Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'endemà que l'avortament va deixar de ser un dret constitucional als Estats Units

Parlem amb dones que lluiten pel dret a l'avortament als Estats Units, investigadores o integrades en associacions, projectes i plataformes, algunes de les quals van participar en la manifestació de protesta que es va celebrar el 24 de juny al Washington Square Park de Nova York

Manifestació pel dret a l'avortament el passat 24 de juny al Washington Square Park de Nova York | Marta Campabadal Graus

Són les sis de la tarda del primer divendres d’estiu. Washington Square Park, el parc de Nova York que exerceix de punt de trobada de joves, tatuadores, venedors de marihuana i estudiants amb llaunes de cervesa, té avui un aspecte molt diferent. Milers de persones, la majoria dones, ocupen la plaça. Han vingut a queixar-se i a cridar, perquè des d’avui oficialment l’avortament no és un dret constitucional als Estats Units.

El divendres 24 de juny, la Cort Suprema feia públic la sentència sobre el procediment judicial Dobbs versus Jackson Women’s Health Organization, l’anul·lació de Roe v. Wade, el cas que fa més de cinquanta anys va convertir l’avortament en una pràctica legal als Estats Units.

Les últimes xifres disponibles de l’Institut Guttmacher, ​una organització sense ànim de lucre que promou la salut reproductiva són de 2020 i diuen que en aquest any es van practicar 930.160 avortaments en tot el país, enfront de 916.460 en 2019. Cal assenyalar que les xifres reportades inclouen només els avortaments induïts legals realitzats per clíniques, hospitals o consultoris mèdics, o que fan ús de píndoles abortives dispensades en establiments certificats com a clíniques o consultoris mèdics. No tenen en compte l’ús de píndoles abortives que es van obtenir fora dels entorns clínics.

“És la primera vegada en la història moderna, i tal vegada fins i tot en tota la història dels Estats Units, que s’anul·la un precedent establert per a rescindir els drets de les persones”, lamenta Carol Sanger, professora de dret

Són dies convulsos en l’alt tribunal. Aquesta mateixa setmana publicaven la resolució per la qual les armes són permeses al carrer, per a defensa pròpia, en estats com Nova York, un “oasi” de les armes. El Tribunal, que espera a l’última setmana de treball abans d’estiu per a publicar les seves resolucions més controvertides, ha fet pública la decisió de desprotegir l’avortament aquesta setmana, encara que era ja un secret a veus. El desenllaç judicial va “ser” filtrat i publicat el passat 3 de maig pel mitjà Politico, que segueix de prop la vida governamental del país.

El think tank Pew Research Center va determinar en la seva última enquesta que el 61% dels adults estatunidencs diu que l’avortament hauria de ser legal tot o la major part del temps, mentre que el 37% diu que hauria de ser il·legal tot o la major part del temps.

Carol Sanger, professora de dret de la Universitat de Columbia, especialitzada en drets reproductius, apunta que “aquesta és la primera vegada en la història moderna, i tal vegada fins i tot en tota la història dels Estats Units, que s’anul·la un precedent establert per a rescindir els drets de les persones”. La professora afegeix que “els conservadors han estat esperant molt temps, cinquanta anys, per a tenir suficients jutges de la seva ideologia perquè puguin sortir-se amb la seva. I es van oposar i van odiar a Roe V. Wade des de 1973. Així que aquest és el seu moment”.

La reacció ciutadana va ser immediata després de la decisió judicial de la Cort Suprema dels Estats Units |Marta Campabadal Graus

 

De fet, un dels membres més controvertits, el jutge Clarence Thomas ja ha dit que el Tribunal Suprem “hauria de reconsiderar la contracepció, i les lleis sobre matrimonis del mateix sexe”.

“En 2015 vaig tenir un avortament. Sense ell, probablement no m’hauria graduat de la universitat, i no estaria on estic avui. Estic molt trist i enfadada”, diu Annelise Eden en un tuit. Eden acaba de graduar-se amb matrícula d’honor d’un màster de periodista de la Universitat de Columbia.

L’escriptora Tiffany Sr. Jackson compartia a Twitter un pensament que també es palpava en les protestes: “Vivim en un país que ens obliga a parir, però que no té baixa per maternitat obligatòria ni atenció mèdica universal”.

Amanda Paige, una jove de Florida que viu i treballa en el món editorial a Nova York, va reaccionar ràpidament davant la resolució del tribunal i va publicar en les seves xarxes el següent missatge. “Hola, si coneixes a algú que necessiti un lloc on quedar-se en l’estat de Nova York per a avortar, puc encarregar-me de donar-li una habitació, transport i menjar. Visc en una ciutat petita a una hora de la ciutat de Nova York. No m’importa si gairebé no et conec, o si no et conec de res. Pots comptar amb mi”.

Cartells en defensa del propi cos i del dret a l’avortament al Washington Square Park de Nova York |Marta Campabadal Graus

 

Carol Sanger diu que “la gent amb menys recursos necessitarà ajuda de fons privats, o possiblement dels seus ocupadors”. De fet, ja hi ha diverses empreses, com Amazon, Apple o Bumble, que han anunciat ajudes econòmiques i laborals a les seves treballadores per a poder avortar si així ho desitgen.

Símbols com els mocadors verds –inspirat per la marea verda, la lluita de les proavortistes argentines–, els pantalons blancs amb taques vermelles i molts cartells amb missatges clars. “My body, my choice” (El meu cos, la meva decisió), “Abortion is a human right” (Avortar és un dret humà), i “Being pro life is regulating guns, no women’s bodies” (Protegir la vida és regular les armes, no el cos de les dones).

