilització. Avui en dia, segons Valencia Plaza, l’empresa està dirigida per Pep Yubero des de finals del 2018, qui va concórrer en 2011 a les eleccions municipals de Torrent en la llista de Compromís.

 

Una possible regularització il·legal

Davant de la signatura d’un acord sota pressió, així com del canvi de postura dels dos sindicats principals -que tot i defensar la plantilla en un principi, el van acabar signant-, algunes treballadores es van ficar en contacte amb CNT-València, fins al moment sense representació sindical a l’empresa. CNT denuncia que el pacte “obstaculitza el dret dels treballadors a ser contractats directament per una empresa pública”. A més, contradiu la resolució de la Inspecció de Treball i la Seguretat Social, que dictamina que les falses autònomes de Work Man són treballadores de ple dret de Mercavalència, amb la qual cosa, és aquesta que les ha de donar d’alta d’ofici en el règim general. Per tant, segons adverteixen, “la suposada regularització podria ser il·legal”. “L’empresa pantalla que han creat el que fa és interrompre la resolució i perjudicar la plantilla, a qui el millor que li pot passar és que siga contractada per l’empresa pública i tenir així una seguretat”, explica Antonio Ruiz, secretari d’Acció Sindical de la CNT-València.

Concentració contra l’ús de falses autonòmes als escorxadors valencians davant de la Tresoreria de la Seguretat Social |CNT València

 

Per ara, es desconeix si la Inspecció de Treball ha convalidat l’acord signat. Per això, CNT vol demanar una reunió urgent amb Inspecció i si no ha estat ratificat, té previst presentar una denúncia. Tal com expliquen des del sindicat, com l’assumpte està judicialitzat d’ofici per la Tresoreria de la Seguretat Social, la llei estableix que aquest tipus d’acords han de ser celebrats amb la presència d’una inspectora. Si no, es podria donar el cas d’un nou cas de cessió il·legal de treballadores.

L’acord tampoc reconeix l’antiguitat del personal. Algunes de les empleades fa vint anys que treballen a l’escorxador, però el contracte amb la nova empresa només reconeix els últims quatre anys cotitzats, és a dir, des que van passar a ser contractades per la falsa cooperativa Work Man. Segons l’esborrany de l’acord, al qual ha tingut accés la Directa, es reconeixerà una antiguitat “coincident amb el temps pel que cada soci porte prestant serveis a la cooperativa des què aquesta se li va adjudicar el concurs públic a Mercavalència, és a dir, gener de 2015”. “Si foren contractats per l’empresa principal, Mercavalència, els haurien de reconéixer l’antiguitat i, per tant, si fes fallida o tancara per qualsevol raó, la gent tindria la garantia d’una major estabilitat”, matisa Ruiz, per a qui l’Ajuntament, encapçalat per l’alcalde Joan Ribó (Compromís), està donant “molt mal exemple del que hauria de ser una empresa pública”.


Llargues jornades laborals

L’acord contempla una divisió de treball en tres categories, “l’oficial de primera”, “l’oficial de segona” i “l’ajudant”, amb unes remuneracions previstes per a un volum de producció de “315 unitats de porcí per hora”, un sistema de treball de sis dies setmanals amb rotacions i hores de flexibilitat anuals en funció del que estableix el conveni col·lectiu. Xavi recorda que abans de l’adjudicació del contracte a la cooperativa Work Man, només treballaven cinc dies setmanals, de dilluns a divendres. En gener de 2015, amb Work Man, passaren a sis dies setmanals i, “clar, això no es podia suportar”. “Aleshores, van organitzar uns torns rotatius, però també és excessiu”, lamenta. Així mateix, a partir d’ara, l’oficial de primera i segona hauran de realitzar, obligatòriament, 80 hores extraordinàries remunerades. Un altre aspecte que tampoc ha agradat a la plantilla, ja que si hi ha avaries hauran de realitzar-ne més.

