Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una societat d'inversió immobiliària vol expulsar les inquilines de quatre blocs a Ciutat Vella

El Sindicat Habitatge Raval, Raval Rebel i el Sindicat de Llogaters ocupen l’oficina de l’empresa BMB Investment a Barcelona per denunciar que, a través de la Socimi Optimum RE SPAIN, està fent pròrrogues "fraudulentes" dels contractes de lloguers i rescindint-los

Acció del Sindicat de Llogater i Sindicat de Barri contra BMB investment que expulsa families al Raval | Victor Serri

A la cinquena planta del número 77 del Passeig de Gràcia de Barcelona hi ha la seu de l’empresa BMB Investement Management Partners SL. Es dedica a la gestió de capital d’inversions en el sector immobiliari i entre les filials que ha creat per aquest fi hi ha Optimum RE Spain, una Socimi, és a dir, un instrument d’inversió dedicat al lloguer que està pràcticament exempt d’impostos. Avui diversos col·lectius en defensa del dret a l’habitatge han ocupat l’oficina per denunciar el modus operandi de la socimi al barri del Raval i al Gòtic i exigir una reunió amb els responsables. Finalment, l’empresa ha accedit a seure amb una representació dels col·lectius.

Segons el mapeig que va elaborar la Directa fa més d’un any, la socimi té catorze edificis a la ciutat i gràcies a una aliança amb la firma inversora estatunidenca BlueMountain Capital Management –creada per un exdirectiu de JP Morgan– va poder sortir a borsa. En tot cas, el Sindicat de Barri del Raval denuncia que almenys en quatre casos -al carrer del Carme 106 i 23, així com a Massanet 6 i Sant Pau 17-, Optimum està fent pròrrogues “irregulars” dels contractes o directament s’ha negat a renovar-los.

Segons el mapeig que va elaborar la Directa fa més d’un any, la socimi té catorze edificis a la ciutat i gràcies a una aliança amb la firma inversora estatunidenca BlueMountain Capital Management –creada per un exdirectiu de JP Morgan– va poder sortir a borsa

És el cas de Pau Barjuan, que viu al bloc del carrer del Carme 106, una finca catalogada, que l’empresa va comprar fa tres anys. A banda de la veïna que té un contracte indefinit, amb la resta, Optimum s’ha dedicat a fer breus pròrrogues associades a increments del lloguer fins que totes les inquilines es trobaven en la mateixa situació. Ara les pròrrogues també s’han acabat. “Considerem que aquestes pròrrogues han estat fraudulentes i volem un contracte nou, per això continuem abonant el lloguer cada mes”, explica Barjuan. El veí afegeix que l’immoble està patint una degradació progressiva i que la porta de l’edifici no tanca, una situació que ha comportat l’entrada de persones alienes a la finca. A més, tres habitatges ja han patit robatoris i una veïna ja va marxar per por. Per aquesta raó, van interposar una denúncia per assetjament immobiliari.

Portal de l’edifici on es troba l’empresa BMB Investment Management |Victor Serri

 

Eleonora també viu al carrer del Carme, però al número 23, i des de l’1 de desembre ja no té cap contracte vigent amb Optimum. El modus operandi ha estat el mateix: fer pròrrogues del contracte de sis mesos i en un moment donat, deixar de fer-les i expulsar el veïnat. A més, denuncia la veïna, “per cada pròrroga l’empresa demana als veïns entre 200 i 500 euros”. Al bloc del carrer Massanet número 6, la situació és similar, però amb la fórmula del contracte temporal, la durada màxima del qual està estipulada en onze mesos i estan plantejats per a persones que tenen la residència en un altre indret. Elena de la Cruz que va arribar de Madrid, explica que després de fer-li un contracta d’onze mesos i un altre de nou, ara l’empresa diu que ha de marxar perquè volen fer reformes: “Jo no hi visc de forma temporal en aquest bloc; és casa meva”.

Al capdavant tant de BMB com de la socimi Optimum hi ha Daniel Josep Borrell, que també és administrador d’Optimum Berlin Property Two, així com accionista de quatre empreses radicades a Luxemburg i tres a Alemanya. A més, entre el consell d’administradors de la socimi, hi ha empresaris com Antonio Gallardo Torrededia de la farmacèutica Almirall.  L’empresa sha compromès a tornarse a reuunir dimecres vinent amb les inquilines i els col·lectius convocants de l’acció.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!