Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les veïnes de dos edificis del Raval de Barcelona aconsegueixen que una societat d’inversió no les expulsi de casa

Després de pràcticament cinc mesos d'intenses i difícils negociacions, les inquilines del carrer Carme 106 i 23, organitzades en el Sindicat de Llogaters, han aconseguit que la socimi Optimum Re Spain renovi els contractes de lloguer en les mateixes condicions

Roda de premsa al barri del Raval per anunciar la victòria | Victor Serri

A vegades, David guanya a Goliat. 25 veïnes del carrer Carme de Barcelona organitzades en el Sindicat de Llogaters han aconseguit que la Socimi Optimum Re Spain, amb un actiu valorat en prop de 75 milions, més de quatre milions d’euros de beneficis nets el 2018 i setze edificis en cartera no les expulsi de casa seva. “Les negociacions han estat dures i s’han allargat durant mesos, però és tot un èxit”, es vana Pau Barjuan, veí del bloc del carrer Carme 106, que juntament amb el veïnat del número 23, podrà continuar al seu pis, almenys tres anys més en les condicions actuals: amb lloguers d’entre 650 i 850 euros mensuals, en el barri amb més atur de la ciutat, segons dades del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

El punt d’inflexió es remunta el desembre del 2018, quan diversos col·lectius en defensa del dret a l’habitatge van ocupar l’oficina de la cinquena planta del número 77 del passeig de Gràcies de Barcelona, on hi ha la seu de l’empresa BMB Investement Management Partners SL, gestora d’Omptimum. A partir de l’ocupació, es va obrir el període de negociacions.

L’objectiu: aconseguir que els veïns i veïnes poguessin continuar vivint als seus pisos, que havien passat a mans d’una gran empresa el 2015, concretament d’una Socimi, un instrument d’inversió dedicat al lloguer que pràcticament està exempt d’impostos. A partir d’aleshores, els contractes van deixar de renovar-se. Rosa Ramon feia cinc anys que vivia a Carme 23 quan va rebre un burofax advertint-la que havia de marxar. Organitzades i disposades a plantar cara a l’empresa, les veïnes van decidir continuar ingressant la quota mensual al compte corrent on ho havien fet sempre, fins que la gestoria va canviar i van perdre aquesta possibilitat. Tot i així, van persistir, consignant el lloguer als jutjats; mai van deixar de pagar. “He patit força estrès i nervis, he perdut hores personals i de feina, però hem anat units i per això hem arribat a bon port”, explica Rosa Ramon.

El punt d’inflexió es remunta el desembre del 2018, quan diversos col·lectius en defensa del dret a l’habitatge van ocupar l’oficina de l’empresa BMB Investement Management Partners SL, gestora d’Omptimum. A partir de l’ocupació, es va obrir el període de negociacions

Optimum es va dedicar a fer algunes pròrrogues breus de lloguer associades a increments fins que totes les inquilines es van trobar en la mateixa situació, un modus operandi que Barjuan considera fraudulent. A més, en el cas de Carme 106, que alberga una sala amb uns frescos catalogats com a bé d’interès cultural, l’immoble havia patit una degradació progressiva: la porta de l’edifici no tancava, una situació que comportava l’entrada de persones alienes a la finca. Per aquesta raó, van interposar una denúncia per assetjament immobiliari. El procediment no va prosperar però l’Ajuntament va emetre una ordre a l’empresa de conservació. Quan l’empresa es va assabentar que s’obria un expedient, explica Barjuan, van arreglar l’escala, van netejar i van fer un control de plagues: “es va demostrar com una eina útil perquè la propietat rectifiqués”.

Pau Barjuan davant del bloc del carrer Carme 106 |Victor Serri

 

Entre els edificis que Optimum té en cartera, excepte un de Madrid, tota la resta es localitza a Barcelona i bàsicament a Ciutat Vella i l’Eixample. De fet, a prop dels dos edificis del carrer del Carme, en té un altre. És l’edifici del carrer Massanet número 6, que també va adquirir el 2015, on la Socimi es dedica a fer contractes temporals, la durada màxima del qual està estipulada en onze mesos i estan plantejats per a persona que tenen la residència en un altre indret. El Sindicat de Barri del Raval va denunciar en el seu moment que almenys en quatre casos -Carme 106 i 23, Massanet 6 i Sant Pau 17, l’empresa estava fent pròrrogues “irregulars” dels contractes o directament es negava a renovar-los.


Un negoci de bracet d’una empresa inversora estatunidenca

Gràcies a una aliança amb la firma inversora estatunidenca BlueMountain Capital Management, creada per un executiu de JP Morgan, Optimum va sortir a borsa el 2016. A la fitxa de l’empresa incorporada al Mercat Alternatiu Borsari (MAB), es fa un repàs de l’estat de cada una de les finques que té en propietat. L’atenció es fixa en l’ocupació, que es quantifica amb percentatge i de la qual se’n detalla el nombre de contractes indefinits. En la majoria d’immobles s’especifica la clara intenció de què els habitatges vagin quedant buits, es rehabilitin i puguin vendre’s. Una seqüència que respon al modus operandi de l’especulació immobiliària: comprar, expulsar, reformar i vendre.

A la fitxa de l’empresa incorporada al Mercat Alternatiu Borsari (MAB), es fa un repàs de l’estat de cada una de les finques que té en propietat. L’atenció es fixa en l’ocupació, que es quantifica amb percentatge i de la qual se’n detalla el nombre de contractes indefinits

Al capdavant de la socimi Optimum hi ha Daniel Josep Borrell, que també és administrador d’Optimum Property Two, així com accionista de quatre empreses radicades a Luxemburg i tres a Alemanya. A més entre el consell d’administradors de la socimi, hi ha empresaris com Antonio Gallardo Torrededia de la farmacèutica Almirall.

Entre els missatges que llança aquesta victòria, Rosa Ramon subratlla la importància de lluitar col·lectivament. En aquesta línia, Barjuan alerta que “cada vegada que algú és expulsat i marxa sense protestar està avalant l’especulació que destrueix els barris”. Ambdós tenen clar que la valentia del veïnat ha estat clau per arribar fins aquí, però que sense la implicació del Sindicat i de tota la gent solidària no hagués estat possible.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU