Després d’aturar dos desnonaments al barri, el Grup d’Habitatge de Sants s’ha dirigit al carrer Constitució 114, on es troba un dels locals que ha d’acollir els anomenats pisos rusc, habitacles de 2,2 metres quadrats, impulsats per Haibu 4.0. Les activistes han pogut accedir als baixos d’uns 150 metres quadrats, on l’Ajuntament de Barcelona va paralitzat les obres el 21 de setembre per manca de llicència. Amb una pancarta on hi deia “No som abelles. Fora pisos rusc”, denuncien el negoci de Haibu 4.0 i exigeixen al Consistori que precinti definitivament el local.
Les obres, en efecte, es troben a mitges, amb alguna paret de pladur col·locada, la instal·lació elèctrica inacabada i eines de treball al terra. Des de Haibu 4.0, però, anuncien que demanaran la llicència que calgui per continuar amb els seus plans, que defineixen com una iniciativa social per a residents “afectats per la pujada de lloguer”.
Haibu 4.0 desobeeix l’Ajuntament de l’Hospitalet
Al carrer Holanda de l’Hospitalet de Llobregat han arribat a obrir un local de cara al públic amb pisos de mostra, tot i que la policia local va tancar-lo el passat dissabte perquè no comptava amb llicència d’exposició. Una de les impulsores del projecte, Victòria Cerdán, assegura a la Directa, que continuen oberts i estan rebent visites: “hauríem d’estar paralitzats, però tenim molta gent per atendre”, reconeix, “acceptarem al sanció”.
Segons la seva pàgina web, només accepta persones en la franja d’edat entre els 25 i els 45 anys, no admet persones que tinguin antecedents penals, armes, drogues o tabac, però tampoc mantenir relacions sexuals
Sota l’argumentari que l’únic que fan és garantir intimitat a la gent conservant espais comuns, proposen uns habitacles de 2,2 metres quadrats que no compleixen amb les condicions mínimes d’habitabilitat. La normativa catalana exigeix un mínim de cinc metres per persona i per ajustar-s’hi, des de Haibu asseguren que ja tenen un nou local, l’adreça del qual no volen revelar, amb cèl·lula d’habitabilitat i habitacions de 5,25 metres quadrats. Cerdán es pregunta “per què, si es permeten lliteres en pisos tutelats per a presos, no s’accepta el nostre projecte”, que assegura ja compta amb 200 sol·licitants.
El projecte impulsat per “un grup d’emprenedors”, segons la seva pàgina web, només accepta persones en la franja d’edat entre els 25 i els 45 anys, no admet persones que tinguin antecedents penals, armes, drogues o tabac, però tampoc mantenir relacions sexuals. Tot per un preu de 200 euros al mes. Qui incompleixi les “normes de convivència dels ruscs”, podrà ser expulsat pels “membres d’una comunitat, presentant els motius al supervisor del rusc”, que tindrà la darrera paraula, segons apunten des de Haibu.
Davant del que consideren un atac per part de l’administració i d’alguns periodistes, al web també aprofiten per agrair “la col·laboració especial” d’alguns mitjans de comunicació, com El Periódico, l’Ara, l’ANC, Betevé, La Vanguardia, Tele 5, Cuatro, ABC o La Razón. Segons Cerdán per haver-se interessat pel projecte i haver-los contactat.