Són les dotze del matí d’un dia tardorenc al número 18 del carrer Elda del barri de Carolines Baixes, a la ciutat d’Alacant. Salva Cobo i Marta Hermida ordenen una mica la llibreria mentre intenten dormir el seu fill Piero. El 28 de setembre van inaugurar Fahrenheit 451, una llibreria independent que pren forma a partir d’una idea de la parella juntament amb Carlos Vera, l’altre soci del projecte. “La idea va nàixer per l’exigència d’abandonar un mercat laboral molt frustrant i molt explotador i buscar una iniciativa pròpia”, comenta Cobo. Vera i Cobo van estudiar Filologia, mentre que Hermida va cursar Història. Les tres treballaven a la Xina quan pensaren de fer el pas. A més Cobo és cofundador de l’editorial El Salmón i coneix el món dels llibres.
Triar el negoci de la venda dels llibres va més enllà. Veuen en els llibres una corretja de transmissió d’idees, de projectes, de vides, d’autors que han intentat transformar la societat o ho han aconseguit efectivament. “Per una part ens mola l’objecte llibre i per una altra, tenim la idea del llibre com un agent transformador”, afegeix Hermida. Són conscients que la gent no llegeix molt el paper imprés, per això van pensar en la part de cafeteria. “Òbviament té una part molt pragmàtica, la por d’obrir una llibreria només i que no funcionaria. Però d’altra banda, pensem que crear un ambient agradable, amb una cafeteria xicoteta que es converteix en un lloc de trobada al voltant dels llibres i de la cultura, pot ser un valor afegit per la difusió de la lectura”, postil·la Hermida. La cafeteria serveix només menjar vegà, com tria política, i cervesa artesana per fomentar el consum del producte autogestionat i suportar projectes des de baix.
El barri de Carolines Baixes
Fahrenheit és la tercera llibreria independent a Alacant, amb Pynchon i 80 Mundos, i està ubicada al barri de Carolines Baixes, a pocs minuts del centre de la ciutat. “Carolines és un barri deixat de la mà de déu, absolutament abandonat per les administracions, que van decidir tancar el Centre de Salut i el Mercat del barri. Tampoc hi ha molts comerços oberts”, explica Cobo. Però és un barri viu, on a la plaça Palmeretes, principal punt de trobada de les veïnes del barri, es troben el Casal Independentista Tio Cuc, l’Associació de Veïnes de Carolines el Pla, la seu d’Ecologistes en Acció i el Punt d’Informació de Denúncia de Drets Socials d’Alacant.
Carolines és un barri del final del segle XIX i principi del XX, edificat per gent treballadora. Un barri on la comunitat s’ha autoorganitzat històricament per cobrir les mancances de l’administració publica
A Carolines hi ha una història de conflictivitat i de lluita que ve de lluny. “El nivell de lluites i de teixit associatiu ha sigut sempre referència en la ciutat d’Alacant. Partits, sindicats, grups ecologistes, culturals, la colla dels dimonis… tot acaba venint ací”, afirma Sento Oncina, membre de l’Associació de Veïnes Carolines Baixes-Les Palmeretes. Carolines és un barri del final del segle XIX i principi del XX, edificat per gent treballadora. Un barri on la comunitat s’ha autoorganitzat històricament per cobrir les mancances de l’administració publica. “La llibreria és una aposta certa, un altre element fonamental en el territori. No n’hi havia al barri. I ens alegrem molt, perquè és una llibreria compromesa, que ja està fent moltes activitats per i amb les veïnes”, subratlla Oncina.
El barri va començar a despoblar-se ara fa uns anys i els pisos s’estan venent a fons voltors, a més d’apujar els preus dels lloguers. Un fenomen prou freqüent en les ciutats que reben un turisme massiu. Segon dades de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació d’Alacant, en l’any 2018 han sigut 4.447.845 els turistes que han viatjat a la demarcació d’Alacant, un 1,4% més de l’any anterior. I segon el Patronat Municipal de Turisme i Platges d’Alacant, les oficines de turisme d’Alacant han rebut un total de 43.243 visitants durant els mesos de juny, juliol i agost de 2019, dada que suposa un increment d’un 17% respecte al mateix període de 2018.
“Volem arribar la gent catalanoparlant i a aquella gent que parla català per una aposta cultural i política. A més és prou important tindre llibres en català per totes les persones de les comarques limítrofes que usen i parlen català i que poden vindre a Fahrenheit”, conclou Cobo
La gentrificació del barri de Carolines Baixes és un tema que preocupa les associacions i els col·lectius del barri. Per això, des de Fahrenheit van col·laborar amb el Punt d’Informació i Denúncia de Drets Socials i amb la Colla Ecologista en la iniciativa “Cinema i ciutat: Barri, habitatge i turistificació”. Es tracta d’un cicle de cinema i xerrades per estudiar les múltiples facetes que té la lluita pel dret a la ciutat, i com aprendre a enfrontar aquests processos. “Han vingut i han entrat completament en les lluites amb tot el teixit associatiu del barri”, conclou Oncina. “Som conscients que pot paréixer una contradicció obrir una llibreria-cafeteria a un barri que s’està gentrificant i lluitar contra aquest fenomen. Però creiem que la manera d’evitar-ho és fomentar la cultura, que siga un centre on vaja la gent a llegir, parlar, pensar i comprometre’s i també tindre preus populars”, explica Hermida. No poden canviar els preus dels llibres nous, perquè estan fixats per llei, però el preu dels cafés i de la cervesa és el mateix que a tots els bars del barri. A més venen llibres de segona mà a meitat de preu. “Tampoc volem allunyar-nos dels interessos de les persones autòctones del barri i tenim preus que totes poden pagar. Volem que vinga la gent del barri i que puga fruir de la llibreria”, diu Hermida.
Les tres sòcies no volen fer un ús excessiu de les xarxes socials. “No ens podem escapar d’utilitzar-les com mètode de propaganda, però ens va nàixer una proposta que ja estem compartint amb els altres col·lectius del barri”. La idea és combinar l’ús de les xarxes amb un butlletí mensual per distribuir i penjar per tot el barri. Una publicació periòdica on es podran comunicar notícies i convocatòries “perquè es puguen assabentar totes les veïnes i no les que utilitzen les xarxes socials només”, relata Cobo.
Llibres polítics i oferta en català.
A Fahrenheit 451 es poden trobar els llibres d’editorials de referència d’esquerra –com Virus o Malatesta– sobre feminisme, ecologisme, protecció del territori, turistificació, moviments socials… Han apostat molt per l’assaig i pels textos compromesos. “La carència de l’assaig polític en les llibreries d’Alacant és molt gran i nosaltres ho entenem com una espècie de servei. Perquè són textos que nosaltres considerem imprescindibles per a la formació d’una activista”, segons Cobo.
Cap d’elles és originària d’Alacant o catalanoparlant. Tanmateix, tenen assajos, poesia i narrativa en català. “Volem arribar la gent catalanoparlant i a aquella gent que parla català per una aposta cultural i política. A més és prou important tindre llibres en català per totes les persones de les comarques limítrofes que usen i parlen català i que poden vindre a Fahrenheit”, conclou Cobo.