Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Diari de la lluita pel dret a l’habitatge

João França, periodista tot terreny, ens ha deixat un llegat documental sobre la lluita pel dret a l’habitatge a Barcelona. Habitar la Trinxera, editat per Octaedro, dins de la col·lecció Periodisme i Drets Humans, funciona com un diari d’experiències i moments clau de moviments socials com V de Vivenda, moviment pioner a l’Estat espanyol creat al voltant del 2006; el col·lectiu Miles de Viviendas, que va acollir les primeres jornades de Creative Commons a Barcelona basant-se en la cultura lliure, o la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), entre molts altres. França també ens apropa al moviment okupa dels barris en l’època de l’Assemblea d’Okupes de Barcelona, que coordinava i sumava forces de centres socials i habitatges per a generar teixit social de manera autogestionada, amb moments referencials com les okupacions del Cinema Princesa a Ciutat Vella, la Hamsa i Can Vies al barri de Sants, o les Naus al barri de Gràcia.

 

Al llibre, trobem que abans del 15-M (2011) ja s’estava gestant una revolta, on la ciutadania s’anava organitzant contra els que volien segrestar els carrers i apropiar-se de la ciutat. També hi apareixen activistes que actualment ocupen càrrecs a la institució, com l’alcaldessa Ada Colau; la seva parella Adrià Alemany, coordinador de Barcelona en Comú; Gala Pin, regidora del districte de Ciutat Vella, o Jaume Asens, tinent d’alcaldia.

Totes elles, peces clau en el desenvolupament del moviment pel dret de l’habitatge a la ciutat, juntament amb milers i milers de persones anònimes. Així mateix, hi ha pàgines dedicades a la repressió d’aquests moviments, a les alternatives, al moviment estudiantil, a la contracimera del G8 a Gènova i també, entre molts temes, a la gentrificació, que pren com a punt de partida la inauguració de la Rambla del Raval, el 20 de setembre del 2000, “quan 5.000 veïns i veïnes van ser expulsats de casa seva arran de la reforma”. A la cronologia final, trobem moments clau de la història d’aquesta lluita: des del naixement del Col·lectiu Squat de Barcelona (CSB) a El Periódico, el 9 de desembre de 1984, amb el titular “Nacen en Barcelona los ocupa-pisos”, fins a l’aprovació de la ILP de la PAH per fer front a l’emergència habitacional i a la pobresa energètica, el maig de 2016. En resum, un mapeig de lluites, victòries i derrotes, experiències col·lectives i molta dignitat.

 

Article publicat al número 455 de la ‘Directa’

LLIBRE

'Habitar la trinxera'
João França
Editorial Octaedro
2018
176 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!