Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Renovalia omet cinc informes desfavorables per a la construcció d'una macroplanta solar a Sagunt

La Direcció General d'Energia i Mines de la Generalitat Valenciana impugna la planta fotovoltaica “Morvedre 7” per incomplir el termini de tramitació de la declaració d'impacte ambiental i no presentar els informes que declaren la incompatibilitat del projecte. Des de la Plataforma en Defensa del Territori del Camp de Morvedre consideren “molt greu” la pràctica de Renovalia i defensen aturar la instal·lació “per les irregularitats i l'impacte ambiental"

Recreació de les tres plantes fotovoltaiques que projecte Renovalia al Camp de Morvedre | Plataforma en defensa del territori del Camp de Morvedre

La multinacional Renovalia pretén convertir mig milió de metre quadrats (50,5 hectàrees) de tarongers en un camp de plaques de solars. Es tracta de la macroplanta fotovoltaica “Morvedre 7”, projectada a Sagunt i amb una infraestructura d’evacuació que afecta els termes de Sagunt, Albalat dels Tarongers i Petrés (Camp de Morvedre). En gener de 2021 va iniciar la tramitació, un procés que s’ha allargat fins al dia de hui i que, segons ha pogut comprovar la Directa, ha estat plagat d’irregularitats. Fins al punt que el passat 9 de juliol, la Direcció General d’Energia i Mines de la Generalitat Valenciana va impugnar “Morvedre 7” per no haver presentat tota la documentació necessària. El projecte s’integra en una macroinstal·lació formada per dues plantes més, les quals se sumarien al macroparc solar que Iberdrola vol instal·lar per subministrar energia a la gigafactoria de Volkswagen.

En la resolució de la Generalitat amb què es declaren nul·les les sol·licituds d’autorització de la instal·lació tramitades fins al moment, s’especifica que Renovalia —una de les multinacionals amb més plantes projectades al País Valencià— ha omès a l’administració autonòmica fins a cinc informes que declaraven la incompatibilitat de “Morvedre 7”. En concret, l’informe tècnic sobre compatibilitat urbanística de l’Ajuntament de Sagunt, que manifestava un impacte mediambiental sobre el territori “innecessari”; dos informes d’Iberdrola i de Red Eléctrica de España sobre les línies d’evacuació; un estudi del Servei de Gestió Territorial de la Direcció General de Política Territorial i Paisatge, en què es reitera la no viabilitat d’una part de la línia d’evacuació i d’una subestació elèctrica per perill d’inundació; així com un estudi de la Direcció General de Carreteres del Ministeri de Transports espanyol, en què s’informa desfavorablement perquè “les noves línies elèctriques afecten directament les carreteres A-23, V-23 i l’AP-7”. La Directa s’ha posat en contacte amb Renovalia, però en el moment de publicar l’article no hem rebut resposta.

En la resolució de la Generalitat, s’especifica que Renovalia ha omès a l’administració autonòmica fins a cinc informes que declaraven la incompatibilitat de “Morvedre 7”

Segons explica José Antonio López, veí d’Albalat dels Tarongers i membre de la comissió tècnica de la Plataforma en Defensa del Territori del Camp de Morvedre, la promotora “té l’obligació de sol·licitar els informes necessaris i aportar-los a l’administració encarregada d’aprovar o no el projecte”. En aquest cas, la Generalitat Valenciana, ja que es tracta d’una infraestructura de menys de 50 megawatts. “Si quan s’inicia el procediment, l’empresa encara no té els informes, en el moment en què es notifiquen, té la responsabilitat de presentar-los. Està clar que no ho va fer, perquè eren desfavorables”, rebla. Miquel Aguilar, portaveu de la plataforma, reivindica una “revisió del projecte per haver-se ocultat informació rellevant” i “la seua anul·lació completa per l’impacte ambiental que suposa”.

A banda de no presentar els informes desfavorables, en la resolució de la Generalitat també s’especifica que Renovalia es va negar a canviar la ubicació de la macroplanta, tot i que la Subdirecció General d’Energia i Mines exigia una modificació. “El motiu eren les afeccions sobre un paisatge amb un alt valor agroecològic”, recorda José Antonio López. Els terrenys afectats per les tres plantes —inicialment eren huit, però Renovalia en va desistir de cinc— ocupen una extensió de quasi 300 hectàrees de camps de tarongers i sòl forestal, en la zona del camí Vell de Terol, el camí de Vorajunta, la muntanya de Rubio i el Povitxol. És per això que des de la plataforma de Morvedre, integrada en la Coordinadora per una Ubicació Racional de les Renovables, defensen “un desenvolupament energètic conscient, respectuós amb el territori i consensuat amb el món rural”. “Sagunt és una zona molt industrialitzada. Valorem que al voltant de 700 hectàrees de sostres industrials es podrien utilitzar per instal·lar plaques solars. No es pot ocupar el terreny agrícola”, considera Miquel Aguilar.

La promotora va notificar la DIA només dos mesos abans de finalitzar el termini, en desembre de 2022, sense deixar, per tant, el temps suficient per obrir de nou un procés d’exposició pública

La tercera irregularitat detectada està relacionada amb el termini de presentació del projecte definitiu. Renovalia va aconseguir els permisos d’accés i connexió a la xarxa de transport elèctric el juliol de 2020, per la qual cosa, segons estableix el decret llei 23/2020, hauria d’haver sol·licitat i acreditat la declaració d’impacte ambiental (DIA) favorable abans del 28 de febrer de 2023. La promotora, però, la va notificar només dos mesos abans de finalitzar el termini, en desembre de 2022, sense deixar, per tant, el temps suficient per obrir de nou un procés d’exposició pública perquè es pogueren presentar les al·legacions pertinents.

“El projecte original s’ha modificat prou, en conseqüència, l’empresa ha de deixar temps suficient per obrir un nou període d’al·legacions i remetre la DIA de manera definitiva”, explica el membre de la comissió tècnica. En aquest cas, un dels canvis principals era el soterrament d’alguns trams de la línia d’evacuació, però Renovalia “no va aportar la documentació tècnica que defenia dita modificació”, es recull en la resolució de la Generalitat. Com a resultat, el director general d’Energia i Mines, Manuel Argüelles, declara la caducitat dels permisos d’accés i connexió a la xarxa de la planta Morverdre 7.


Moció contra la Generalitat

Cal destacar que Renovalia va obtenir la declaració d’impacte ambiental, malgrat l’existència de cinc informes desfavorables de l’Ajuntament de Sagunt i d’altres dels organismes esmentats. De fet, a petició de la Plataforma, Compromís i Esquerra Unida-País Valencià, l’Ajuntament de Sagunt (PSPV-PSOE) va aprovar una moció contra la Conselleria de Medi Ambient i el mateix president de la Generalitat, Carlos Mazón (PP), per “irregularitats” en la declaració de la DIA.

Segons expliquen des de la comissió tècnica, per a aconseguir tirar endavant el projecte, Renovalia hauria d’aconseguir de nou els permisos d’accés i connexió a la xarxa i, aleshores, esmenar el que dicten els informes i continuar amb la tramitació. La Plataforma en Defensa del Territori de Morvedre anuncia que “vetllarà pel compliment de la resolució” i “per intentar aturar el projecte” en la seua totalitat, a més que les quanties recaptades per les “irregularitats” comeses es destinen a “plans de foment dels serveis de zones rurals en risc de despoblament, ja que estan sent les àrees més tensades per aquestes iniciatives”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!