A finals d’any, el veïnat de la Casa Orsola, situada entre el carrer de Calàbria i el de Consell de Cent de Barcelona, van denunciar en roda de premsa que des que Lioness Inversiones havia comprat la finca, havien començat a rebre burofax anunciant la no renovació de lloguers. A hores d’ara, quatre mesos després, ja hi ha sis habitatges buits i dues llars fora de contracte. Amb el suport del Sindicat de Llogateres i la Xarxa d’Habitatge de l’Eixample Esquerra, reclamen una negociació i aquest dimecres un centenar de persones han ocupat les oficines d’Emergia Contact Center –situades a la confluència dels carrers d’Àvila i Llull de la capital catalana–, una empresa de telemàrqueting administrada pels propietaris de la finca en litigi. Després de tres hores amb un centenar de persones dins de les oficines, els propietaris de Casa Orsola van reconèixer les entitats convocants com a “interlocutores” i van acceptar de reunir-se aquest dijous per negociar. Les activistes ho van celebrar i han sortit de les dependències d’Emergia Contact Center entre ovacions.
En una de les llars amb el contracte exhaurit hi viu l’Elisenda amb el seu marit i fill des de fa 30 anys i en l’altra, el Josep, qui fa 18 anys que viu a la finca. Igualment, als baixos, hi ha un quiosc regentat des de fa vuit anys per Jacqueline Aguilar i el seu company: “El 30 de març se’ns va acabar i ja ens havien dit que no ens renovarien. No han volgut fer cap tracte”, lamenta Aguilar. Seguint l’estratègia sindical, han seguit totes pagant el lloguer, a través del dipòsit postal, i de moment no els consta cap procediment judicial obert.
Des del Sindicat de Llogateres expliquen que fa unes setmanes un dels pisos que ha quedat buit, de 60 metres quadrats, s’anunciava al portal immobiliari Idealista per 2.000 euros al mes
Des del Sindicat expliquen que fa unes setmanes un dels pisos que ha quedat buit, de 60 metres quadrats, s’anunciava al portal immobiliari Idealista per 2.000 euros al mes, quan la resta de veïnes n’estan pagant entre 500 i 900. Ara ja hi viu una parella amb un contracte temporal –inferior a onze mesos– i estarien pagant al voltant d’aquesta xifra. Amb l’objectiu de cobrar més per un altre pis habitat, el passat mes d’octubre, Lioness va contactar la filla de la Josefa, una veïna d’edat avançada i molt vulnerable a qui se li acabava el contracte, i li van oferir la renovació amb una pujada de 450 a 800 euros, un increment impossible d’assumir.
L’empresa també va picar a la porta del veïnat de renda antiga, en aquest cas, per comunicar-los que a partir del mes de març començarien obres per fer uns trasters al soterrani, fer-hi arribar l’ascensor –que quedaria sense funcionar un temps– i reformar la façana interior d’illa, però de moment no s’han activat. Un dels veïns, a qui van fer una pròrroga de sis mesos, Tono Hernández assegura que l’única resposta “literal” que han obtingut de la propietat ha estat “és la llei del mercat”. “Ens han dit que si pensem que podem viure a l’Eixample de Barcelona amb el que estem pagant…”, lamenta. Concretament, ell paga 786 euros al mes per 70 metres quadrats i la idea, segons va dir-li l’anterior propietat, és convertir el seu i la resta d’habitatges en pisos de luxe.
Un empresari del telemàrqueting i amb una sicav
A l’inici de curs, l’antiga propietat, Arrendaments Crimesa, va vendre la finca a Lioness Inversiones SL, administrada per Albert Ollé Bartolomé a través de Corporación Financiera Valora XXI, amb la que també controla Emergia Contact Center, especialitzada en telemàrqueting. De fet, Ollé va començar la seva carrera en aquest sector amb la fundació el 1989 de Difusió Telemarketing Grup (DTG), que es va convertir en la primera empresa de màrqueting telefònic pel que fa a facturació estatal. El 2000 es va fusionar amb la multinacional nord-americana Teletech i Ollé en va assumir la presidència europea durant un temps. Entre altres, l’empresari va ser membre del ple de la Cambra de Comerç de Barcelona i conseller general de La Caixa.
Lioness Inversiones té entre les seves participades, pràcticament al 100%, Ness de Inversiones, una sicav, és a dir, una societat d’inversió de grans patrimonis que només paga l’1% de l’impost de societats
Lioness Inversiones té entre les seves participades, pràcticament al 100%, Ness de Inversiones, una sicav, és a dir, una societat d’inversió de grans patrimonis que només paga l’1% de l’impost de societats. També controla la meitat d’Eurobenefit, una empresa dedicada al sector immobiliari. El grup va comprar l’immoble fa uns mesos i ja ha començat a enviar burofax al veïnat advertint que no tenen cap intenció de renovar els contractes. Des del Sindicat de Llogateres asseguren que si han pogut fer seure a negociar fons voltors com Blackstone o Goldman Sachs, també ho aconseguiran amb Lioness i Ollé: “lluitarem fins al final perquè les veïnes es quedin a casa”. També han fet una crida al govern de la Generalitat a què la llei d’arrendaments urbans (LAU) catalana garanteixi una renovació dels contractes obligatòria i automàtica.
ACTUALITZACIÓ
El Sindicat de Llogateres ha denunciat que la reunió no s’ha produït finalment perquè quan han arribat, la part propietària exigia que fessin entrega dels seus documents d’identitat per poder fotocopiar-los, així com dels cinc dispositius mòbils personals. Les condicions no han estat acceptades per part del grup en representació de la Casa Orsola “per una banda, seguint les instruccions dels serveis jurídics del Sindicat, i per l’altra, perquè en tota la trajectòria del Sindicat de Llogateres i els centenars de negociacions que han portat a terme, mai s’havien trobat que per accedir a una reunió es posés com a condició l’entrega d’objectes personals com el document d’identitat o els telèfons”.