Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les mesures per prevenir el coronavirus a les presons desencadenen vagues de fam i protestes entre la població reclusa

El passat dilluns algunes dones preses del centre penitenciari barceloní de Wad-ras van decidir començar una vaga de fam per denunciar la falta de mesures preventives per part del funcionariat del centre i demanar una sèrie de mesures concretes a les institucions penitenciàries. En altres presons de l'Estat està havent-hi plantades, assegudes col·lectives o altres accions de protesta espontànies que les persones preses utilitzen com a estratègia per denunciar les restriccions en les comunicacions o la falta de prevenció i informació que estan rebent dins dels centres

Acció de suport a les persones preses al centre penitenciari de Picassent, al País Valencià, l'any 2008 | Lucas Guerra

Ara fa quasi una setmana començava al mòdul 1 del centre penitenciari de Brians I un intent de vaga de fam per part d’un grup de presos, per protestar per la cancel·lació de les comunicacions vis a vis i la falta de mesures preventives per part del funcionariat de la presó per no contagiar la Covid-19 a les persones preses. Durant l’acció de diumenge, on alguns presos es van negar a menjar, els treballadors del mòdul 1 van decidir sancionar a quatre d’ells fent ús de l’article 72 del Reglament Penitenciari, i tancar-los en una cel·la d’aïllament “per atemptar contra la seguretat de l’establiment penitenciari”. Segons el grup de suport a Amadeu Casellas –que es troba pres des de fa quasi dos anys, a espera de judici, en aquest mateix mòdul de Brians –, i que també va participar en la protesta col·lectiva, aquests quatre presos encara continuen en aïllament avui. Després de les represalies, la resta de presos va desistir i no va continuar amb la vaga per por a possibles represalies.

Precisament al centre penitenciari contigu, a Brians 2, i concretament al mòdul 13, va haver-hi el primer cas de coronavirus detectat en un intern d’una presó catalana, que segons informava el Departament de Justícia quan es van assabentar, va ser immediatament traslladat a l’hospital de Terrassa. La resta de reclusos del mòdul -105 persones- continuen confinades i no tenen permesa la sortida del recinte per realitzar cap classe d’activitat més enllà que sortir de les seues cel·les.

A la presó de dones de Wad-ras, al barri de Poble Nou Barcelona, el passat cap de setmana també es va detectar el primer cas de coronavirus en una interna a la qual li quedaven pocs dies per a sortir en llibertat

A la presó de dones de Wad-ras, al barri de Poble Nou Barcelona, el passat cap de setmana també es va detectar el primer cas de coronavirus en una interna a la qual li quedaven pocs dies per a sortir en llibertat. En aquest cas, la direcció del centre la va deixar sortir finalment, però la resta de dones amb les quals tenia tracte diari encara estan a l’espera de proves més d’una setmana després. Un altre cas positiu per coronavirus d’una interna de Wad-ras ha sigut el de Rosa Peral -acusada pel crim de la Guàrdia Urbana, que s’ha fet públic aquest mateix matí per part de les institucions penitenciàries catalanes. Aquest fet ha propiciat que el departament de justícia haja decidit confinar a partir d’avui a totes les dones preses en règim ordinari del centre -ja que Peral comparteix espai amb elles des de fa tres anys en situació de presó preventiva-. També s’han suspés tots els ingressos al centre, i d’ara en avant totes les noves dones que ingressen a presó seran derivades a Brians I.

La situació a Wad-ras es complica encara més si es té en compte el fet que algunes internes van decidir plantar-se i començar una vaga de fam el passat dilluns com a protesta davant la cancel·lació dels vis a vis i les comunicacions per locutori amb les famílies i amistats, la falta de tests mèdics a les dones preses que havien estat amb la persona infectada i la manca de mesures preventives per part del funcionariat del centre. Segons el comunicat escrit pel grup d’internes en vaga de fam, i difós pel grup de suport Solidaritat Rebel, mitjançant aquesta acció de protesta volen visibilitzar una taula amb nou reivindicacions concretes adreçades a les institucions penitenciàries. Aquestes reivindicacions inclouen mesures pràctiques durant aquest període d’emergència per la Covid-19, com el fet que no es retarden ni es postposen les revisions de grau ni els permisos de les preses, que s’apliquen immediatament les comunicacions per videoconferència, que les recluses preventives puguen sortir de la presó fins que se celebre el judici, o que les internes amb patologies greus o que han complert més de meitat de la condemna siguin excarcerades immediatament.