La manifestació de Nova York i de la majoria de ciutats del país va ser organitzada per Rise Upfor Abortion Rights. Merle Hoffman és una de les seves fundadores i porta vinculada al moviment des que en els anys vuitanta va començar a col·laborar amb la clínica Choice’s Womens Medical Center del barri de Queens, a l’est de la ciutat de Nova York, que atén en una varietat de serveis al voltant de la reproducció a més de 34.000 pacients a l’any. “Ja no podem veure al Tribunal Suprem com l’Olimp i a les persones que l’integren com a déus. Crec que la credibilitat de la cort s’està perdent”.

“Això és només el principi d’un atac als drets fonamentals”, vaticina Ryan Bess Winnick, veïna de Brooklyn de 34 anys que vesteix una samarreta amb el lema “El meu cos, la meva fotuda decisió”

Ryan Bess Winnick, veïna de Brooklyn de 34 anys, porta escrit en la seva samarreta “My body, my fucking choice” (El meu cos, la meva fotuda decisió). Des de Washington Square Park explica com prendrà acció, participant en una associació que fa una crida a ciutadans registrats com a demòcrates o independents dels estats amb empat, perquè vagin a votar. “Quan ho vaig llegir al matí en les xarxes i en mitjans, em vaig sentir molt trist. Això és molt tràgic. Però just després la meva reacció ha estat d’indignació, i per això sóc aquí”. Bess Winnick afegeix que “això és només el principi d’un atac als drets fonamentals”.

El revocament de Roe v. Wade no significa que a partir d’ara sigui il·legal avortar als Estats Units, però ja no és un dret universal i, per tant, la seva regularització dependrà de cada estat. Els més liberals com Nova York o Califòrnia, ja han anunciat que blindaran el dret a l’avortament, i no només això, sinó que posaran facilitats a dones d’altres estats que vulguin avortar.

Fins a 26 estats tenen lleis que restringeixen o prohibeixen l’avortament i que han entrat en vigència o les faran entrar en els pròxims dies. Així i tot, el més probable és que la demanda d’avortaments no canviï. Una anàlisi del NYT va determinar que amb l’anul·lació de Roe, la distància mitjana de viatge per a realitzar el procediment augmentaria de 56 a 450 quilòmetres. Cosa que significa que alguns estats, inclosos Kansas, Califòrnia i Illinois, veuran les seves clíniques inundades amb pacients d’altres estats. Illinois espera que el seu nombre de pacients augmenti entre dues i cinc vegades, segons ha calculat Bloomberg.

Alguns estats amb lleis d’avortament permissives com Nova York, Califòrnia i Oregon, han aprovat noves instàncies per a protegir i blindar encara més el dret a l’avortament i esperen que més dones d’estats amb menys accés a l’avortament viatgin als seus estats per a avortar

En les últimes setmanes, també hi ha hagut acció política proavortista. I és que anticipant que molts estats restringiran l’accés a l’avortament, els polítics en alguns estats amb lleis d’avortament permissives com Nova York, Califòrnia i Oregon, han aprovat noves instàncies per a protegir i blindar encara més el dret a l’avortament i esperen que més dones d’estats amb menys accés a l’avortament viatgin als seus estats per a avortar.

Helmi Henkin és una jove activista que viu a Sant Louis, Missouri, un dels estats que ha anunciat que prohibirà l’avortament. Henkin va començar el seu activisme l’any 2016, com a acompanyant de dones que volien avortar a Tuscaloosa, on hi ha una de les úniques tres clíniques d’avortament d’Alabama. Ara es dedica a l’activisme digital. “Em vaig fer famosa a Twitter perquè durant anys si veia una notícia sobre una cosa relacionada amb l’avortament, responia amb un llistat de llocs on les persones podien fer donacions per a promocionar l’avortament”. Després ho va convertir en un document, que fa aproximadament un mes Squarespace li va demanar si podia convertir en un lloc web que pogués mantenir gratis per sempre. Així que ara és un lloc web, un document creixent i viu.

Les respostes venen també d’organitzacions seculars que estan reaccionant ràpid. Nori Rost va sortir de l’armari el 1978. Tenia 16 anys i vivia a l’estat de Kansas, conversador i molt rural. Ara és la presidenta de la Nova York Ethical Society, una alternativa secular a la religió, que es basa en l’ètica i els valors. “Encara que estiguem en reculada, la diferència entre abans de Roe v. Wade i ara és que les dones no rebien l’atenció mèdica adequada i a més estaven soles i avergonyides en el procés”. Rost explica que després de la decisió del tribunal, vol crear una xarxa entre les diferents societats culturals i esglésies unitàries universals, perquè les dones que estan en estats que han perdut el seu accés a l’avortament puguin accedir a fons i ajudar amb el viatge i l’habitatge, i venir a un estat que ho permeti com Nova York.

En aquest sentit, Carol Sanger creu justament que “si alguna cosa pot sortir d’això, és una major solidaritat en temes reproductius, perquè haurem de començar de nou i tornar a la dècada de 1950. És increïble”. Sanger posa paraules al que ja s’ha anat veient en els últims anys. “Crec que els Estats Units ha perdut estatus com a líder en el món en molts temes. I crec que això va començar amb Trump”.

Per part seva, Hoffman opina que “la llibertat mai és gratis i sempre cal estar alerta, perquè res està escrit en pedra i ens han llevat l’únic lloc on les dones tenen el poder de vida i mort. Ara vivim en un estat d’esclavitud”.

 

*Article publicat originalment a El Salto Diario.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!