Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 462?

Obrim aquesta edició en paper amb un reportatge sobre les relacions entre les monarquies espanyola i saudita. Contractes d'armament, licitacions d'infraestructures i exportació de petroli són alguns dels negocis que passen per les mans de Felip VI i Mohamed bin Salman. A la secció 'Miralls' entrevistem l'advocada basca Arantza Zulueta i a la contraportada Ricard Riol, president de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic. També hi trobareu un reportatge sobre la roba mediambientalment i laboralment sostenible. T'hi pots subscriure clicant en aquest enllaç.

Una aliança ben armada. Les monarquies de l’Aràbia Saudita i l’Estat espanyol operen com una maquinària de transaccions comercials. Felip VI i Mohamed bin Salman –entre altres hereus saudites– pacten acords de venda d’armes, licitacions d’infraestructures o exportació de petroli. La massiva vulneració dels drets humans a la península Aràbiga o els escàndols de corrupció denunciats a la premsa internacional no han aturat la relació entre els dos clans. Un reportatge de Maties Lorente i Eloi Latorre, complementat amb una anàlisi geopolítica de la ploma de Marc Almodóvar titulada “El xèrif del golf Pèrsic”.

En el marc de les jornades “Dona: presó, repressió i exili”, Vicent Almela i Sònia Calvó van tenir l’oportunitat d’entrevistar Arantza Zulueta sobre el sistema penitenciari espanyol. Ha estat tres anys en presó preventiva perquè la Fiscalia de l’Audiència Nacional espanyola la identifica com a responsable “del front jurídic d’ETA”, ja que ha estat advocada de represaliades polítiques basques. Ens parla, a la secció Miralls, com a coneixedora per formació i experiència de les vulneracions de drets humans que es pateixen dins les presons, especialment contra preses en règim d’aïllament. Les fotografies són de Victor Serri.

Arantza Zulueta, advocada i represaliada del moviment independentista del País Basc |Victor Serri

 

A la secció Impressions, amb el títol “Apuntant el camí cap al coneixement lliure”, Igor Ariz opina sobre l’accés a les publicacions acadèmiques; un text il·lustrat per Clara Iris Ramos. A Pàgina Oberta ens fem ressò de les discussions sobre qui s’ha de fer càrrec dels menors no acompanyats, en un article d’opinió escrit per Laura Yuste, Núria Vidal i Roser Blanco, acompanyat d’una il·lustració de Baruc López.

I arribem a la secció Cruïlla, on volem aportar reflexions i eines per a la transformació. Enmig del consum exacerbat de roba i calçat, coneixem tres projectes empresarials del sector tèxtil que ens presenten les novetats més respectuoses amb el medi ambient i les condicions laborals. Un reportatge de Marta Molas amb l’encapçalament “Armaris amb consciència”.

Rodem el món i ens plantem a Grècia, des d’on Helena Vázquez escriu sobre les conseqüències dels pactes entre el govern hel·lè i la troica en el que ja serà el tercer rescat grec. Marc Español, des de l’extrem septentrional del continent africà, ens transporta a la lluita de poder entre les milícies líbies i ho plasma amb contundència: “Trípoli, un càrtel mafiós”. La pàgina d’anàlisi va a càrrec d’Àlex Guillamón, amb “Hondures i la necropolítica”.

I ens endinsem a la cultura amb “Art per despatriarcalitzar i sanar”, projectes artístics de transformació contra les violències patriarcals a l’Amèrica Central i del Sud. Un article de Sagar Malé. Tot seguit, “Un dia a la platja”, contundent relat literari d’Uriol Gilibets, amb il·lustració de Victoria Cabedo. Per tancar la secció ’Expressions’, us oferim ressenyes del film Hereditary d’Ari Aster, el disc Nyandú de Fernando Rogelio Estévez i el llibre Permagel d’Eva Baltasar. Les signen Sergio Delgado, Sara Blázquez i Carla Mallol, respectivament.

A la contraportada, Mariana Cantero conversa amb el president de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic sobre mobilitat. El cotxe és un dret universal? Ricard Riol planteja alternatives a l’automòbil des d’una visió d’usuàries, com el tramvia, l’autobús i la bicicleta. Amb fotografia de Victor Serri.

En aquest número, a més, hi trobareu un suplement especial del Festival Esperanzah!. Amb articles de Carles Masià sobre el procés de cooperativització de la cita cultural, de Carla Benito en relació amb la primera nit musical de dones Esperanza es Muher i de Clara Macau, que ens aporta una mirada sobre la realitat del barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat. N’hem imprès 15.000 exemplars, on també podreu consultar la programació completa del festival que se celebrarà els dies 11, 12, 13 i 14 d’aquest mes d’octubre.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!