Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les càrnies del País Valencià creen empreses pantalla per evitar contractar les falses autònomes

El sindicat CNT-València i una bona part de les treballadores de la planta de l'empresa càrnia Productos Florida a Almassora (la Plana Alta) denuncien que la mercantil ha encetat "una estratègia d'explotació laboral extrema" per obligar les falses autònomes a signar un contracte laboral amb una nova societat i eludir la seua obligació de donar-les d’alta en el règim general de la Seguretat Social

Treballadores de Productos Florida en una protesta davant de l'escorxador | Ester Fayos

Milers de treballadores han sigut la força motriu de l’expansió de la indústria càrnia arreu dels Països Catalans. Han sigut subcontractades com a autònomes per cooperatives de treball associat, que han facilitat mà d’obra precària a un bon grapat d’empreses del sector, com el Grupo Sada, Campofrío o Mercavalència. D’aquesta manera, les plantes càrnies han evitat contractar de manera directa a les seues treballadores, exposant-les a jornades de més de huit hores, a una protecció nul·la enfront dels abusos laborals i a una inseguretat jurídica. Aquesta estratègia ha estat en funcionament fins al juliol de 2018, quan la Inspecció de Treball, organisme dependent del Ministeri de Treball espanyol, va confirmar que la major proveïdora de cooperativistes de l’Estat espanyol, Servicarne, és realment una falsa cooperativa. Des d’aleshores, un nou modus operandi continua exposant la plantilla a una gran manca de drets. Es tracta de la creació d’empreses ad hoc, fundades amb l’únic objectiu d’eludir l’obligació de donar d’alta a les treballadores en el règim general de la Seguretat Social.

Una de les principals agroalimentàries de les comarques de Castelló, Productos Florida, dedicada a la cria i comercialització de carn d’au, ha encetat una estratègia de pressió i fustigament per obligar les treballadores a associar-se a una nova empresa, seguint l’exemple d’una bona part de les mercantils càrnies, com la pública Mercavalència o Campofrío. “Fa dos mesos que ens estan reduint les hores de treball, funcions i sou. Ara mateix, no cobrem ni 300 euros”, explica Leonor García, treballadora de Productos Florida a la planta d’Almassora (la Plana Alta). García va començar a treballar-hi fa set anys com a socia-treballadora de Servicarne. Pagava 50 euros de quota social, als quals s’havia de sumar la quota d’autònoma, uns 280 euros. “Cobràvem uns 1.600 euros al mes, però no teníem vacances ni podíem agafar-nos la baixa, i la relació amb l’empresa sempre ha sigut lamentable”, critica.

Fa cinc anys que treballa a Productos Florida i aquesta situació li resulta insostenible: “Estem en un moment molt crític. Molta gent no pot resistir amb un sou de 300 euros. S’han de pagar lloguers, la quota d’autònom… I, a més a més, l’empresa ens intenta dividir”

Mohamed Ali està molt preocupat. Fa cinc anys que treballa a Productos Florida i, després de més de tres anys de lluita, aquesta situació li resulta insostenible: “Estem en un moment molt crític. Molta gent no pot resistir amb un sou de 300 euros. S’han de pagar lloguers, la quota d’autònom… I, a més a més, l’empresa ens intenta dividir”, rebla amb rotunditat. Ali conta que la direcció de l’empresa, amb qui aquest mitjà ha intentat contactar per via telefònica sense obtenir resposta, ha dividit la plantilla en dos grups: “Un grup d’empleades treballa tot el mes i la resta anem només algunes setmanes. Açò el que comporta és que hi haja molta sobrecàrrega de treball”, exposa.

L’origen del conflicte laboral a la planta d’Almassora es remunta a l’any 2015, quan l’empresa va acomiadar tres empleats, els quals “només exigien més transparència en les nostres nòmines” i ser contractats de manera directa per Productos Florida, recorda García. Arran de la resolució de la Inspecció de Treball, el Ministeri va donar la raó a les més de 31.300 sòcies de Servicarne i va començar a donar d’alta a les falses autònomes de la indústria càrnia en el règim general de la Seguretat Social, com a treballadores de les empreses per a les quals realment exerceixen la seua labor.

Productos Florida, però, es va negar a reconéixer-les com a empleades de ple dret i, en febrer de 2019, va crear l’empresa Elaborados San Lucre SL, fundada exclusivament per a eludir l’ordre de la Inspecció de Treball. “El que comporta açò és una situació d’inseguretat jurídica”, exposa Antonio Ruiz, secretari d’Acció Sindical de la CNT-València, ja que, per una banda, les empleades continuen donades d’alta en el règim general d’autònom, però, d’altra banda, també estan donades d’alta en el règim general de la Seguretat Social. “Els treballadors es troben indefensos, perquè Elaborados San Lucre no els reconeix l’antiguitat i no rebran cap indemnització”, afegeix Ruiz.


La cessió de treballadores a Elaborados San Lucre, declarada il·legal

Tot i que la majoria de les treballadores estan en contra de ser contractades per Elaborados San Lucre -en maig de 2019, 145 empleades van votar en contra i només 19 a favor-, l’empresa no ha plantejat “cap proposta concreta en la via de la contractació directa dels cooperativistes”, assegura Ali, qui fa cinc anys que treballa a la planta d’Almassora. “Només ens ha comentat l’opció de ser treballadores d’una empresa pantalla, encara que això no és legal”, matisa.

Mobilització contra les falses autònomes a la plaça de l’Ajuntament de València |CNT València

 

Certament, el passat 22 de juliol, després de la denúncia interposada per CNT-València, el Ministeri de Treball espanyol va confirmar que la cessió de treballadores entre Productos Florida i Elaborados San Lucre era il·legal, iniciant-se un expedient sancionador contra la càrnia, tal com va informar el sindicat. “S’ha demostrat que aquest tipus de regularització és totalment fraudulenta, per tant, entenem que s’ha de caminar per la via de la contractació directa”, remarca el secretari d’Acció Sindical de la CNT. Davant d’aquesta situació d’explotació laboral i d’indefensió, la plantilla ha anunciat una sèrie de mobilitzacions en els pròxims mesos i la possible convocatòria de la segona vaga indefinida des de principis d’any.


Judici contra Servicarne l’abril de 2021

Els tribunals tenen encara pendent resoldre el procediment judicial d’ofici emprés per la Seguretat Social per tal de dirimir si es poden reclamar o no les quotes d’autònoma. Després de ser donades d’alta en el règim general l’octubre de 2017, no s’ha procedit encara a efectuar cap pagament, a l’espera de resoldre la situació davant dels tribunals. “Si la sentència condemna Servicarne i les treballadores encara no formen part d’aquestes empreses pantalla podrem reclamar la devolució de totes les quotes d’autònom amb caràcter retroactiu. Per això, és important que la plantilla resistisca fins a l’abril de 2021”, exposa Ruiz, qui confessa que aquesta resistència resultarà “molt complicada”, ja que una bona part de les empleades són persones migrades “que no parlen bé l’espanyol i aquesta inseguretat els genera molta por”.

En setembre de 2018, la Inspecció de Treball i de la Seguretat Social ja va imposar sancions per valor de 206 milions d’euros a 35 empreses càrnies i avícoles de l’Estat espanyol per actuar d’aquesta forma en matèria laboral i el Ministeri de Treball també ha iniciat el procediment per a retirar la llicència a Servicarne, segons van informar CNT i Comissions Obreres en un comunicat.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!