L’acord, segons critiquen, tampoc reconeix l’antiguitat del personal. Algunes de les empleades fa 20 anys que treballen a l’escorxador, però el contracte amb la nova empresa només els reconeix els últims quatre anys cotitzats, és a dir, des que van passar a ser contractades per la falsa cooperativa Work Man

A Mercavalència, les treballadores superen les huit hores de jornada laboral, perquè han de complir amb la quantitat de producció diària fixada per l’empresa. Si la maquinària s’avaria, conta Xavi, han de recuperar les hores durant les quals els tècnics han estat reparant-la, per tant, “se sap a quina hora entrem, però no a la que eixirem”. “I totes eixes hores es fan sense remunerar”, afegeix. A més a més, l’informe de la Inspecció de Treball també recull que Mercavalència “limita el descans en festius a la demanda dels clients” i és qui fixa els dies de treball, l’horari i la forma de treballar. L’organisme assegura que dinou treballadors de la cooperativa Work Man haurien treballat al matí en la cooperativa i a la vesprada en l’empresa principal, amb jornades irregulars de fins a setze hores. Tot i això, segons va publicar Valencia Plaza, Mercavalència no serà multada pel fet de ser una empresa pública, però sí que haurà de pagar uns 7,5 milions d’euros en quotes a la Seguretat Social.

Xavi, com la resta de les seues companyes, va aportar 260 euros de capital social per l’entrada com a soci treballador a Work Man, una quantitat de diners que, segons els ha comunicat ja Mercavalència, no recuperaran, perquè “té pèrdues”. En efecte, segons l’informe d’Inspecció, Mercavalència ja va subcontratar una cooperativa que no complia “amb els requisits de solvència econòmics exigits en els plecs de contractació pública”. Com a treballadores de Work Man, a banda de pagar la quota d’autònomes cada mes, també havien de comprar-se l’equip i el material de treball i pagar-se les revisions mèdiques i els cursos de formació. Ara, s’oblidaran de pagar la quota tots els mesos, però continuaran treballant amb els uniformes actuals i encara desconeixen si també continuaran fent-se càrrec de la compra del material que necessiten. “Després de la reunió que hem mantingut, hi ha hagut molts dubtes i molta gent que va votar a favor de l’acord, ja no ho tenia tan clar”, postil·la Xavi.

El sindicat UGT, amb el qual la Directa s’ha ficat en contacte en dues ocasions sense obtenir resposta, va publicar un comunicat en què explicava que “estava satisfet amb l’acord aconseguit”, ja que les treballadores “eren assumides per una nova empresa càrnia” i Mercavalència assegurava el vincle amb Incarlopsa durant almenys cinc anys, un contracte que, segons l’acord, seria susceptible d’allargar-se durant tres anys més.

 

Les falses cooperatives cauen

No seria la primera vegada que CNT denuncia a una empresa del sector carni. El passat mes d’abril, el sindicat a València va interposar una querella contra Campofrío per haver pressionat i amenaçat el personal sociotreballador de Servicarne, declarada falsa cooperativa en juliol de 2018, perquè creara una “societat interposada” des de la qual continuar utilitzant mà d’obra precària. En aquest cas, Campofrío també es va anticipar a la resolució de la Inspecció de Treball per evitar contractar de manera directa un centener de cooperativistes. Per ara, la denúncia encara està en procés.

La plantilla de l’escorxador del Grup Sada a Sueca convocaren una vaga el passat juliol per deixar de ser falses autònomes |Arxiu

 

La confirmació de què Servicarne és una falsa cooperativa ha fet que algunes falses autònomes de la cooperativa passen a estar donades d’alta en el règim general de la Seguretat Social per les empreses principals. Per exemple, l’escorxador Uvesa ja va anunciar a principis d’any que incorporaria la seua plantilla a les 300 falses autònomes de la planta que té a Rafelbunyol (Horta Nord). L’escorxador del Grup Sada a Sueca (Ribera Baixa), després d’una vaga de la plantilla, també va trencar la relació amb Servicarne, que va indemnitzar amb 1.200 euros per any treballat a les cooperativistes que van deixar d’oferir el seu servei. “No ha acabat com ens haguera agradat, però almenys la falsa cooperativa ha pagat les indemnitzacions, quan no estava obligada”, matisa Ruiz. A banda, una desena de treballadores van denunciar la cooperativa per acomiadament improcedent i estan a l’espera del judici.

A Almassora (Plana Baixa), la plantilla de l’escorxador Productos Florida, després de tres dies de vaga, va aconseguir el passat mes de març que s’iniciaren les negociacions per regularitzar les falses cooperativistes de Servicarne, les quals continuen prestant els seus serveis en el centre de treball després de la ratificació de la Inspecció de Treball. En aquest cas, Productos Florida els ha ofert la mateixa solució que a la plantilla de Mercavalència, la creació d’una empresa pantalla per continuar, a través d’aquesta, contractant mà d’obra barata. Per ara, després d’una votació, les treballadores han rebutjat aquesta solució.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU