Fa més de deu anys que estan tancades, però avui les antigues oficines bancàries de Caixa Manresa, a la plaça Sant Ignasi número 22, s’han obert de bat a bat. Ho han fet no pas per concedir hipoteques, assessorar la inversió o crear un compte, sinó per ubicar-hi una part de l’Escola Popular, l’Espai de Defensa Legal i l’Espai de Joves Alqua. Es tracta de la primera acció que es reivindica des de la Xarxa d’Estructures Populars i Comunitàries (XEPC), un espai de trobada de diverses organitzacions i col·lectius de Manresa, com la PAHC Bages, l’Espai de Defensa Legal, Acció sindical o AAMAS.
Des de la XEPC denuncien l’abandonament de les oficines i expressen la voluntat de “donar-hi un ús social i fer-ne un espai que doni més vida al barri”. Actualment, les instal·lacions són propietat de la immobiliària Divarian que, des de finals d’octubre, ja pertany tota al fons d’inversió estatunidenc Cerberus. Fins aleshores i des que, l’octubre de 2018, va vendre part dels seus actius immobiliaris a un dels fons d’inversió més grans del món, el BBVA en conservava el 20%.
Des de la XEPC denuncien l’abandonament de les oficines i expressen la voluntat de “donar-hi un ús social i fer-ne un espai que doni més vida al barri”
Les oficines de l’extingida Caixa Manresa són una de les 5.265 sucursals que han tancat als darrers dotze anys a Catalunya, el territori de l’Estat espanyol amb més persianes bancàries abaixades, segons un informe publicat per la Fundacióm Ramón Areces. Per la XEPC de Manresa no es pot permetre que el fons d’inversió tingui “locals abandonats, degradant i deixant morir els nostres barris”.
A partir d’avui, el local serà un espai on es desenvoluparà una part de l’activitat de l’Escola Popular, un projecte educatiu des d’una perspectiva de la pedagogia popular i crítica que va obrir les portes formalment durant el curs 2016-2017. Però, a més, acollirà l’Espai de Defensa legal d’acompanyament gratuït en matèria d’estrangeria, processos judicials, situació de violència masclista, discriminació i racisme o presó, i l’Espai Alqua, d’acompanyament a joves migrades des d’una perspectiva antiracista, que, entre altres, organitza cursos de castellà, català, un taller de fusteria i mecànica, sopadors o una patxanga futbolera.
Fins ara, essencialment, eren els baixos del bloc 4 de PAHC Bages –d’un total de vuit–, els que acollien l’Escola Popular. L’edifici, al carrer Sobrerroca i propietat de la Sareb, va ser okupat el 2015 i, a banda dels projectes populars als baixos, hi viuen famílies en situació de vulnerabilitat. Hi havia data de desallotjament per a l’1 de març de l’any passat, però després d’una forta mobilització, l’Ajuntament va arribar a un acord amb la Sareb i el llançament es va suspendre.
D’una caixa a un fons d’inversió
La desaparició de Caixa Manresa es va produir el 2010, quan es va fer efectiva la seva fusió amb Caixa Tarragona i Caixa Catalunya, entitat que dos anys més tard va protagonitzar el rescat bancari més gran dels Països Catalans, prop de 13.000 milions d’euros públics, i el segon de tot l’Estat, després de Bankia.
La desaparició de Caixa de Manresa es va produir el 2010, quan es va fer efectiva la seva fusió amb Caixa Tarragona i Caixa Catalunya, entitat que va protagonitzar el rescat bancari més gran dels Països Catalans
El 2011 CatalunyaCaixa va crear Catalunya Banc per a desenvolupar la seva activitat financera i pocs anys més tard, el BBVA el va adquirir a través de subhasta per tan sols 1.100 milions d’euros –tot i que el cost final de l’operació es va reduir a 600 milions per la cobertura i les garanties avantatjoses que oferia el FROB. Finalment, el 2016 es van fusionar, és a dir, van deixar de tenir dos consells d’administració, tot i mantenir les dues marques.
Va ser el 2018, quan Cerberus va concloure l’operació coneguda com a Projecte Marina per adquirir el 80% del negoci immobiliari de BBVA a l’Estat espanyol amb la creació de la societat Divarian. Per darrere de Blackstone i per davant de Lone Star, el fons d’inversió és un dels principals compradors de totxo de la banca a l’Estat espanyol, segons la consultoria Axis Corporate.