Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Protesta davant del departament d'Economia per aturar la subhasta de 46 immobles que el Govern català ha previst per demà al matí

Unes 250 persones es concentren davant de la seu de la conselleria (a la cantonada de la Rambla de Catalunya amb Gran Via), integrants de diversos col·lectius de defensa del dret a l'habitatge aplegats a la plataforma Aturem la Subhasta, per reclamar al Govern català que no posi a la venda el lot de 46 immobles procedents d'herències intestades i ha convocat una nova protesta demà al matí davant de la Direcció General de Telecomunicacions, on és previst fer la licitació

| Freddy Davies

Des de les 7 d’aquesta tarda, dos centenars llargs de persones es concentren davant de la seu de la Conselleria d’Economia i de Vicepresidència del Govern català (a la cantonada de la Rambla de Catalunya amb la Via Laietana. La protesta, convocada per la plataforma Aturem la Subhasta, es planteja, segons fonts d’aquesta campanya, com la “última oportunitat” d’aturar la sortida a la venda pública de 46 béns patrimonials (entre immobles, solars i aparcaments) titulats per la Generalitat. La conselleria es troba tancada, acordonada per un dispositiu dels Mossos d’Esquadra i separada dels vianants per tanques metàl·liques municipals. Les concentrades, simulant un estenedor de roba, han penjat samarretes i banderoles de diversos grups que lluiten en defensa del dret a l’habitatge, com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’Obra Social de Barcelona, l’Observatori del Clot o el Grup d’Habitatge de Sants, entre altres; totes elles. Representants d’aquestes plataformes han pronunciat diversos parlaments que s’han intercalat amb la lectura de poemes i actuacions musicals.

Aquesta subhasta immobilària causant de la protesta està prevista per demà al matí a la seu de la Direcció General de Telecomunicacions, al carrer de José Agustín Goytisolo de l’Hospitalet de Llobregat, en comptes del lloc habitual per aquest tipus de convocatòries, que se solen fer a la mateixa direcció general de Patrimoni. El canvi d’ubicació, segons el departament d’Economia, respon a “motius de seguretat” a causa del gran nombre de licitadors que han mostrat interès a presentar-s’hi. Aturem la Subhasta a fet una crida a concentrar-se en aquest lloc a partir de les 8. Entre les propietats posades a subhasta, hi ha un altre edifici sencer a Girona, 25 habitatges repartits per tot el Principat i un a Vinaròs, dos estudis, nou solars, sis locals, una nau industrial i un aparcament. El conjunt de propietats provenen del que s’anomenen herències intestades, és a dir, de titulars de propietats que moren sense fer testament, de manera que els seus béns immobles passen a mans públiques.

Representants de diverses plataformes i col·lectius de defensa del dret a l’habitatge han fet acte de presència davant de la conselleria | Freddy Davies

 

Així que es va fer pública l’operació va sorgir la plataforma Aturem la Subhasta, a la qual donen suport un centenar de col·lectius de defensa del dret a l’habitatge d’arreu de Catalunya, que denuncien que la Generalitat actua com un “operador privat especulador” i que reclama que els habitatges es destinin ampliar el parc d’habitatge públic en condicions assequibles, per aturar l’expulsió veïnal que pateixen moltes ciutats de veïnes que no poden fer front als lloguers.

El passat 15 de juny, activistes de la campanya ja van ocupar el vestíbul del Departament d’Economia i Hisenda per forçar el Govern a reunir-s’hi. En la reunió, que es va celebrar 29 de juny, la Direcció General de Patrimoni va assegurar que la convocatòria no es podia aturar, però també va adquirir el compromís que els immobles anirien a parar a mans de particulars i no de fons especulatius. Però dilluns passat, el Sindicat de Barri del Poble-sec va difondre una conversa amb una persona interessada en la compra vinculada a un fons especialitzat en inversions immobiliàries a Barcelona. L’acció de Protesta d’Aturem la Subhasta sí que ha aconseguit aturar la venda d’un dels 47 edificis inicialment previstos, al carrer de la Llibreteria del Barri Gòtic barceloní.

 

Fins a l’any 2016, el Govern de la Generalitat, sempre havia subhastat tots els immobles heretats. El mes de setembre, d’aquell any però, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa més de 3.000 entitats socials, va signar un conveni amb Economia, Governació i Habitatge per a la cessió d’habitatges procedents d’herències intestades, sempre que fossin «aptes per a programes socials», a cobrir necessitats de persones en risc d’exclusió residencial ateses per entitats del Tercer Sector Social.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU