Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La mare de la infiltrada a Girona va participar en el muntatge policial

Òscar Campos, activista gironí a qui van enganyar durant tres anys, es va allotjar a la casa familiar del barri d’Establiments de Palma, on mare i filla van mentir sobre l’activitat laboral de la infiltrada. A partir d’aleshores, la mare va establir una relació telefònica estreta amb l’espiat i el seu entorn de Girona, amb qui va compartir moments íntims

La mare de la infiltrada es va involucrar personalment en la missió d'espionatge de la seva filla | Directa

“La Maria no pot ser policia, coneixem la seva mare, he estat a casa seva”. Va ser la primera reacció d’Òscar Campos quan van aparèixer les sospites inicials sobre Maria Perelló Amengual. Resultava difícil creure que la seva identitat fos fictícia i que tota la història de l’activista hagués estat un engany ideat pels serveis d’espionatge del Cos Nacional de Policia espanyol (CNP). El cas, però, és que en la quarta infiltració destapada per la Directa s’han creuat moltes línies vermelles del modus operandi emprat fins ara per la Comissaria General d’Informació. Per primer cop, la mare d’una agent de policia infiltrada hauria participat activament en el muntatge, donant cobertura a la missió que li havien assignat a la seva filla.

L’estiu de 2021, Campos viatja a Mallorca amb vaixell i duu la seva furgoneta càmper a bord. Es troba amb Maria i li presenta la seva millor amiga, amb qui prenen una cervesa en un bar de surfers d’una platja de Palma. L’activista gironí –enganyat durant tres anys per la funcionària del CNP– recorda molt bé aquella cita i, sobretot, l’actitud “incòmoda” de la suposada amiga. A continuació, arribaria el moment clau de la infiltració: Campos visita la casa familiar de la talp.

No era un domicili ficcionat pels comandaments policials, sinó que es tractava de la seva residència real al barri d’Establiments (Palma), on els va rebre la mare biològica de la Maria, que respon a les inicials B. T. S.

No era un domicili ficcionat pels comandaments policials, sinó que es tractava de la seva residència real al barri d’Establiments (Palma), on els va rebre la mare biològica de la Maria, que respon a les inicials B. T. S. La finca familiar està dividida en dues parcel·les. A la principal, hi ha la casa de la mare –suposadament divorciada fa uns anys– i, tot just davant, un terreny amb una petita construcció que hauria estat “llogada a un turista” i on Òscar Campos no va arribar a accedir. “Quan arribem, la seva mare plora d’alegria de veure’m. Em diu que, tot i tenir la Maria vivint fora, està feliç i tranquil·la perquè sap que viu amb mi i estic allà per protegir-la”, relata l’activista, molt afectat.

La infiltrada entre la seva mare i el seu germà gran, que també és policia |Directa

 

Mare i filla expliquen a Campos que l’habitació on va créixer la Maria es va incendiar anys enrere i tot va quedar calcinat, raó per la qual no conserva cap fotografia ni records d’infantesa, adolescència o etapa d’estudis. “La mare és infinitament curosa i simpàtica amb mi”, recorda l’activista gironí. Després de sopar una espinagada –plat típic de Mallorca–, cuinada per la mare, i d’una llarga conversa de sobretaula, la parella va dormir en un llit de matrimoni. L’endemà, després d’esmorzar a mig matí amb la mare, Campos va marxar, perquè totes dues van assegurar que havien d’anar a treballar. Aquells dies, l’agent infiltrada explicava que havia aconseguit una feina ben remunerada al Club Nàutic de Palma i que amb aquests diners podria pagar-se la continuïtat de l’estança d’estudis a Girona.

