En la roda de premsa celebrada el 20 d’abril de 2021, en la que Juan Roig va fer balanç de l’exercici 2020 i va voler enviar un missatge molt clar: “L’any passat, Mercadona va comprar productes espanyols per un valor de 21.138 milions d’euros. L’empresa representa un 2,22 % del PIB espanyol, el 3,9 % dels llocs de treball [Roig assegura que als 93.300 llocs de treball directes cal afegir-hi unes 500.000 persones que formen les plantilles de les 3.000 empreses proveïdores] i el 2,2 % de la recaptació fiscal de les administracions públiques”. En altres paraules, si a Mercadona li van bé les coses, a l’Estat li aniran bé les coses, i a les entitats financeres on atresora els seus beneficis també. La tercera fortuna empresarial de l’Estat espanyol se situa doncs, entre les “massa grans per caure” (too big to fail, en la versió anglesa d’aquesta coneguda expressió), aquelles societats de l’entramat econòmic que els governs rescaten en cas necessari, tal com va passar amb Bankia, Banco Popular o CatalunyaCaixa. I és des d’aquesta posició de poder des d’on desplega la seva estratègia comunicativa. No li cal inserir publicitat als mitjans de comunicació. Les bones relacions de Juan Roig amb el poder polític i amb la cúpula bancària que controla les grans corporacions mediàtiques fan que tot flueixi.
El seu equip de premsa té delegacions a totes les comunitats autònomes, així com especialistes en mitjans internacionals i xarxes socials. No contracten publicitat als mitjans, però hi apareixen cada dia. Segons apareix en les seves memòries anuals, les delegacions mantenen contactes i reunions amb responsables de les institucions públiques i dels mitjans de comunicació. Al seu apartat “Sala de premsa” ofereixen material gratuït a diaris, ràdios, agències i televisions: fotografies, vídeos, àudios i notes de premsa en forma de notícia. Només cal retallar i enganxar. I així passa.
El seu equip de premsa té delegacions a totes les autonomies, així com especialistes en mitjans internacionals i xarxes socials
El 14 d’abril, Mercadona anunciava mitjançant un comunicat que modificava els envasos de plàstic de les seves pizzes: a partir d’ara seran reciclables. El comunicat, redactat com si fos una notícia d’elaboració periodística, el van reproduir íntegrament mitjans com la Cadena COPE, Valencia Plaza o l’agència EFE. El diari 20 Minutos anava encara més enllà de la informació proporcionada per la cadena de supermercats i titulava: “Mercadona s’acomiada del plàstic”. Un cop contrastada la informació amb fonts de la mateixa empresa, es pot afirmar que la reducció real dels envasos de plàstic a Mercadona serà d’un 25 % i es farà de manera gradual fins a l’any 2025.
A més, una lectura completa del comunicat de Mercadona sobre el plàstic de les pizzes donava certes pistes d’un altre dels interessos editorials per reproduir-lo: les pizzes de Mercadona es fabriquen a Casa Tarradellas, una de les marques que s’anuncien a mitjans de comunicació com 20 Minutos. El mateix modus operandi es reitera en gairebé tots els seus productes publicitats de manera encoberta a diaris, webs o televisions. La nova cervesa torrada Falke de Mercadona, que apareixia a les seccions d’informació de diversos mitjans el mes de març, l’elabora Heineken, els cafès filtre d’Hacendado els produeix l’empresa de Logroño UCC Coffee Spain, les patates de bossa de sabor xili i llima les elabora El Valle (Villena, Alacant), o les bosses de tempura de verdura congelada les fabrica Gedesco (Montcada i Reixac, Barcelona). Totes aquestes empreses sí que s’anuncien als mitjans de comunicació. I així podríem seguir fins a enumerar els 1.400 proveïdors “totalers” –tal com els anomenen des del 2019– que treballen per omplir les prestatgeries de Mercadona. Es tracta de marques comercials conegudes, amb estratègies pròpies de comunicació, però que alhora etiqueten una part de la seva producció amb les marques blanques Hacendado o Bosque Verde, que són les que es comercialitzen als establiments Mercadona.
L’altra gran estratègia mediàtica són els acords o convenis amb organitzacions com Creu Roja o la Fundació Banc dels Aliments
L’altra gran estratègia comunicativa de Juan Roig és l’aparició als mitjans gràcies als seus acords o convenis amb organitzacions com Creu Roja, la Fundació Banc dels Aliments o amb el patrocini d’esdeveniments esportius. Per mitjà de les fundacions Hortensia Herrero –amb el nom i el lideratge de la dona de Juan Roig– i Trinidad Alfonso –nom de la mare de Juan Roig–, l’any 2020 van invertir setanta milions d’euros en el mecenatge cultural i esportiu. Per aquest 2021, han anunciat que apujaran la xifra fins als cent milions d’euros, amb la vista posada al projecte d’entreteniment Casal España Arena, amb un aforament de 20.000 persones i que preveuen construir els pròxims dos anys en uns terrenys municipals al centre de València.