Quan un policia infiltrat s’adona que l’han descobert, s’esfuma ràpidament: ja no torna a trepitjar espais, barris i col·lectius amb els quals s’ha relacionat durant l’espionatge, desconnecta dispositius mòbils i elimina els comptes de xarxes socials. Per primera vegada, el reportatge “Infiltrats” del 30 minuts revela un cas on passa tot el contrari. Quan l’activista gironí Òscar Campos truca la policia M.I.T -sota la identitat falsa Maria Perelló Amengual-, que va ser la seva parella durant tres anys, per dir-li que l’ha descobert, en comptes de penjar, manté una llarga conversa amb ell. La Directa va poder enregistrar-la, el 13 de juliol de 2023, i s’inclou parcialment en el reportatge.
Abans d’aquesta conversa inèdita, però, els quatre policies infiltrats destapats per aquest mitjà, ja havien comès altres errors tecnològics i operatius que van ser clau per a descobrir-los. Un d’ells, Daniel Hernàndez -infiltrat al centre social La Cinètika- va estar facilitant la seva geolocalització en temps real perquè havia vinculat el telèfon mòbil a un compte de correu d’un col·lectiu social, una badada que va evidenciar que mentia: quan als entorns on militava deia que era a Palma amb la seva família, en realitat es trobava a Madrid. Però sens dubte, l’espifiada més rellevant la va cometre en regalar un llapis de memòria personal a un activista de Sant Andreu de Palomar. Aquest mitjà va poder recuperar unes fotografies del dispositiu que ell pensava que havia esborrat per sempre: en les imatges, apareix d’uniforme i de paisà a l’Escola de Policia d’Àvila, en companyia d’altres agents.
La infiltrada reconeix l’operació
Durant la llarga conversa, la policia infiltrada a Girona reconeix que forma part de la mateixa promoció que tots els altres: “A sa gent que eren del meu perfil se’m varen posar en contacte, perquè hi havia una comissària…”. No arriba a revelar la identitat de la comissària, però sí que confirma que estan sota les ordres de la unitat d’informació: “Informació s’ocupa de terrorisme, de radicalismes violents, escolta’m, i a més d’agafar informació de tots els altres aspectes”.
L’agent de policia, mentre era parella d’Òscar Campos, es va implicar en l’independentisme, l’antiracisme i la lluita per l’habitatge, i fins i tot va assistir a una reunió de l’activista amb els seus advocats per definir l’estratègia judicial en la causa pels talls de l’AVE de 2018. Així i tot, la infiltrada intenta fer creure a Campos que d’ell no ha dit «absolutament res» i que l’ha «ajudat». A més, reconeix que “hi ha infiltrats a tot Espanya” i esmenta localitats concretes: “Salamanca, Màlaga, Granada…”.
Al principi de la videotrucada, apareix la seva mare real, que la Maria va implicar en l’operació d’infiltració. De fet, l’Òscar Campos, durant un viatge a Mallorca, es va allotjar a la casa familiar del barri d’Establiments de Palma i va conèixer la mare. A partir d’aleshores, la mare va establir una relació telefònica estreta amb l’espiat i el seu entorn de Girona, amb qui va compartir moments íntims. El fet que la infiltrada impliqués la seva família real va ser clau per descobrir la seva identitat real. La militant i amiga de Campos, Sílvia Rispau, explica en el reportatge que quan es va començar a distanciar de Girona i van aflorar alguns dubtes -la Directa ja havia publicat tres casos d’infiltració policial-, van anar a casa seva, a Establiments: “La casa estava tancada, no hi havia ningú, i una veïna va explicar com es deia, de què treballava i que en aquell moment segurament estava a la comissaria de policia de Mallorca.”
Al pròxim número de la Directa, que es publica demà dilluns 13 de gener -però que estarà accessible per a subscriptores a partir de dos quarts de dotze de la nit-, ampliem el contingut de la conversa que va mantenir la infiltrada amb l’activista gironí i alguns errors. Així mateix, aprofundim en la forma d’actuar de la Comissaria General d’Informació, el servei d’intel·ligència del Cos Nacional de Policia al que obeïen els quatre agents descoberts.