Ahir dimecres el ministeri dirigit per Grande-Marlaska dictava una ordre per la qual instava a les juntes de tractament a facilitar que les persones que es troben en règim de semillibertat puguin quedar-se a les seves cases sense necessitat de tornar a les presons per dormir

Algunes d’aquestes reivindicacions coincideixen amb les mesures adreçades al Ministeri de l’Interior espanyol -que sota l’estat d’alarma també controla les presons catalanes– per més de cinquanta organitzacions en defensa dels drets humans, famílies de persones preses i grups de suport  el passat dilluns. De moment, ahir dimecres el ministeri dirigit per Grande-Marlaska dictava una ordre per la qual instava a les juntes de tractament a facilitar que les persones que es troben en règim de semillibertat – en tercer grau o que ja gaudeixen de l’aplicació de l’article 100.2 del Reglament Penitenciari per treballar fora dels centres penitenciaris- puguin quedar-se a les seves cases sense necessitat de tornar a les presons per dormir mitjançant l’ús de braçalets telemàtics o el control telefònic. En cas de materialitzar-se, aquesta mesura podria afectar a vora 8.000 persones -de les vora 60.000 que hi ha provades de llibertat en l’actualitat-.

Tot i que des de les entitats en defensa dels drets humans, les famílies i els grups de suport de persones preses veuen “positiva” aquesta mesura, totes coincideixen a afirmar que “és insuficient”, i que com a mínim s’hauria d’habilitar un espai per videoconferències a tots els mòduls -com ja es va començar a fer aquesta setmana a les presons italianes-, oferir trucades de telèfon gratuïtes a tots els reclusos -inclús aquells que no disposen de recursos econòmics-, dotar de material preventiu a tots els interns i al personal penitenciari, hospitalitzar a les persones contagiades en un entorn mèdic adequat i excarcerar de forma immediata a totes les persones amb malalties greus i amb més de 70 anys.


Les protestes s’estenen a les presons de tot l’Estat

Tot i la falta d’informació sobre el que passa als centres penitenciaris aquests dies – on els vis a vis i les comunicacions per locutori han sigut cancel·lades de forma progressiva des que va esclatar l’emergència vírica-, diversos advocats, familiars i grups de suport que encara mantenen contacte telefònic amb les persones privades de llibertat han estat informant sobre les diferents accions de protesta que s’estan succeint als diferents centres per denunciar les restriccions en les comunicacions o la falta de prevenció i informació que estan rebent les persones preses. Segons relaten des de l’associació de Familias de Presos en Catalunya, que manté contacte diari amb els presos per via telefònica, “la situació dins està molt tensa”.

Segons fonts dels treballadors del centre penitenciari de Picassent (València), el passat dimarts va haver-hi un intent de motí, quan els presos del mòdul 2 van iniciar una protesta per denunciar que no disposen de l’assistència mèdica adequada dins del centre ni del material preventiu per evitar el contagi de la Covid-19, afirmant també que “es senten completament abandonats per les autoritats penitenciàries”. La protesta va ser reprimida pels treballadors del centre, que van aplicar aïllament preventiu a sis dels interns que van participar en l’acció de protesta. Situacions semblants s’estan succeint a altres centres penitenciaris com Quatre Camins (Barcelona), Mas d’Enric (Tarragona), Fontcalent (Alacant), Sangonera (Múrcia) o Zuera (Saragossa). Segons alerten des de l’associació de famílies, “a molts dels presos encara no se’ls ha comunicat que els han tallat totes les comunicacions -també per locutori-, quan s’assabentin ja veurem que passa. És necessari que les institucions prenguin mesures urgents per millorar la comunicació amb les que estem fora, i que sapiguem tant ells com nosaltres el que està passant”.

Tot i que encara no hi ha dades oficials sobre més casos positius per Covid-19 a les presons -a banda dels casos detectats la setmana passada a la presó de Zaballa i a Brians 2, i avui a la presó de dones de Wad-ras-, segons les últimes dades publicades pel sindicat de treballadors penitenciaris CSIF, a les presons de l’Estat espanyol s’han comptabilitzat fins al moment 164 interns i mig centenar de funcionaris aïllats, a l’espera de conèixer si són casos positius de contagi. A Catalunya fins al moment hi ha 117 persones preses aïllades de forma preventiva, i també resten confinats tots els presos del mòdul 13 de Brians 2, i des d’aquest matí totes les dones preses al centre penitenciari de dones de Barcelona.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!