Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Mobilització veïnal contra el desallotjament de l'hort La Bardissa de Cornellà de Llobregat

L'associació veïnal Ribera-Salines ha convocat una concentració per impedir el pas a les màquines que pretenien desbrossar, anivellar i asfaltar el terreny agrícola. Reclamen una reunió urgent amb el regidor d'Urbanisme Antonio Martínez Flor (PSC)

Concentració a l'hort La Bardissa el matí del 27 de juny de 2023 | Roger Jiménez

Després que ahir saltés l’alarma de desallotjament, avui a quarts de vuit del matí s’ha convocat una concentració a l’hort La Bardissa de Cornellà de Llobregat. S’hi han aplegat unes setanta persones, la majoria residents al municipi, tot i que també hi ha arribat gent d’altres localitats de la comarca, com Gavà o Esplugues de Llobregat. Entre les concentrades també hi havia membres de diferents formacions polítiques, com l’exdiputat d’ERC al Congrés dels Diputats Joan Tardà o Elisabeth Garcia Petit, antiga regidora de Podem Cornellà. Un cop s’ha confirmat que no vindrien els operaris, una part del veïnat concentrat a l’entrada de l’hort s’ha desplaçat fins a l’Ajuntament per demanar explicacions al regidor d’Urbanisme, Antonio Martínez Flor, o en el seu defecte, a qualsevol altre responsable. En no obtenir una resposta immediata, els membres de l’associació han entrat al vestíbul per demanar cita prèvia amb el regidor, a través d’una instància, i després s’ha dissolt la concentració.

Segons consta a una comunicació d’inici d’obres, l’empresa Garriga Obres i Serveis SLU ha estat contractada per la propietat dels terrenys per desallotjar la parcel·la conreada pel veïnat des de fa dos anys

Pocs minuts després, l’associació ha emès un comunicat on assegura que segons les converses mantingudes amb l’empresa propietària i l’Ajuntament, “es tractaria de feines de neteja”, tot i que confirmen que “l’objectiu és cobrir tota la parcel·la de grava per tal que no hi creixi més vegetació en un futur”. Per tot plegat, les activistes veïnals rebutgen tota mena d’actuacions que suposin la destrucció dels horts i espais verds a Ribera-Salines. En aquest sentit, exigeixen que tant l’empresa propietària, Ruverti SL, com l’Ajuntament de Cornellà, respectin els usos actuals que s’estan donant a La Bardissa, com “la possessió temporal i pacífica del terreny”, i alerten que “portaran a terme totes les accions necessàries per a aturar les feines d’ensorrament de la Bardissa”.

El veïnat ha presentat una instància a l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat per tal de reunir-se amb el regidor d’Urbanisme |Roger Jiménez

 

Segons consta a un document que comunica l’inici d’obres, l’empresa Garriga Obres i Serveis SLU ha estat contractada per Ruverti SL –la propietària dels terrenys– per desallotjar la parcel·la conreada pel veïnat des de fa dos anys. La intervenció veïnal tracta d’evitar l’inici de les obres de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) Ribera-Salines, un pla urbanístic que preveu la construcció de 2.500 habitatges en el darrer espai agrícola i natural del municipi del Baix Llobregat. L’esmentada empresa ha notificat a l’Ajuntament l’inici imminent dels treballs, que consistiran en “el desbrossament, l’anivellament i l’asfaltatge del terreny amb sorra i grava”.

Posteriorment, l’empresa contractada té previst tancar l’accés amb un enreixat i entregar la parcel·la als propietaris. “No són l’inici de les obres d’urbanització definitives”, puntualitza Jaume, membre de l’associació veïnal que s’oposa al pla i defensa l’espai agrícola. “L’ajuntament, ara que ja han passat les eleccions, ha fet un requeriment a l’empresa propietària de la parcel·la que okupem perquè la netegi. Però evidentment això aplana el camí per una eventual urbanització del sector”, explica el mateix veí, un dels que van començar a conrear el terreny, durant la primavera de 2021.

