Des de fa un temps, són diverses les veus que aposten per anar més enllà de la visió catastrofista que ens assalta cada volta que intentem pensar un horitzó a mitjà-llarg termini. Quantes voltes hem sentit que ens és més fàcil imaginar la fi del món que la del capitalisme? Tot i això, a principis del segle passat ja aparegueren exemples de productes culturals que es van atrevir a fer-ho. Un d’ells és Estrella Roja, escrit el 1908 pel polifacètic Aleksandr Bogdànov.
Traduït al català per Laia Perales i amb pròleg de Joan Palomares, acaba de ser editat per Sembra Llibres. La història planteja la construcció d’un estat socialista a partir d’un viatge a Mart de Leonid, el seu protagonista. Tant la tecnologia que allí es trobarà com el mateix viatge interplanetari fan que el llibre siga molt avançat, en introduir elements que no serien realitat fins passat un bon temps.
La part central del relat radica en l’organització social que l’autor ens planteja, síntesi del seu ideari polític, en un context d’una forta efervescència política a l’imperi rus, el seu territori natal
La part central del relat radica en l’organització social que l’autor ens planteja, síntesi del seu ideari polític, en un context d’una forta efervescència política a l’imperi rus, el seu territori natal. En ella, la ciència jugarà un paper fonamental en el seu desenvolupament. A més, se’ns descriuen àmbits clau relacionats amb l’educació, l’art, la sanitat, el feminisme, etc., els quals acabaran configurant una societat idíl·lica.
Tot i això, els seus habitants hauran de fer front a problemes ben presents també hui en dia, com l’escassetat de recursos i la sobrepoblació del planeta.
Al remat, ens trobem davant d’una novel·la cabdal dins el gènere de la ciència-ficció que, a banda d’esdevindre visionària en molts aspectes, ens aporta un poc de llum davant la desesperança que
sovint ens assola.