Durant una festa d’aniversari d’Òscar Campos, la mare de Maria “va trucar via WhatsApp i va començar a cantar la cançó Boig per tu amb un encenedor a la mà, després va entonar l’havanera La Bella Lola

El primer contacte amb la mare de Maria seria l’inici d’una llarga relació de confiança, amb nombroses trucades i videotrucades –un extrem que la Directa ha pogut confirmar gràcies als registres i la missatgeria del terminal telefònic d’Òscar Campos–, fins i tot, amb estones de confidències més personals sobre diferents moments de la situació anímica de Maria. Cada vegada que l’agent viatjava de Mallorca a Girona, la seva mare li donava una sobrassada tradicional com a regal per a l’activista sotmès a l’espionatge. La diada de Sant Jordi de 2022, Campos va enviar via missatger un ram de roses a la casa familiar, dirigit a mare i filla. “A la dedicatòria no només escric unes paraules d’estima i fortalesa per a la Maria, sinó que, a la seva mare, li transmeto força i coratge per tot el que està passant”, recorda el jove, que feia pocs dies havia sabut que el pare de Maria suposadament patia un càncer. Aquesta va ser la raó principal que esgrimia la infiltrada per marxar temporalment de Girona. En rebre el ram, segons detalla Campos, el van trucar plorant per dir-li: “Mai oblidarem tanta tendresa i amor cap a nosaltres”.

La germana de Campos –víctima directa de l’operació d’espionatge–, així com persones del seu entorn a Girona també han confirmat a la Directa l’estreta relació que van mantenir amb la mare de la infiltrada, qui durant una festa d’aniversari del jove hauria protagonitzat una escena que encara és a la retina de tothom. “Ens va trucar via WhatsApp i va començar a cantar la cançó Boig per tu amb un encenedor a la mà per felicitar-lo el dia que celebràvem els seus 37 anys, després va entonar l’havanera La Bella Lola mentre onejava un mocador”, recorda amb certesa una de les persones que aquell vespre participaven en la celebració.

 

Apropament al sindicalisme balear

Segons va explicar a la germana d’Òscar Campos, B. T. S. estaria exercint d’educadora social d’infància i família a l’Institut Mallorquí d’Assumptes Socials (IMAS), un organisme autònom que depèn del Departament de Benestar Social del Consell de Mallorca. A més, el 2 de desembre de 2019 va ser candidata a les eleccions sindicals per STEI Intersindical, el sindicat majoritari de l’ensenyament a les Illes que va jugar un paper fonamental durant les vagues de docents. Ambdues circumstàncies han estat confirmades per aquest mitjà.

La seva connexió amb el sindicalisme alternatiu xoca amb les seves posicions a Facebook, on ja fa quatre anys que no té activitat. Amb anterioritat, concretament, al voltant de la data del referèndum d’autodeterminació de Catalunya, l’1 d’Octubre de 2017, la mare de la infiltrada s’hi va posicionar políticament.

La infiltrada amb el seu germà al campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra el dia de la graduació en Criminologia |Directa

 

Va difondre un missatge de l’usuari Policia.es que titllava la CUP de “traïdors a la pàtria” i de “perroflautes”, i que defensava la Guàrdia Civil, arran de les destrosses dels vehicles de la benemèrita el dia dels escorcolls al Departament d’Economia de la Generalitat de Catalunya el 21 de setembre de 2017. Alhora, també es va posicionar sobre el fet lingüístic, replicant la idea que el català és una “imposició de 1983” i que “el balear no és català”. El 2017 també va compartir un missatge de l’iGUB, una aplicació per a la preparació de l’oposició a cossos policials locals, autonòmics i estatals: “Avui la policia corre en sentit contrari al teu. No te n’oblidis demà…”.

A Facebook també ha exhibit fotografies amb la seva filla, abans que s’infiltrés el maig de 2020 a Girona, i amb el seu fill, R. I. T., que forma part de la plantilla de la Prefectura de les Balears i s’hauria connotat per la seva profusa activitat en les mobilitzacions de l’associació policial ultraespanyolista Jusapol. Recentment, ell ha esborrat el contingut del seu compte de Facebook, on la Directa va localitzar nombroses fotografies on se’l veu sostenint cartells contra el moviment independentista català, alhora que difonia missatges contra “la dictadura colpista lazi” i un cartell que batejava l’1 d’Octubre de 2017 com “el dia dels simis”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!