 

Dos anys d’oposició veïnal
Pocs mesos més tard, el 19 de juny de 2021, es presentava oficialment l’aleshores plataforma veïnal, que impulsava un projecte d’hort col·lectiu de gestió comunitària i assembleària obert a tota la ciutadania, en un dels terrens afectats per l’ARE Ribera-Salines. “Som una plataforma veïnal que neix amb la voluntat de donar vida a l’àrea de Ribera-Salines, l’últim espai natural i agrícola que queda a Cornellà de Llobregat”. D’aquesta manera comença el manifest de l’antiga plataforma i actual associació Ribera-Salines, que plantejava l’hort col·lectiu “per lluitar contra l’especulació immobiliària, obert a totes les veïnes i de gestió comunitària i assembleària on poder dur a terme tota mena d’activitats relacionades amb l’agricultura, el medi ambient i la sostenibilitat”.

Aquest pla urbanístic aprovat pel consistori d’Antonio Balmón (PSC) preveu la construcció de 2.497 habitatges, una nova estació de ferrocarril i diversos equipaments “sobre terrenys inundables”, segons les entitats que s’hi oposen

Amb l’inici del projecte, que ja va comportar la presència policial i la identificació de dues activistes durant les primeres setmanes de treball a l’hort, el veïnat de Cornellà implicat en les reivindicacions mediambientals pretenia “donar vida” a l’esmentada zona agrícola i natural, “una zona fèrtil i no renovable” que connecta el nucli urbà de Cornellà amb el riu Llobregat i, segons les veïnes es troba “amenaçada amb danys irreversibles” des de l’any 2009 pel projecte d’Àrea Residencial Estratègica (ARE) Ribera-Salines. Aquest pla urbanístic aprovat pel consistori d’Antonio Balmón (PSC) –reelegit recentment per majoria absoluta– preveu la construcció de 2.497 habitatges, una nova estació de ferrocarril i diversos equipaments “sobre terrenys inundables”, alertaven dos anys enrere la Roser, en Víctor i en Jaume, tres dels membres de l’aleshores plataforma.

El veïnat s’ha desplaçat fins al vestíbul del consistori, on han reclamat explicacions oficials de les obres previstes al solar de l’hort La Bardissa |Roger Jiménez

 

Balmón, per la seva banda, justifica el pla per la demanda ciutadana d’habitatge social. “La zona afectada per l’ARE mai ha estat agrícola i no es tracta d’un pla urbanístic, sinó d’un pla social per donar resposta a la demanda d’habitatge de més de 3.000 persones”, ha explicat en més d’una ocasió. “Tots els indicadors manifesten que hi ha una important demanda d’habitatge, tal com es constata analitzant les dades del registre de sol·licitants d’habitatge, i les previsions en diferents plans territorials i sectorials també ho indiquen”, assegura Balmón, que vol “millorar el problema de l’habitatge amb la creació d’una oferta d’habitatge públic accessible”, com la prevista a l’ARE Ribera-Salines.

A més de l’hort comunitari com a acció estratègica, les veïnes de Ribera-Salines han organitzat dues manifestacions de protesta a la ciutat, el 29 de juny de 2022 i el 6 de maig de 2023

Tanmateix, i d’acord amb diferents estudis publicats, les activistes sempre han assegurat que “existeix una inadequació del sòl per a construir-hi habitatges i equipaments pel fet de ser un dipòsit natural en zona inundable”. Segons l’article 9 del text refós de la Llei d’Urbanisme, “està prohibit urbanitzar i edificar en zones inundables i en altres zones de risc per a la seguretat i el benestar de les persones”, denuncien. “Els episodis d’inundacions dels anys 1962, 1971, 1994 o el temporal Glòria en són alguns exemples”, alerten.

A més de l’hort comunitari com a acció estratègica, les veïnes de Ribera-Salines han organitzat dues manifestacions de protesta a la ciutat, el 29 de juny de 2022 i el 6 de maig de 2023, amb el suport de col·lectius ecologistes i veïnals de la comarca i sota el paraigua de la plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!